Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 20:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 70  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 19:45 
Ekspert
Ekspert

[quote="anestle"].....Moje wnioski:
Może lepszym dodatkiem do kupażu z Solarisem bedzie Johanniter.
Mniejsze kwasy, więcej cukru, w karcie opisowej bukiet podobny do Riesling-a(jesli poprawnie odczytałem), niestety puźno dojrzewa(niewiele przed Rieslingiem).
C Cortis - to zestawienie znacząco podnisło moją opinię o tej odmianie.
Ogólnie wszytkie odmiany uzykiwały lepsze parametery do Regenta który dochodził do pewnej granicy cukrów i potem już tylko kwasy spadały.
Wiem że cały mój elaborat dotyczydojrzewania na terenie Niemiec ale różnice w dojrzewaniu pomiędzy poszczególnymi odmianami w naszym kraju wg. mnie powinny być porównywalne.
A teraz pytanie do właścicieli w/w odmian. Jesli pamiętacie, to proszę o podanie terminów zbiorów z lat 2007-2009, i o ile to możliwe parametrów moszczu.
Ciekawi mnie np czy faktycznie C Cortis można zbierać razem z Regentem?
Andrzej

Moje wnioski:
Tak Resling jak i Johaniter to odmiany zbyt późne jak na polski klimat.
Poza G. Śląskiem raczej nie mają szans na systematyczne dojrzewanie ? a i tam nie zawsze dojrzewają dostatecznie.
Patrz :dział „cudze wina/Riesling 2008 - Winnice Jaworek”
W dyskusji o tym winie tu: http://WWW.sstarwines.pl ktoś ocenił kwasowość tego wina na 13g/l !!!! :!: :lol: :wink:
A może to afrodyzjak ? albo śląskodyzjak ?(patrz link w moim postcie)
Ja u siebie stawiam na kupaż Solaris'a z Seyval'em lub Hibernal’em
Seyval’a w Anglii uprawiają sporo i dojrzewa tam każdego roku w przeciwieństwie do Reslinga.
Jak się nie ma tego co się lubi, to się lubi to co się ma” – dotyczy klimatu
PS
A terminy zbiorów z lat 2005-2009 (odmian upraw.przez użytkowników )znajdziesz TU na forum

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 20:04 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="anestle"] Ciekawi mnie np czy faktycznie C Cortis można zbierać razem z Regentem?

Andrzej

Można. W tym roku zbierałem - oba 12.10. Regent: 21Bx, 6g/l; C.Cortis: 24,5Bx, 8g/l.

Andrzej, piękne zestawienie zrobiłeś. Podeślesz pliki Excel z wykresami na maila?

PS. Zbyszek, po co kupażować Seyvala czy Hibernala z czymkolwiek, skoro oba są fenomenalne samodzielnie?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 22:49 
Kiper
Kiper

Brawo Andrzeju, zrobiłeś kawał niezłej roboty :wink:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 22:58 
Kiper
Kiper

[quote="Maciej"]

PS. Zbyszek, po co kupażować Seyvala czy Hibernala z czymkolwiek, skoro oba są fenomenalne samodzielnie?

Maćku czy słowo "fenomenalne" w stosunku do Seyvala nie jest określeniem na wyrost? Znając Twój stosunek do tzw. "kundli" troszkę jestem zaskoczony :oops:
Chyba niedawno wlałeś w swoje szlachetne i "rozpaskudzone" gardełko jakiegoś nadzwyczajnego i wyjątkowego SEYVALA
:lol:
Czyżby Art Cię ugościł ?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 23:02 
czeladnik
czeladnik

potwierdzam
też w tym roku zbierałem c. cortis razem z regentem

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 23:38 
mistrz
mistrz

[quote="zbyszekB"]
Moje wnioski:
Tak Resling jak i Johaniter to odmiany zbyt późne jak na polski klimat.

Czy ktoś w u nas na forum uprawia obie odmniany. Na papierze wszysto wygląda inaczej niż w rzeczywistości. Johanniter posiada w genach Rieslinga i odziedziczył puźny termin zbioru ale może w naszych warunkach byłyby pewną alternatywą( lepsze cukry i kwasy). W karcie odmiany widnieje: dojrzewanie pomiędzy Weisburgunder(Pinot Blanc) i Riesling).
[quote="Maciej"]
Można. W tym roku zbierałem - oba 12.10. Regent: 21Bx, 6g/l; C.Cortis: 24,5Bx, 8g/l
Czyli do Freiburga jakieś 2,5 tygodnia opuźnienia(zbiór po 21.09)
I to jest jakaś miara porównacza.

Ps.Macieju wysłałem na maila.

Andrzej

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 grudnia 2009, 00:43 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="micki64"] Maćku czy słowo "fenomenalne" w stosunku do Seyvala nie jest określeniem na wyrost?

Nie na wyrost. Moja córka Mańka, w wieku 3 lat mówiła o czymś takim "sarkazm" ;)
A Seyvala ostatnio piłem, nawet znośnego - Greg zmaścił w 2005, zanim jeszcze wykopał krzaki, potem zgubił całe to wino, a znaleźliśmy jakoś teraz, szukając całkiem czego innego. Dał się ten Seyval wypić bez przymusu, niczym ohydnym nie śmierdział, miał nawet nienajgorszy ekstrakt. Ale żadnej przyjemności w piciu tego wina też nie znalazłem, niestety.

Andrzej - dzięki za plik. Co do Rieslinga, Johannitera i innych późnych odmian - ostrożność nie zawadzi: jeśli w Twoich okolicach nie są uprawiane, nie sadź od razu kilku hektarów. Ale południowa Polska pod względem klimatu w skali makro jest niezłym miejscem do uprawy winorośli. Sądzę, że w Twoim przypadku o powodzeniu lub niepowodzeniu uprawy np Rieslinga zadecyduje mikroklimat, jakość konkretnego siedliska. Jeśli masz południowe - południowo-zachodnie zbocze, chętnie osłonięte od wiatrów, w pobliżu większego zbiornika wodnego, na niewielkiej wysokości npm, to wg mnie szanse na systematyczne dojrzewanie odmian późnych masz duże. I wtedy próbowałbym i Rieslinga, i Johannitera.
Jeśli masz płasko, albo np na 450 m npm, Rieslinga raczej szkoda próbować.
U Wesołego i Grega (Wzgórza Trzebnickie - lokalizacja wyjątkowo dobra) nieźle dojrzał w tym roku i Riesling i Cabernet Sauvignon. A rok pogodowo był kiepski, SAT niski, wegetacja, jak na Dolny Śląsk - wyjątkowo krótka. Ja "nazbierałem" ledwie 2881oC, tymczasem np w 2006 - 3237oC, w 2005 - 2966oC.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 grudnia 2009, 08:41 
Ekspert
Ekspert

Należałoby jednak dokładnie ustalić jak to jest z Johanniterem, tzn, z tym jego dojrzewaniem w naszych warunkach. Przecież tu na forum pisano o jego nie tak późnym dojrzewaniu, jak to sugerują wykresy, tabele na niemieckich stronach. Spotkałem się z opinią, że czasem podawane pory dojrzewania jagód dotyczą zbiorów przeznaczonych na wina półsłodkie.
Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 grudnia 2009, 08:57 
mistrz
mistrz

[quote="wojtekb"]Należałoby jednak dokładnie ustalić jak to jest z Johanniterem, tzn, z tym jego dojrzewaniem w naszych warunkach. Przecież tu na forum pisano o jego nie tak późnym dojrzewaniu, jak to sugerują wykresy, tabele na niemieckich stronach. Spotkałem się z opinią, że czasem podawane pory dojrzewania jagód dotyczą zbiorów przeznaczonych na wina półsłodkie.
Wojtek

Kolega asledz miał już jakieś zbiory Johannitera więc może będzie się chciał podzielić informacjami na temat dojrzewania tej odmiany w warunkach południowej Polski. Z tego co pamiętam to wcale nie jest znowu taki późny.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 grudnia 2009, 09:40 
Ekspert
Ekspert

[quote="wojtekb"]Należałoby jednak dokładnie ustalić jak to jest z Johanniterem, tzn, z tym jego dojrzewaniem w naszych warunkach.

U mnie razem z Hibernalem lub ciut wcześniej.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 grudnia 2009, 11:15 
Ekspert
Ekspert

[quote="Misza"][quote="wojtekb"]Należałoby jednak dokładnie ustalić jak to jest z Johanniterem, tzn, z tym jego dojrzewaniem w naszych warunkach.

U mnie razem z Hibernalem lub ciut wcześniej.

Zapytam tradycyjnie o podkładkę, bo jestem coraz bardziej przekonany, że szczepienie też ma wpływ na porę dojrzewania.
Chciałbym, aby odezwali się koledzy z Myślenic, Gerwazy i wypowiedzieli się kiedy u nich zrywa grona Johannitera.
A ten Hibernal kiedy masz dojrzały?
pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 grudnia 2009, 11:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="wojtekb"] Zapytam tradycyjnie o podkładkę, bo jestem coraz bardziej przekonany, że szczepienie też ma wpływ na porę dojrzewania.

Kober 125AA
Cytuj:
A ten Hibernal kiedy masz dojrzały?

5-10 październik

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 grudnia 2009, 19:10 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]...

Oba są fenomenalne - zgadza się
Trochę więc zostawię; wszystkiego nie skupażuję :!: :!:
Ale część będę kupażował z : Solaris, Kristaly,Polar i Siegerrebe, aby poprawić jakość win z tych w/w odmian :lol: :lol: :wink: bo z Aurory nie muszę poprawiać - wino z niej jest wystarczająco dobre. :!:
I tak będzie dopóki nie zaowocuje mi Kernling (posadzony wiosną 2009)do kupażu z Solarisem.
Wtedy z Polar'a i Sieger'a pewnie zrezygnuję :wink: :!: :?:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 grudnia 2009, 19:37 
Ekspert
Ekspert

Dziwne ale w tym roku pierwszy przymrozek miałem 6 listopada . Na Cortisie prawie dojrzał na pasierbach . Obrywałem zawiązki więc tyle moich wiadomosci , a szkoda . Arkadie jadłem po przymrozkach , co za odmiana . ! Dornfelder , Regent , Cortis , PN , PG , Siegerrebe , , co za odmiany mam nosa , nie chwaląc się . Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 grudnia 2009, 22:01 
czeladnik
czeladnik

[quote="anestle"][quote="zbyszekB"]

Czy ktoś w u nas na forum uprawia obie odmniany.

Andrzej

Mam i Rieslinga i Johannitera. Pierwszy już w tym roku owocował drugi jeszcze nie. Przy standardowej ochronie oba nie chorowały. Co do Reslinga był dojrzały ok. 10 października, choć cukru za dużo nie zebrał (18-19 brix przy 8-9 g/l kwasów). Zostawiłem go na krzaku do początku listopada ale cukry w zasadzie już nie wzrosły.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 70  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1