Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 02:04

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 70  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 21:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Ja odpowiem. Zasiarkować mega mocno.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 21:27 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Taki towar spierdoliłem???
Walczę dalej!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 21:29 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
AMELIE napisał(a):
Waldek, zrób starter. Rozrób nowe drożdże w wodzie, za pół godziny dodaj tyle samo soku, jak ruszy to znowu dodaj trochę soku i tak co kilka godzin, jak będziesz miał z 2L dobrze pracującego starteru to dopiero wlej do całości. Starter rób w temp pokojowej, dopiero jak będzie pracował, to wyrównaj z tą jaka jest w soku.
Też siarkowałem sok 1gr/10L, ale przy uclmach robię starter, bo miałem to co Ty kilka 3lata temu.


Jestem chyba zmęczony winobraniem. Sam tak robię kiedy fermentacja nie chce mi ruszyć . Dodam tylko, że chodzi o hartowanie drożdży tym przesiarkowanym moszczu. Zaczynam 2/3 wody z cukrem i 1/3 moszcz. Jeżeli ruszy dodaję więcej moszczu..

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 21:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Są tacy na tym forum co potrafią zrobić nawet wytrawnego solarisa.
Mam butelkę:
Winnica Zamojska, Solaris 2015, 13,16 %vol;TA 5,62 g/l;pH 3,55; cuk.r.3,8 g/l; SO2 całk. 121,92 mg/l
Złoty medal na Galicja Vitis - 86 pkt
Vinoforum -84 pkt
Tuchovinifest - 81 pkt
Gdy zdegustuję to napiszę czy miało goryczkę :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2016, 06:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
michal278 napisał(a):
Ja odpowiem. Zasiarkować mega mocno.


Dawki piro typu 4 g/10l nie zabijają bayanusów...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2016, 06:30 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
8g zabija sprawdzałem... niestety..


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2016, 07:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5462
Lokalizacja: Łódź i okolice
A smak wina potem sprawdzałeś?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 13 września 2016, 10:56 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 1 kwietnia 2015, 11:18
Posty: 231
Lokalizacja: Lublin
Wczoraj zmierzyłem grono solarisa i chyba faktycznie mam zwietrzałe NaOH z biowinu, bo kwasy po prawie 2 tygodniach nadal ponad 10, a cukier na refraktometrze 27, z gęstości nawet nieco więcej.
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 13 września 2016, 19:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Zebrałem Solarisa. 2 tygodnie wcześniej niż rok temu.
W tym roku dojrzewał w upałach, w zeszłym dochodził przy zimnych nocach.
Takie mam wrażenie, że w tym roku nie wykształcił korzennych, pikantnych aromatów. Aromat bardziej zieleniny, smak agrestowy...
Może po fermentacji pójdzie na plus...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 13 września 2016, 21:47 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
szaman napisał(a):
chyba faktycznie mam zwietrzałe NaOH z biowinu, bo kwasy po prawie 2 tygodniach nadal ponad 10


Zakładając, że Solaris powinien mieć powiedzmy TA=7,5g/dm3 to musiał by być "zwietrzały " w ok 25% . To jest raczej niemożliwe. "Zwietrzenie" polega na przereagowaniu NaOH z CO2 zawartym w powietrzu. Powstaje Na2CO3 i woda. Na2CO3 także będzie reagował z kwasami. Nie powinno być więc aż takiej różnicy.
Możliwe teoretycznie przyczyny :
1. Jest rzeczywiście tyle kwasów. Co było by dziwne.
2. Robisz jakiś duży błąd pomiarowy. Opisz dokładnie jak mierzysz .
3. Roztwór z Biowinu nie ma takiego stężenia (miana ) jak mieć powinno.
4. Używasz innego wskaźnika niż BBT np. Fenoloftaleiny.

Co można zrobić?
1.Najlepiej dać do zbadania próbkę komuś kto jest pewien swoich odczynników.
2. Sprawdzić miano NaOH (jeżeli wiemy jakie powinno być) W zestawie Biowinu nie koniecznie musi to być 0,1 mola. Ciężkie do zrobienia w domowych warunkach. Trzeba by mieć mianowany kwas szczawiowy i biuretę.

Możesz próbkę wysłać do mnie.

-- wtorek, 13 września 2016, 22:47 --

OK na drugiej fotce jest pomiar kwasu. Wygląda na OK. Nie przemiareczkowane wskaźnik to BBT.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: środa, 14 września 2016, 06:52 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 1 kwietnia 2015, 11:18
Posty: 231
Lokalizacja: Lublin
Zodiak napisał(a):
...

Wskaźnik jest biowinowski, czyli NaOH + BBT. Pomiar wykonywałem dokładnie jak jest w instrukcji biowinu. Gron więcej nie mam, bo zostawiłem tylko 2. Dowiemy się za rok :)

Ktoś kiedyś pisał, że jemu na biowinowskim zestawie zawsze wychodzą kwasy 10g/L :P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: środa, 14 września 2016, 07:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Dzięki ciepłej/upalnej pierwszej połowie września mój Solaris też doszedł tydzień wcześniej niż się spodziewałem ma średnio 24 Bx. Ale mam wrażenie, że mimo dojrzałych już pestek kwasy jeszcze jak na niego wysokie. Znajdę czas (trzeba będzie przebierać jest sporo ciemnych jagód) to na dniach zbieram.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: środa, 14 września 2016, 16:48 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
Czy do Solarisa o dużej zawartości cukrów i małej kwasowości mogę dodać ok. 5-10% niedojrzałego Seyval'a Blanc?
Wytłoczony sok poddany fermentacji miałby zadowalające mnie parametry.
Chodzi o to, że mam tylko 10 krzaków Seyvala, z którymi nie wiem co zrobić. Za mało na oddzielne wino (by robić kupaż z Seyvalem).

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: środa, 14 września 2016, 18:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
ArturK napisał(a):
Czy do Solarisa o dużej zawartości cukrów i małej kwasowości mogę dodać ok. 5-10% niedojrzałego Seyval'a Blanc?
Wytłoczony sok poddany fermentacji miałby zadowalające mnie parametry.
Chodzi o to, że mam tylko 10 krzaków Seyvala, z którymi nie wiem co zrobić. Za mało na oddzielne wino (by robić kupaż z Seyvalem).


Nie możesz, niedojrzałe grona wniosą trawiaste, niedojrzałe smaki.

10 krzaków już powinno wystarczyć na 10 L wina odmianowego. Warto spróbować.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: środa, 14 września 2016, 19:06 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Pytanie na ile ten Seyval jest dojrzały : ile cukru, ile kwasów, jak wyglądają pestki. Teoretycznie SB powinien w niektórych lokalizacjach dojrzewać . U mnie na północy mam na dzisiaj 2500 SAT. Solaris powinien być przejrzały w wielu miejscach. Jeżeli nie został jeszcze zebrany.
Jeżeli SB jest prawie dojrzały to ja bym go dodał do przejrzałego Solarisa.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 70  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO