Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 10:34

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 70  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 10:23 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2010/07/FT-UCLM-S325-en.pdf

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 10:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Przemar, czy nie lepiej wyłożyć tak ? http://www.centrumfermentacji.pl/index. ... -uclm-s325

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 12:03 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
Podają szeroki zakres: Temperatura fermentacji: 12 do 35 °C

Pierwszy link mi się nie otwiera. Pewnie jak bym miał czas, to może bym coś znalazł. Jak zawsze zostawiłem wszystko na ostatnią chwilę. Eh, wiem mój błąd.

W tej chwili fermentacja fajnie ruszyła w temp. ok 21-22 stopnie. Ale wiem, że do białych powinna być niższa. Na korytarzu mam ok 16-18 stopni. Czy przenieść butle?

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 13:55 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Ja prowadzę jak w najniższej. Niestety w tym roku to było ok 19 stopni. W zeszłym w okolicy 10 stopni.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 15:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Start w 18C, potem można zejść niżej do 15C. W 12C jak się rozkręcą też dają radę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 15:54 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
U mnie jadą w 10c, od 5 września i już jest 10blg bez poprawek.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 15:54 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Z tego co pamiętam to w zeszłym roku temperatura w pomieszczeniu spadła mi do 8 stopni. Oczywiście w zbiorniku było wiecej. Ile nie wiem bo nie mierzyłem temp w zbiorniku.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 17:36 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
Dziękuje za pomoc!

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 18:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
U mnie Solarisa zbierałem w czasie upałów. W piwnicy fermentował w 21-20*C, a więc za ciepło.
Wino, zatrzymane na 1,5 BLG, zasiarkowane - jest już po 2-gim zlaniu.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 22:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Jestem uratowany. Okazało się, że opuściliśmy 25 krzewów 2 latka Solarisa. Dwu latki nie były zaatakowane szara pleśnią. Wyszło 28 litrów moszczu 26 brix, TA=7,2. Będzie czym dosłodzić wino bazowe Solarisa.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 27 września 2016, 21:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
ZbyszekTW napisał(a):
U mnie Solarisa zbierałem w czasie upałów. W piwnicy fermentował w 21-20*C, a więc za ciepło.
Wino, zatrzymane na 1,5 BLG, zasiarkowane - jest już po 2-gim zlaniu.

U mnie po tygodniu fermentacji gęstość jest w okolicy połowy pierwotnej czyli 12 brix, wyraźnie czuć cukier i alkohol słaby. Temperatura spada i wolniej bulgocze. Specyfiką odmiany jest wczesność a więc zbyt ciepła piwnica. Może warto chłodzić nastaw przez owinięcie szyjki butli mokrą szmatą. Metalowy baniak można by owinąć cały.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 19:30 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
Dodałem do Solarisa, który fermentował samodzielnie przez 7 dni w temp. ok. 18 st. do 12% alk. (0 Blg) - Seyvala Blanc oraz... Swenson'a Red (w ilości ok. 1/5 nastawu).
Dzisiaj po 3 dniach, mam 2 Blg i fenomenalny smak i aromat. Wino po niemal tygodniu, jest pijalne i smaczne. Zatrzymałem więc proces i zasiarkowałem całość.

Jest tylko jeden problem - niepełna butla. Może lepiej rozlać już teraz wino do butelek?
Tak a propos, to brakuje mi baniaków 7,5 oraz 12,5 litra.

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 19:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
ArturK napisał(a):
Może lepiej rozlać już teraz wino do butelek?

Po 10 dniach??? :shock:
To lepiej od razu zaopatrz się w hełm i kamizelkę kuloodporną. :lol:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 19:52 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
No faktycznie, może nie do końca przemyślany pomysł z tymi butelkami ;) Jakoś utkwiło mi w pamięci, że siarkowanie przerywa zupełnie fermentacje i emisję CO2. Chyba trzeba wrócić do podstaw, elementarza...

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 13:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
vanKlomp napisał(a):
ArturK napisał(a):
Może lepiej rozlać już teraz wino do butelek?

Po 10 dniach??? :shock:
To lepiej od razu zaopatrz się w hełm i kamizelkę kuloodporną. :lol:


A może szampan wyjdzie???

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 70  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO