Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 08:10

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 70  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 13:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Coraz bardziej denerwuje mnie ta odmiana.

U mnie tak się skończyło pierwsze owocowanie na kontrolnych gronach, w zeszłym sezonie OK, mam nadzieję, że będzie coraz lepiej...

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 18:01 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 27 sierpnia 2010, 09:46
Posty: 414
Lokalizacja: Warszawa
Nigdy nie miałem na Solarisie szarej w gronach. Raz w sezonie pryskam Topsinem, a potem w fazie zielonego groszeku Switch tylko na grona.

_________________
Pozdrawiam, Radek


Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 21:56 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Trzeba będzie wypróbować Switcha.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2016, 23:08 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Zbyszku o Switchu myślałem na przyszły rok.
W zeszłym roku ratowałem piro tak samo zaatakowane grona Seyvala. Niewiele to dało. Na pewno szlag trafił liście, które dostały piro. Ciężko jest opryskać same grona. W zeszłym roku taka sytuacja była pod koniec września .

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2016, 09:22 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Jeśli problem dotyczy tylko kilku kilku zwartych gron, to może najprościej je ściąć. Wczoraj przyglądałem się swoim gronom Solarisa i nie są one zwarte.
Pamiętam że na innej odmianie pleśń na wybranych i zbitych gronach wiązała się ze skorkami które tam sobie siedziały i zapewne podgryzały skórki jagód.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2016, 10:25 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Na Solarisie i Seyvalu mam i zwarte grona i "przestrzelone". Tych zwartych nie jest wiele i ta pleśń występuje tylko na nich.
W zeszłym roku o ile pamiętam to ta "zaraza" nie postępowała, a zaatakowane jagody ulegały mumifkacji, ale było ciepło i słonecznie. Chyba zrobię tak, że zostawię parę na obserwację, a resztę usunę. Mam jeszcze zapas do redukcji gron bo są w tym roku wyjątkowo dorodne tak pod 400g niektóre.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2016, 16:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
U mnie też niektóre grona wyglądają jak nadmuchane, Solaris zazwyczaj ma tylko średnie i małe, podejrzewam że to opóźni nieco dojrzewanie. Ewentualnie można uciąć z dołu kawałek zbitego grona.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2016, 17:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
poszukiwacz napisał(a):
... Ewentualnie można uciąć z dołu kawałek zbitego grona.


O tej porze bym nie ryzykował. U mnie jagody są juz tak miękkie, że po takiej operacji na pewno wypłynie słodki sok z uszkodzonych jagód i przyciągnie wszelkie świństwo z okolicy.

-- wtorek, 9 sierpnia 2016, 18:46 --

Otrzymałem odpowiedź od Piotra Stopczyńskiego na temat wina z Solarisa, które degustowaliśmy na Konwencie.
Przypomnę bo jest to w innym wątku, a warto umieścić to tutaj.

Było jedno wino z Solarisa na które czekałem. To wino zrobił Piotr Stopczyński z Pałacu Mierzęcin. Niestety nie dane było porozmawiać z Piotrem na ten temat bo nie było go drugiego dnia. Napiszę jednak do niego maila bo wino chyba wszystkich zaskoczyło. Wyobraźcie sobie , że był to Solaris, który podlegał 48h maceracji i 69 dniowej fermentacji. Zbierany był dojrzały 24,3Bx TA=7,5. Można domniemywać, że fermentacja była prowadzona w niskiej temperaturze. Wino było OK ale nie miało tak dużej owocowości jak można było się spodziewać oraz nie miało goryczki czego po tak długiej maceracji można było się spodziewać. Być może polifenole były w jakiś sposób usuwane. Postaram się tego dowiedzieć.

Pytania jakie zadałem

1. Czy była po fermentacji goryczka, która została usunięta w jakiś 
sposób (białko, PVPP)?

2. W jakiej temperaturze Pan fermentował i jakimi drożdżami?

Oto odpowiedź jednego z najlepszych polskich enologów Chyba się nie obrazi, że ją upubliczniam?

1. Wino w 100 % naturalne, dodane tylko siarka i bentonit. Goryczka w Solarisie występuje gdy macerowane są grona z rumieniem słonecznym i maceracja jest w temperaturze powyżej 15 st.
2. W tym solarisie są cztery szczepy drożdżowe przeznaczone do zimnej fermentacji White Aroma, Cry Aroma, White Fruits Aroma i Ec1118.

Podkreślenia moje.

Nie wiedziałem, że można fermentowanć wino "mieszanką " drożdży. Człowiek się całe życie uczy i życie go ciągle zaskakuje.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2016, 18:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Zodiak napisał(a):
2. W tym solarisie są cztery szczepy drożdżowe przeznaczone do zimnej fermentacji White Aroma, Cry Aroma, White Fruits Aroma i Ec1118.

Nie wiedziałem, że można fermentowanć wino "mieszanką " drożdży. Człowiek się całe życie uczy i życie go ciągle zaskakuje.
Raczej należy odpowiedź 2gą rozumieć, że były cztery nastawy z różnymi drożdżami i następnie wszystko wymieszono aby wino było powtarzalne w każdej butelce. - standarowa procedura przed butelkowaniem wina z wielu kadzi.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2016, 18:16 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 27 sierpnia 2010, 09:46
Posty: 414
Lokalizacja: Warszawa
W winie z Solarisa właśnie nie podoba mi się goryczka - gdyby nie to, była by to można powiedzieć idealna odmiana. Nigdy nie obrywałem liści przy gronach, ale goryczka niestety występuje w winie. W tym roku chyba powieszę jakieś cieniówki na wysokości gron.

_________________
Pozdrawiam, Radek


Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2016, 18:35 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
suszi napisał(a):
Zodiak napisał(a):
2. W tym solarisie są cztery szczepy drożdżowe przeznaczone do zimnej fermentacji White Aroma, Cry Aroma, White Fruits Aroma i Ec1118.

Nie wiedziałem, że można fermentowanć wino "mieszanką " drożdży. Człowiek się całe życie uczy i życie go ciągle zaskakuje.
Raczej należy odpowiedź 2gą rozumieć, że były cztery nastawy z różnymi drożdżami i następnie wszystko wymieszono aby wino było powtarzalne w każdej butelce. - standarowa procedura przed butelkowaniem wina z wielu kadzi.


Do ustalenia
Edit
Ustaliłem. Jest tak jak napisałeś.



radecki napisał(a):
W winie z Solarisa właśnie nie podoba mi się goryczka - gdyby nie to, była by to można powiedzieć idealna odmiana. Nigdy nie obrywałem liści przy gronach, ale goryczka niestety występuje w winie. W tym roku chyba powieszę jakieś cieniówki na wysokości gron.


Są wina z Solarisa bez goryczki. Spróbuj jak pisze PS. Maceruj w niskiej temperaturze lub tak jak ja robię. Tłoczę bez maceracji . Przez przypadek także w niskiej temperaturze. Sedymentację oraz fermentację także robie w niskiej temperaturze. W zeszłym roku to było 6 stopni w pomieszczeniu. Temperatura w zbiorniku coś koło 10 stopni.
Pisałem w innym wątku, że na Konwencie były Solarisy z różną goryczką . Były takie z nuta różowego gejfruta. Bardzo przyjemne.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2016, 18:44 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 21 lipca 2010, 11:16
Posty: 147
U mnie Solaris wygląda rewelacyjnie. Połowę z 75szt posadzonych zeszłej wiosny(zaznaczam że sadzonki były monstrualne, nawet wyszydzane tutaj za grubośc środkowego palca), wyprowadziłem na owocowanie, 4- 6 gron na krzew, i jak na razie(nie chcę zapeszyć) jestem bardzo zadowolony. Grona duże zbite, niektóre już łapią "słodycza". Wina w tym roku raczej z nich nie będę robił ale jakąś "rakije" napewno .ObrazekObrazekObrazek

_________________
Wyjeb....ali mnie z forum.. na trzy miechy a może i dłuzej.. za chamstwo, bezczelność i łamanie regulaminu. Dobrze mi tak.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2016, 19:46 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 21 lipca 2010, 11:16
Posty: 147
Będę miał po parę kilo różnych, taki mieszung na paciarkę idealny,a mam parnik miedziany z płaszczem tak że zaplecz sprzętowe jest. Jakbym miał soki robić, to już wole się o rente starać(dla mnie strata czasu).

_________________
Wyjeb....ali mnie z forum.. na trzy miechy a może i dłuzej.. za chamstwo, bezczelność i łamanie regulaminu. Dobrze mi tak.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2016, 14:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
Coraz bardziej denerwuje mnie ta odmiana.

U mnie tak się skończyło pierwsze owocowanie na kontrolnych gronach, w zeszłym sezonie OK, mam nadzieję, że będzie coraz lepiej...

Raczej nie będzie lepiej, zalew swoje robi - szara już atakuje zbite grona Solarisa.

edit

looney31, na ostatniej fotce w gronie masz już chorą jagodę - uważaj na to grono.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2016, 18:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Zmierzyłem kwasy w Solarisie i :shock:
Jedno grono losowo wybrane. Wyciśnięty sok. Parametry
Cukier 20,0 brix
Kwasy TA=8,3 g/dm3 :shock:
Dla porównania parametry z 23.09.2015 (SIC!)
Cukier 21 brix
Kwasy TA=10,2g/dm3

Planowałem zbiór połowa września, ale chyba wyjdzie ok 10-tego
Zaczynam się modlić żeby mi kwasy za mocno nie zeszły.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 70  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: larix i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO