Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 09:58

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 70  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2009, 11:36 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 czerwca 2005, 01:00
Posty: 714
Lokalizacja: Opole Lubelskie
[quote="heavy"]
Chyba,że alkohol 10% komuś odpowiada!


Mnie i wielu, wielu moim znajomym, którzy znają się troszku na winie alkohol 10-11 % baaaardzo odpowiada.

Zdaje sobie sprawę, że polska armia piła i pije mocne alkohole i delikatne niskoalkoholowe wina "mundurówce i rezerwie" nie odpowiadają :wink:

_________________
Maciej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2009, 12:03 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 lipca 2006, 01:00
Posty: 944
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Waldek jest wojskowym 8O :wink: ??

Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 grudnia 2009, 12:23 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 20 stycznia 2008, 01:00
Posty: 59
Lokalizacja: O¿arów Mazowiecki
A swoją drogą to co poruszył DW, może podczas dyskusji o jakiejś odmianie ważne aby poruszyć temat lokalizacji. DW jaka powinna być lokalizacja dla Seyvala i drugie pytanie aby podnieść jakość wina z Solaris skoro nie Seyval to co.
Antek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2009, 14:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="heavy"][quote="wojtekb"]

Najlepsze wino z S. Blanc piłem w tym roku w Jaśle...... trzeba pozwolić gronom powisieć na krzewach jak najdłużej, tak, aby cukier wynosił nie mniej niż 20%.......
pozdrawiam Wojtek


Jeśli długie wiszenie na krzakach ( czyli IX-X) oznacza cukier tylko 20% to ja dziękuję takiej odmianie!!!!!!!!!
Chyba,że alkohol 10% komuś odpowiada!

Ja Cię haevy do uprawy tej odmiany nie namawiam, wręcz przeciwnie, w Twoich warunkach odradzałbym zdecydowanie. O kilku odmianach, które uprawiam od kilkunastu lat, chyba mogę co nieco powiedzieć. Pierwsze lata ich uprawy nie napawały optymizmem, prawdę powiedziawszy miałem ochotę je wywalić na zbity pyszczek. To, że zostały zdecydował przypadek..na całe moje i ich szczęście.

Co do win i alkoholu w nich zawartych : właśnie takie wina mi odpowiadają, 10-10.5% alk w winach białych i max 12% w czerwonych.
Takie wina najbardziej mi smakują, mogę ich więcej zużyć w ciągu dnia bez ryzyka narażenia się na kontuzje.... :D

pozdrawiam serdecznie Wojtek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2009, 11:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="PiotrekK"]Waldek jest wojskowym 8O :wink: ??

Piotrek


Waldek nie jest, nie był i nie będzie wojskowym!!! No chyba , że wojna wybuchnie to w obronie ojczyzny a jakże!
Nie wiem skąd Micky64 ma takie skojarzenia!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2009, 12:26 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 752
Lokalizacja: lubuskie, Sulechów - winnica Katerina
[quote="heavy"]Nie wiem skąd Micky64 ma takie skojarzenia!!!

Najpewniej myli cię z Grzesiem (Posym)

_________________
pozdrawiam Andrzej
---------------------------
Wielu hołduje zasadzie, że Katarzynka najlepsza w czekoladzie,
A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 grudnia 2009, 15:35 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 sierpnia 2006, 01:00
Posty: 370
Lokalizacja: Mazańcowice k/ Bielska-Białej
Wracając do tematu:
[quote="zbyszekB"]
...
A co do win z Solaris’a i Seyval’a - wszędzie w Net’cie spotykam takie informacje .
Wino z Solarisa jest b. dobre ale nietrwałe – do szybkiego spożycia
Wino z Seyvala jest coraz lepsze po dłuższym leżakowaniu.

Co oznacza nietrwałość wina z Solarisa, można go przechowywać kilka miesięcy a może rok,dwa?
Z czego wynikają takie właściwości win z tych odmian?
Czy chodzi czas zbiorów? Wina z odmian wczesnych -krótkie przechowywanie, puźny zbiór-długie ?
Jak będzie się zachowywać finalny produkt wynikający z połączenia win z obu odmian?
Trochę dużo tych pytań ale myslę że warto je zadać. Odmiana za kilka lat może stać się tak samo popularna jak Rondo czy Regent.

Andrzej

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 grudnia 2009, 16:29 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 czerwca 2005, 01:00
Posty: 714
Lokalizacja: Opole Lubelskie
No cóż nie mam zbyt wiele doświadczenia z tą odmianą, Solarisa uprawiam cztery lata i z tego tytułu mogę coś wnieść do dyskusji.

Zauważyłem, że wino odmianowe z tej wczesnej odmiany bardzo szybko nadaje się picia /po 2 - 3 miesiącach/, zdobywa laury na konkursach i degustacjach winiarskich. Niestety błyskawiczna gotowość wina do spożycia tj. szybkie jego dojrzewanie determinuje szybkie zrzucanie kwasów i przedwczesne starzenie się.
Ubiegłoroczne wino z gron zbieranych na początku września przy 23 Bx i 8,2 g/l kwasów po roku miało już 6,4 g/l /przepadło na Enoexpo/ i nadawało się do picia dopiero po skupażowaniu z czymś kwaśniejszym.

Niemniej odmiana warta jest uwagi ze względu na sporą mrozoodporność, /chodż u mnie ubiegłej zimy mocno dostała/, wczesność i doskonałe gromadzenie cukrów oraz sporą odporność na grzybki.

Obrazek

_________________
Maciej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 grudnia 2009, 16:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="anestle"]
Co oznacza nietrwałość wina z Solarisa, można go przechowywać kilka miesięcy a może rok,dwa?
Z czego wynikają takie właściwości win z tych odmian?




Jedną z przyczyn mniejszej trwałości win z odm. Solaris jest jego niski ekstrakt rzeczywisty. Podawany do porównania S. Blanc to ponad 22g/l
Wojtek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:36 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="jantar"][quote="heavy"]Nie wiem skąd Micky64 ma takie skojarzenia!!!

Najpewniej myli cię z Grzesiem (Posym)

Warto by było sprawdzić informację zanim się ją ogłosi :twisted:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2009, 13:20 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 12 czerwca 2009, 01:00
Posty: 142
Lokalizacja: Leszno
micki 64 napisał;
Ubiegłoroczne wino z gron zbieranych na początku września przy 23 Bx i 8,2 g/l kwasów po roku miało już 6,4 g/l /przepadło na Enoexpo/ i nadawało się do picia dopiero po skupażowaniu z czymś kwaśniejszym.

Z czym kupażowałeś?
Pozdrawiam Zbyszek z Leszna
Południowa Pyrlandia
----------------------------------------------------------------------------
Nowoczesne to nie to co nowe, lecz to co leprze. Dotyczy to też winoogrodników
i odmian winorośli.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2009, 13:36 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 czerwca 2005, 01:00
Posty: 714
Lokalizacja: Opole Lubelskie
[quote="narabz"]

Z czym kupażowałeś?


Z Seyvalem o kwasowości ogólnej 9 g/l

_________________
Maciej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2009, 22:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7093
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="anestle"]Wracając do tematu:
[quote="zbyszekB"]
...
A co do win z Solaris’a i Seyval’a - wszędzie w Net’cie spotykam takie informacje .
Wino z Solarisa jest b. dobre ale nietrwałe – do szybkiego spożycia
Wino z Seyvala jest coraz lepsze po dłuższym leżakowaniu.

Co oznacza nietrwałość wina z Solarisa, można go przechowywać kilka miesięcy a może rok,dwa?
Z czego wynikają takie właściwości win z tych odmian?
Ze stosunku kwasu winowego i jabłkowego{przedeszystkim, chociaż nietylko z tego)
Nietrwałość win dotyczy prawie wszystkich wczesnych odmian.
Cytuj:
Czy chodzi czas zbiorów? Wina z odmian wczesnych -krótkie przechowywanie, puźny zbiór-długie ?

Mniej więcej tak
Cytuj:
Jak będzie się zachowywać finalny produkt wynikający z połączenia win z obu odmian?

Będzie się przechowywał znacznie dłużej niż produkt tylko z odmiany wczesnej(wszystko zależy od produktów wyjściowych i proporcji ich kupażu)
Cytuj:
Trochę dużo tych pytań ale myslę że warto je zadać. Odmiana za kilka lat może stać się tak samo popularna jak Rondo czy Regent.
Andrzej

Pytania jak najbardziej na miejscu .
A można by je jeszcze bardziej rozwinąć, gdyby kogoś to jeszcze interesowało

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 11:06 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 12 czerwca 2009, 01:00
Posty: 142
Lokalizacja: Leszno
Do nasadzeń wiosennych mam zamówione między innymi solarisa i rieslinga. Czy te odmiany po kupażu mogą dać dobre i trwałe wino? Może już ktoś coś takiego robił?

Pozdrawiam Zbyszek z Leszna
Południowa Pyrlandia
----------------------------------------------------------------------------
Nowoczesne to nie to co nowe, lecz to co leprze. Dotyczy to też winoogrodników
i odmian winorośli


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 18:20 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 sierpnia 2006, 01:00
Posty: 370
Lokalizacja: Mazańcowice k/ Bielska-Białej
Może trochę popchnę temat do przodu taką oto analizą.
Bazując na danych instytut z Freiburg-a zrobilem wykresy zmian gęstości moszczu(cukier) oraz kwasów w czasie dla odmian:
Solaris, Johanniter, Rieslinig, Cabernet Cortis, i dla porównania Regent.
Cukier oznaczany w stopniach Oechsle(Oe), kwasy w g/l.

Rok 2007
Obrazek
Obrazek
Rok 2008
Obrazek
Obrazek
Rok 2009
Obrazek
Obrazek
Moje wnioski:
Może lepszym dodatkiem do kupażu z Solarisem bedzie Johanniter.
Mniejsze kwasy, więcej cukru, w karcie opisowej bukiet podobny do Riesling-a(jesli poprawnie odczytałem), niestety puźno dojrzewa(niewiele przed Rieslingiem).
C Cortis - to zestawienie znacząco podnisło moją opinię o tej odmianie.
Ogólnie wszytkie odmiany uzykiwały lepsze parametery do Regenta który dochodził do pewnej granicy cukrów i potem już tylko kwasy spadały.
Wiem że cały mój elaborat dotyczydojrzewania na terenie Niemiec ale różnice w dojrzewaniu pomiędzy poszczególnymi odmianami w naszym kraju wg. mnie powinny być porównywalne.
A teraz pytanie do właścicieli w/w odmian. Jesli pamiętacie, to proszę o podanie terminów zbiorów z lat 2007-2009, i o ile to możliwe parametrów moszczu.
Ciekawi mnie np czy faktycznie C Cortis można zbierać razem z Regentem?

Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 70  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO