Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 11:18

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 70  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 13:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Muskat Odeski też ma dużo polifenoli a nie wnosi goryczki do wina. Robiłem już z niego wino a owoce trzymałem na krzewie do oporu i wystawione były ku słońcu.
Dopóki nie będzie wiarygodnych badań naukowych potwierdzających dużą ilość polifenoli w odmianie Solaris to nasza dyskusja niewiele wyjaśni!!!

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 17:35 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Ich nie musi być dużo - wystarczy, że akurat gromadzi te najbardziej "goryczkowe".


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 17:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
To jest bardzo dobry trop bo mamy do czynienia z dość dużą grupą związków chemicznych zwanych polifenolami. To związki o podobnych właściwościach chemicznych, ale o różnych organoleptycznych.
Natomiast aby poznać szczegóły to taki temat nadaje się na doktorat. Może ktoś gdzieś robił.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: czwartek, 1 września 2016, 15:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Dzisiaj mierzyłem solarisa - cukier średnio 22 Brix (21-24), kwasy 8,2 g/l, pestki prawie całkowicie wybarwione.
Żadnej goryczki w skórkach nie wyczułem !!!!?
Powisi jeszcze przynajmniej z tydzień, bo jagody zdrowe i szpaków też nie widać jeszczew tym roku :D

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: czwartek, 1 września 2016, 21:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
zbyszekB napisał(a):
Dzisiaj mierzyłem solarisa - cukier średnio 22 Brix (21-24), kwasy 8,2 g/l, pestki prawie całkowicie wybarwione.
Żadnej goryczki w skórkach nie wyczułem !!!!?
Powisi jeszcze przynajmniej z tydzień, bo jagody zdrowe i szpaków też nie widać jeszczew tym roku :D


U mnie podobnie. W przyszły weekend do prasy!! :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 20:47 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Przyszedł wrzesień przyszedł MP. Jak co roku. Na szczęście grona zebrane ale na jednym MP był na szypułkach.


Załączniki:
2016-09-04 21.45.08.jpg
2016-09-04 21.45.08.jpg [ 129.84 KiB | Przeglądane 402 razy ]

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 21:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Z jakiej przyczyny? tego nie wiem, ale mój Solaris jest ledwo konsumpcyjny, pestki brązowieją. Do zbioru jeszcze z tydzień.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 22:03 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
zbyszekB napisał(a):
Przed zbiorem dobrze jest potraktować te szypułki z MP wodorowęglanem potasu lub chociażby sodą aby wina nie czuć było pieczarkami :wink:
Przy małym udziale MP "rozchodzi się to po kościach" :lol:

Zbyszku tego było może ze 3 grona na 390kg.

-- niedziela, 4 września 2016, 23:01 --

poszukiwacz napisał(a):
Z jakiej przyczyny? tego nie wiem, ale mój Solaris jest ledwo konsumpcyjny, pestki brązowieją. Do zbioru jeszcze z tydzień.

U mnie tak jest z MF. Pestki w 1/2 wybarwione, a on ma 15 brixów .

-- niedziela, 4 września 2016, 23:03 --

zbyszekB napisał(a):
poszukiwacz napisał(a):
Z jakiej przyczyny? tego nie wiem, ale mój Solaris jest ledwo konsumpcyjny, pestki brązowieją. Do zbioru jeszcze z tydzień.

Przyczyna - zachodniopomorskie :wink:

O przepraszam mój zachodniopomorski bąbluje od dzisiaj w zbiorniku.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 22:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
poszukiwacz napisał(a):
Z jakiej przyczyny? tego nie wiem, ale mój Solaris jest ledwo konsumpcyjny, pestki brązowieją. Do zbioru jeszcze z tydzień.

Skoro za tydzień zbiór to znaczy że z solarisem wszystko OK.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 22:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zodiak napisał(a):
...

U mnie tak jest z MF. Pestki w 1/2 wybarwione, a on ma 15 brixów .


Wszystko prawidłowo.
Wszystkie "ripariowate" (MF,LM,Marquette,Frontenac,Lucie Kuhlman itd) tak mają ! Pestki wybarwiają się bardzo wcześnie, ale do zbioru potrzeba jeszcze miesiąc :crazy: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 22:28 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Nadzieja w tym, że trafiłem na kiepskie grono i w reszcie jest 17-18 brix.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 22:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Mirku, u mnie ripariowate dojrzewają na przełomie wrzesień/październik; u Ciebie prawdopodobnie kilka dni później ?
Ale u Ciebie wegetacja trwa dłużej niż na Mazowszu i nie powinno być problemów z dojrzewaniem MF ?!

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 08:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
A mój Solaris właśnie dobił do 20bx. To jego 5ty rok i typowy wynik, zatem typowo do zbioru będzie gotowy koło 20 września jeszcze z przyzwoitym kwasem. Jak widać w kiepskim siedlisku odmiana idealna.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 08:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
suszi napisał(a):
A mój Solaris właśnie dobił do 20bx. To jego 5ty rok i typowy wynik, zatem typowo do zbioru będzie gotowy koło 20 września jeszcze z przyzwoitym kwasem. Jak widać w kiepskim siedlisku odmiana idealna.


Mam to samo. Byle go szara pleśn nie wykończyła. W zeszłym roku zbierałem 3 października z Brix 23.5.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 09:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
zbyszekB napisał(a):
Mirku, u mnie ripariowate dojrzewają na przełomie wrzesień/październik; u Ciebie prawdopodobnie kilka dni później ?
Ale u Ciebie wegetacja trwa dłużej niż na Mazowszu i nie powinno być problemów z dojrzewaniem MF ?!


Zapewne zbiorę je trochę wcześniej (MF i LM) bo chcę wzorem zeszłego roku zrobić różowe. Tym razem kwasy ładnie schodzą więc być może da się zrobić wytrawne lub z małym cukrem resztkowym. W zeszłym roku ze względu na kwasy wyszedł taki dość słodki kompot.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 70  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO