Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 22:51

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 70  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2016, 22:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Zlałem dziś znad osadu tegoroczne cuvée: Solaris 68%, Pinot Gris, Gewurztraminer.
Zatrzymałem fermentację na około 0Blg.
Wino zapowiada się rewelacyjnie, może minimalnie w odczuciu za niski kwas do słodyczy ale jeszcze musi dojrzeć.
Kwasy 7,05g/l
pH 3,10

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 18 października 2016, 04:27 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Jarek, ale kwas to już jedynie może spadać . pH niskie jak na taki kwas.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 18 października 2016, 08:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Kamień winny na stali już siedział, więc mam nadzieję, że co miało spaść to już spadło a przynajmniej większość.
Niskie pH dlatego, że to są wyniki z tłoczenia całych gron z szypułkami.
- Solaris:
Ekstrakt 25Brix.
Kwasy 6,75g/l
pH 3,00
- Pinot Gris:
Ekstrakt 20,2Brix
Kwasy 7,8g/l
pH 3,00
- Gewurztraminer:
Ekstrakt 21Brix
Kwasy 8,55g/l
pH 3,20

Dla przykładu te same winogrona po młynkoodszypułkowarce i ponownym prasowaniu:
-Solaris:
Ekstrakt 24,5Brix
Kwasy 5,25g/l
pH 3,25
- Pinot Gris i Gewurztraminer prasowane razem:
Ekstrakt 20,8Bx
Kwasy 8g/l
pH 3,77

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 18 października 2016, 09:19 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Erikos napisał(a):
Zlałem dziś znad osadu tegoroczne cuvée: Solaris 68%, Pinot Gris, Gewurztraminer.
Zatrzymałem fermentację na około 0Blg.
Wino zapowiada się rewelacyjnie, może minimalnie w odczuciu za niski kwas do słodyczy ale jeszcze musi dojrzeć.
Kwasy 7,05g/l
pH 3,10


Myślałem (wg moich obserwacji), że nigdy mi sie nie uda przerobić Solarisa razem z Gewurztraminerem ze względu na porę dojrzewania, a tu proszę???? Można, super!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 18 października 2016, 20:21 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
heavy napisał(a):
poszukiwacz napisał(a):
AMELIE napisał(a):
Mój Solaris Ad 2016 rewelacja, żadnej goryczki, miodzio!
Po czterech latach prób i błędów w końcu wyszedł świetny. Obala też mit o uprażonych od słońca owocach. Bo ponad połowa tegorocznego zbioru pochodziła z jednoroczniaków, gdzie całe grona były aż żółte. Tak samo mocne tłoczenie nie wpływa na goryczkę. Mam samociek osobno, i tłoczony do ostatniej kropli osobno, i ani tu, ani tu nie ma goryczki.
Jeden rok nie obala niczego. Nie pamiętam aby tego lata prażyło słońce, nie było długotrwałej suszy w okresie mięknięcia jagód. Pamiętam też rok w którym skórka jagód była wprost pikantna.


Chyba kolego jesteś z innej planety!!!! Tak suchego i upalnego roku nie było od lat!!!! Od połowy sierpnia do końca września nie spadła oni kropla, a i teraz nie jest lepiej!!!
Planeta niby ta sama, a popatrz jak skrajnie różne oceny.
W sierpniu byłem nad morzem, miałem max 3 godziny słońca na dzień, z wyjątkiem dnia wyjazdu. A teraz mam ziemię mokrą, wrzesień prawie cały był suchy

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2016, 19:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
ZbyszekTW napisał(a):
jano napisał(a):
Zbyszku,czas zrobi swoje,na tym etapie dojrzewania wina brak klarowności nie jest jakimś defektem,ale jeśli chcesz nieco przyspieszyć klarowność to przenieś wino do niższej temp. ok.5 C.

Ps. Piszesz,że zasiarkowałeś wino przy 1.5 Blg.,jeśli drożdże przeżyły to mając nieco cukru mogą doprowadzić do niestabilności wina,ale to są tylko moje dywagacje. :roll:
__________________
Pozdrawiam - Janek


Janek, tylko mnie to dziwi, że we wcześniejszych latach po miesiącu od zakończenia fermentacji to już był "kryształ", a teraz jakiś opór się zrobił...
Przyjdzie zima, to wystawie na dwór :-)


Gdyby ktoś miał podobny problem, to pomógł bentonit. W 2 dni wyklarował wino na kryształ.

Winko już całkiem smaczne. Będzie za miesiąc degustacja na święto Bożole :-)

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 25 października 2016, 00:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Ale zapomina się, że koci żwirek zabija część smaku. W Solarisie może by zbil nawet gorączkę..


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: środa, 2 listopada 2016, 10:17 
Online
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 557
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
Witam. Poradzi ktoś? Mam zachodnią ścianę gdzie słońce jest od ok 13 do ok 17-17 30. Jest szansa że w takim miejscu Solaris dojrzeje czy odpuścić sobie sadzenie tam winorośli? Pozdrawiam

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: środa, 2 listopada 2016, 10:39 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
arki4 napisał(a):
Witam. Poradzi ktoś? Mam zachodnią ścianę gdzie słońce jest od ok 13 do ok 17-17 30. Jest szansa że w takim miejscu Solaris dojrzeje czy odpuścić sobie sadzenie tam winorośli? Pozdrawiam


Sadź!

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: środa, 2 listopada 2016, 12:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5464
Lokalizacja: Łódź i okolice
Tylko zbiory będą 2-3 tygodnie później.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2016, 20:18 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
No i niespodziewanie wyszedł szampan. Wino dojrzewało w balonie ok 10 mcy. Zostało zabutelkowane bez dodawania siarki. W butelce ok 2 mce


Załączniki:
solaris.jpg
solaris.jpg [ 105.68 KiB | Przeglądane 676 razy ]

_________________
Pozdrawiam
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2016, 20:41 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
No i super sylwester tuż, tuż!!!! :clap:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2016, 22:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Na wojnę raczej takie granaty.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2016, 22:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Żarty żartami,ale dobrze,że na zdrowiu nikt nie ucierpiał .... :angel:
Niechcący wyszedł eksperyment wina gazowanego z Solarisa,więc jak smakowo pod tym względem
ta odmiana się sprawdziła?
___________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2016, 07:48 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
Tak, utlenione, ale dzięki bąbelkom da się wypić (pierwsze wrażenie bardzo przyjemne, po odgazowaniu coraz gorzej).
Wino zostało utlenione na etapie napowietrzania, kiedy nie chciała ruszyć fermentacja.

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 70  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO