heavy napisał(a):
Canin napisał(a):
A po co pousuwałeś lisice z okolic gron? Dla białych odmian się tego nie robi.
Bzdura, jak świat światem liście obrywa się poniżej gron. Goryczka na pewno nie pochodzi od rumieńca!!!! A po za tym goryczka w odpowiedniej dawce jest ok!!
z całym szacunkiem @heavy dyskusja dotyczy usuwania liści tak jak na zdjęciu powyżej i zdecydowanie nie są to tylko liście poniżej gron. Widać wyraźnie obszar dolny, gdzie są same owoce i łodygi, a sporo powyżej dopiero liście.
Druga rzecz skąd ta pewność (podkreślona 4rema wykrzynikami), że goryczka nie pochodzi od rumieńca skoro to właśnie polifenole (kolorek) jest gorzki?
-- wtorek, 30 sierpnia 2016, 14:15 --
michal278 napisał(a):
Redukcja gron da jeszcze większą ilość cukru co przy tej odmianie wg mnie nie jest potrzebne. U mnie tegoroczne Solarisy na gronie kontrolnym są juz teraz mega słodkie. A mieszkam na Suwalszczyźnie!
michal278 napisał(a):
GorycZka pochodzi od skóry!! jeśli macie jakieś pytania co do tej odmiany może warto napisać do Twórców odmiany...
@michal278 dużo ludzi czyta to forum (myślę, że dziesiątki z nich mają Solarisy), czasem warto zastanowić się nad tym co się pisze. Solaris często z pąka na łozie wypuszcza po 2-3 płodne latorośle, w dodatku często na każdej latorośli są po 2-3 kwiaty. Gdyby chociaż 3ciego grona nie redukować to by go trzeba było zbierać przynajmniej na dwa razy

. Przeciążony krzew w dobrym roku poradzi sobie z dobiciem cukru we wszystkich gronach, ale od razu wino skazujesz na kompletny brak ciała, a krzew na bidowanie w roku następnym (o ile przeżyje zimę).
Rozumem, chociaż nie wierze, że masz kontakt do twórców, bo z tego co wiem to Norbert Becker już nie pracuje w instytucie w Freiburgu.