Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 05:47

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 70  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2016, 12:04 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Denerwować to mnie denerwuje, ale pozbywać się jej nie mam zamiaru. Chodzi mi tylko o to żeby ludzie rozumieli, że nie jest to ideał. Będę nad nią pracował. Zrobił bym formę kurtyny, ale muszę przebudować rusztowanie i trochę mi się nie chce.
Posadziłem w tym roku Hibernala zobaczymy za dwa lata jak to z nim będzie.
Solaris do uprawy amatorskiej nawet z 1000 krzewów to dobra odmiana.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2016, 13:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zodiak napisał(a):
Denerwować to mnie denerwuje, ale pozbywać się jej nie mam zamiaru. Chodzi mi tylko o to żeby ludzie rozumieli, że nie jest to ideał. Będę nad nią pracował. Zrobił bym formę kurtyny, ale muszę przebudować rusztowanie i trochę mi się nie chce.
Posadziłem w tym roku Hibernala zobaczymy za dwa lata jak to z nim będzie.
Solaris do uprawy amatorskiej nawet z 1000 krzewów to dobra odmiana.

Mirku,
aby ta odmiana mniej Ciebie denerwowała w uprawie , to próbuj innej formy niż guyot, może być każda forma przestrzenna.
Guyot dla Solarisa to najgorsza z możliwych form.
Ja zaryzykowałem przy kilku krzewach tej odmiany formę kurtyny.
Nie muszę podwiązywać, mniej choruje niż przy formie guyot, ekstrakt cukrowy i bez cukrowy podobny a mniej nerwów :lol:
Ryzykuję, bo przy mroźnej zimie będę musiał odbudowywać krzewy ?
W Twoim rejonie to ryzyko duuuużo mniejsze niż na Mazowszu.

Wszystkie odmiany wczesne , to nietrwałe wina do szybkiej konsumpcji.
Kupaż z Hibernalem to dobry pomysł na przedłużenie trwałości wina :!:
Możesz próbować nawet cuvee - pod koniec fermentacji Solarisa dodać sok z Hibernala.
Proporcje/eksperymentalnie.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2016, 21:19 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
W uprawie to Solaris jest dla mnie łatwy, ale po wytłoczeniu brązowieje szybko, czyli utlenia się, co jest być może związane z jego lekkością, a aromat uleciał w fazie tłoczenia i sedymentacji. W związku z tym będzie z niego wino różowe!
z dodatkiem jeżyn, by był jakiś smak.
Wadą Solarisa jest podatność soku na utlenianie.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 20 września 2016, 08:31 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
No ale przecież gdy zasiarkujesz miazgę, to sok przy tłoczeniu nie powinien się już utleniać.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 20 września 2016, 09:26 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
No to teraz już wiem że wystarczy dodać pirosiarczan. Prócz tego przyda się filtrowanie ściekającego soku na bieżąco, by ograniczyć czas dostępu powietrza i parowanie aromatu.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 20 września 2016, 19:31 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Stosowanie pirosiarczynu przy obróbce białych winogron to jest nieodzowna czynność dla jakości końcowego produktu. Szczególnie z jasnych odmian właśnie Solaris wymaga szczególnego reżimu pod tym względem. Do wyciskania soku z Solarisa najlepiej spisuje się Hydroprasa ponieważ zdecydowanie skraca proces, więc i mniej naraża sok na utlenianie. Niestety większość z nas posiada tradycyjne prasy więc wyzwanie jest tym większe,ale przy dobrej technice i odpowiednim siarkowaniu moszczu nie ma zagrożeń.

Ps.@poszukiwacz,nie wiem w jakim stopniu sok uległ utlenieniu,ale jeśli nie siarkowałeś miazgi i do tego prowadziłeś sedymentacje w otwartych pojemnikach ponieważ piszesz o utracie aromatu podczas tego zabiegu to ten surowiec jest bardzo niskiej jakości i nie będzie się nadawał na inne mezalianse owocowe. :wink:
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 20 września 2016, 21:19 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Mam trochę inne spostrzeżenia, głównie na podstawie odmian Seyval Blanc i Sibery, młynko-odszypułkowarki i prasy koszowej. Miazga/moszcz siarkowana jeden raz i to minimalnie - ok. 30 mg/l pirosiarczynu.

Partia moszczu wychodząca z prasy, która zawiera resztki miąższu (czyli moszcz jest zielonkawy, głównie samociek i początek wyciskania) jest dość odporna na utlenienie. Nie utlenia się także w trakcie sedymentacji dłuższej nawet niż doba (pod warunkiem, że przez ten czas jest przetrzymywany w szczelnie zamkniętym zbiorniku, wypełnionym po brzegi/pod korek, w temp. nie wyższej niż 22*C) i jeśli doda się naprawdę zdrowe, w odpowiedniej ilości aktywne drożdże, które w ciągu kilkudziesięciu minut rozpoczną pracę w nastawie - w rurce z wodą będzie przepływ gazu, to taki moszcz się nie utleni w zauważalny sposób.

Partia moszczu schodząca później z prasy (pod wpływem docisku), jest już utleniona, tj. brązowawa (mimo dodania do miazgi pirosiarczynu) i jest znacznie bardziej klarowna - nie zawiera już resztek miąższu.

Wydaje mi się, że obecność resztek miąższu działa hamująco na utlenianie moszczu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 20 września 2016, 22:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Amawin napisał(a):
Miazga/moszcz siarkowana jeden raz i to minimalnie - ok. 30 mg/l pirosiarczynu.

To nie jest minimalnie. To jest idealnie w sam raz! Stosuję podobne dawki 30-35mg/l.
Przy takiej dawce sok się nie utleni, a po sedymentacji drożdże ruszą bez problemu.

Żeby było łatwiej stosuję takie coś:
http://eshop.vinarskepotreby.cz/superso ... kg-rozvaz/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 20 września 2016, 22:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
jano napisał(a):
Ps.@poszukiwacz,nie wiem w jakim stopniu sok uległ utlenieniu,ale jeśli nie siarkowałeś miazgi i do tego prowadziłeś sedymentacje w otwartych pojemnikach ponieważ piszesz o utracie aromatu podczas tego zabiegu to ten surowiec jest bardzo niskiej jakości i nie będzie się nadawał na inne mezalianse owocowe. :wink:
Sedymentacje zrobiłem w butli, ale wypełnionej do połowy. Wydaje mi się że moszcz ściemniał już w wiadrze pod prasą, trzeba by zastosować pływającą pokrywę do wiadra i schładzać surowiec i moszcz. Rozpaczać nie będę, to pierwsza próba z kilkunastu krzewów, za rok będzie lepiej. To co oddzieliłem mętne z butli sklarowałem w lodówce i dodałem soku z jeżyn. Bardzo smaczne.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 08:56 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 maja 2008, 01:00
Posty: 140
Lokalizacja: wieś; podkarpacka k Mielca
Amawin napisał(a):
Mam trochę inne spostrzeżenia, głównie na podstawie odmian Seyval Blanc i Sibery, młynko-odszypułkowarki i prasy koszowej. Miazga/moszcz siarkowana jeden raz i to minimalnie - ok. 30 mg/l pirosiarczynu.

.

Może przesadzam z chemią ale razem z piro 30mg/l dodaję do moszczu Solarisa 100mg/l witaminy C.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 09:13 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 19 października 2012, 12:42
Posty: 74
Lokalizacja: Okolice Chełma
Witajcie, zebrałem swojego Solarisa i miał 25BLG w moszczu.
Przepuściłem odszypułkowane gronka przez maszynkę,
która wycisnęła sok + części stałe gron (taka galaretka)
a pestki (trochę pogniecione) + skórki wywaliła drugim końcem.

Pierwszym razem tak robiłem z kupnym winogronem, wtedy wszystko dałem do balona
i dałem drożdży.

Tym razem, nie dawałem drożdży sądząc że samo ładnie wystartuje.
Niestety nie startowało przez kolejny dzień. Więc zapodałem drożdży,
które chyba były kiepskie bo nie ruszyły.
Nie ma tego złego, bo natknąłem się na temat sedymentacji moszczu przy białych gronach,
a tego nigdy nie robiłem, a nawet nie wiedziałem że tak się robi.

Jak to jest z tą sedymentacją, bo to co wlałem teraz do butla to czysty sok +
te galaretkowate części winogron. Co tam ma opaść (duże części stałe jak pestki itp,
czy może ta galaretkowata część, aby sam czysty sok uzyskać)?

Ja do tej pory sądziłem, że w tej galaretkowatej części siedzi sporo soku,
i tą częścią zajmą się pektoenzymy w trakcie fermentacji.
Ale chyba coś jest inaczej skoro polecają sedymentację.

Czy może ktoś mi dokładniej wytłumaczyć po co i na co ta sedymentacja ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 09:29 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Dingo napisał(a):
Amawin napisał(a):
Mam trochę inne spostrzeżenia, głównie na podstawie odmian Seyval Blanc i Sibery, młynko-odszypułkowarki i prasy koszowej. Miazga/moszcz siarkowana jeden raz i to minimalnie - ok. 30 mg/l pirosiarczynu.
.

Może przesadzam z chemią ale razem z piro 30mg/l dodaję do moszczu Solarisa 100mg/l witaminy C.

Czytałem w książce o maceracji białych, i nie było nic o dodatkach przeciwutleniających, jednak pierwsze co mi przychodziło do głowy to witamina C. Gdzie kupujesz tą witaminę, w aptece? Ma być w płynie?
woxy napisał(a):
Ja do tej pory sądziłem, że w tej galaretkowatej części siedzi sporo soku,
i tą częścią zajmą się pektoenzymy w trakcie fermentacji.
Ale chyba coś jest inaczej skoro polecają sedymentację.

Czy może ktoś mi dokładniej wytłumaczyć po co i na co ta sedymentacja ?
O ile w świeżym soku części stałe są ok. to z biegiem czasu staną się nieprzyjemne. Podobno też powodują goryczkę. Najprościej jest filtrować zaraz po wyciśnięciu, specjalnym stożkiem płóciennym, lub sitem z tetrową pieluchą.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 10:36 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Wit C. i Wit E polecam jeśli szukasz przeciwutleniaczy, jest jeszccze retinol- produkuje się go z ciemnych winogron, to może tłumaczyć mniejszą ich podatność na utleniania. Kupić można na aukcjach, tylko forma L-skrętna, bo silniejsza. Dostępna jest też czesto w ogrodniczym, czysta farmaceutyczna w pojemnikach najmocniejszym 500g. Dobrze rozpuszcza się w wodzie więc proszek spokojnie można. pzdr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 19:16 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 lutego 2016, 17:17
Posty: 111
Lokalizacja: Kraków
Dingo napisał(a):
Może przesadzam z chemią ale razem z piro 30mg/l dodaję do moszczu Solarisa 100mg/l witaminy C.
Dociekliwym polecam lekturę: Chemistry of sulfur dioxide and ascorbic acid as an anti-oxidant system in white wine
Bezpośredni link do raportu (140 stron): http://research.wineaustralia.com/wp-co ... -03-02.pdf

_________________
Co i kiedy mierzyć | Kalkulatory winiarskie | Pobieranie próbek winogron

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 09:38 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
W jakiej temperaturze prowadzicie fermentacje przy użyciu drożdży UCLM S325?

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 70  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO