Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 02:29

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 70  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 08:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 czerwca 2009, 01:00
Posty: 466
Lokalizacja: Krosno
mdusz napisał(a):

Jakie drożdże dajecie do Solarisa ? Ja zamierzam dać Lalvin W.

Ja od kilku lat stosuje SK S102 i preparat Spring Aroma z Centrum Fermentacji
http://www.centrumfermentacji.pl
Jestem zadowolony i nie zmieniam.

_________________
Pozdrawiam

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 08:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
mdusz napisał(a):

Jakie drożdże dajecie do Solarisa ? Ja zamierzam dać Lalvin W.

Jeśli chcesz zrobić wino z cukrem resztkowym to najodpowiedniejsze sa UCLM S325 z Le Magu.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 09:39 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 6 kwietnia 2014, 18:52
Posty: 58
Lokalizacja: Białoboki/Przeworsk(podkarpacie)
Ja swojego Solarisa od tygodnia fermentuje właśnie na UCLM S325.
Poczatkowy cukier 24 brix po 7 dniach fermentacji w ok 7C spadło do 16 blg.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 09:53 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 15 listopada 2011, 23:21
Posty: 61
Lokalizacja: Poznań
poszukiwacz napisał(a):
28 Bx to może mieć wybrane grono, średnia z wytłoczonego soku to już niekoniecznie. Mierzyłem dziś średnie grono, refraktometr pokazał 100 Oe czyli 23,8 Bx. Owoce podsuszone.
Szykuję się na jutrzejszy zbiór, ale drożdże mam z 1001 drobiazgów pod nazwą Tokaj. Mam nadzieję że wino nie wyjdzie trujące :wink:


Okazuje się, że jest dokładnie przeciwnie, w miazdze zmierzone 30Bx !
Robię mix: Solaris + Aurora + Pinot Gris (prawie dojrzały ale sz.p. mocno go już atakuje) = 23Bx w miazdze, kwasy zaraz zmierzę.


Załączniki:
solaris_miazga_17092016.JPG
solaris_miazga_17092016.JPG [ 28.06 KiB | Przeglądane 568 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Marek
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 10:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
@mdusz . Duży spadek cukru po dodaniu Aurory I PG. Napisz jakie mają parametry A i PG, oraz ile ich dodajesz. Szkoda trochę tego Solarisa.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 10:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
mdusz napisał(a):
poszukiwacz napisał(a):
28 Bx to może mieć wybrane grono, średnia z wytłoczonego soku to już niekoniecznie. Mierzyłem dziś średnie grono, refraktometr pokazał 100 Oe czyli 23,8 Bx. Owoce podsuszone.
Szykuję się na jutrzejszy zbiór, ale drożdże mam z 1001 drobiazgów pod nazwą Tokaj. Mam nadzieję że wino nie wyjdzie trujące :wink:


Okazuje się, że jest dokładnie przeciwnie, w miazdze zmierzone 30Bx !
Robię mix: Solaris + Aurora + Pinot Gris (prawie dojrzały ale sz.p. mocno go już atakuje) = 23Bx w miazdze, kwasy zaraz zmierzę.

Na moim, pomarszczonym już nieco Solarisie skończyła się skala w refraktometrze (30 brix) - obraz był biały bez cienia niebieskiego. Mierzyłam kilkukrotnie. Przekroczył 30 brix z całą pewnością. Grona były zdrowe i bez śladu zasychania szypułek.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 10:42 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 15 listopada 2011, 23:21
Posty: 61
Lokalizacja: Poznań
Zodiak napisał(a):
@mdusz . Duży spadek cukru po dodaniu Aurory I PG. Napisz jakie mają parametry A i PG, oraz ile ich dodajesz. Szkoda trochę tego Solarisa.


Pomierzyłem próbki: PG - 19.5Bx, 7.5g/l, Aurora - 19BX, 8g/l
Całość miazgi 23BX, 8g/l, wszystkiego jest zgrubsza po równo więc pomiary się zgadzają.

Czy przy takich parametrach warto robić wytrawne czy może próbować zatrzymać fermentacje żeby został niewielki cukier resztkowy ?
Drożdży o których pisaliście nie mam ale te Lalvin W też z tego co czytam głęboko nie odfermentowują.

_________________
Pozdrawiam, Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 10:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jaki jest % tego PG i Aurory w nastawie?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 11:03 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 15 listopada 2011, 23:21
Posty: 61
Lokalizacja: Poznań
vanKlomp napisał(a):
Jaki jest % tego PG i Aurory w nastawie?


Napisałem wcześniej że po równo, 33-33-33.

_________________
Pozdrawiam, Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 11:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jeśli chcesz zrobić z tego wytrawne to wyjdzie raczej średnie. Aurora poza małą kwasowością nic do wina nie wniesie. Solaris wytrawny też ma średnią finezję. pozostaje PG ale czy to wystarczy?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 14:19 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 15 listopada 2011, 23:21
Posty: 61
Lokalizacja: Poznań
vanKlomp napisał(a):
Jeśli chcesz zrobić z tego wytrawne to wyjdzie raczej średnie. Aurora poza małą kwasowością nic do wina nie wniesie. Solaris wytrawny też ma średnią finezję. pozostaje PG ale czy to wystarczy?


Pewnie masz rację ale tak to już jest, jak się posadziło kilka białych odmian w ilościach "kolekcjonerskich" żeby najpierw potestować które sprawdzają się w moich warunkach.
Potem jest dylemat co z czym połączyć na wino.

Wiem już, że Solaris zostaje (dosadziłem 2 lata temu), jest u mnie niezawodny, dopiero teraz lekko złapał m.p. przy podstawowej profilaktyce, owocuje nawet przy dużym obciążeniu w poprzednim roku. No i grona zdrowe po tak mokrym lecie.
Niestety ten duży cukier jest dość problematyczny i jeszcze nie za bardzo wiem jak wino z niego zrobić, za słodkimi winami nie przepadam.

Termin też jest jak dla mnie zbyt wczesny, dzisiaj jest 23st.C a ja nie mam chłodnego pomieszczenia.

_________________
Pozdrawiam, Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 14:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
Solaris swoje najlepsze właściwości okazuje w winie z cukrem resztkowym. Wino jest ciekawe ze złożonymi aromatami. Najlepiej użyć drożdże UCLM S325.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 15:59 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
@vanKlomp

Czy mógłbyś w kilku punktach streścić jak robisz swoje wino z cukrem resztkowym na wspomnianych drożdżach?

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 16:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Poprzednia strona
odmiany/solaris-t5575-525.html#p183020

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 16:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
Dodając do tego co napisał Mirek to jeszcze na początku macerowałem w skórkach 2 dni.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 70  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO