Teraz jest wtorek, 16 grudnia 2025, 10:48

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 70  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 28 listopada 2015, 20:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Myślisz że można butelkować???? Bo u mnie podobnie!!! :D

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 28 listopada 2015, 21:25 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
kilis napisał(a):
Butelkować?, ja już swoje dawno wypiłem :mrgreen:


Ja mam jeszcze rocznik 2014!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 28 listopada 2015, 21:51 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
To jest w sumie pytanie!!!!
Czy mając np 30l i konsumując na bieżąco z gąsiora nie popsujemy wina. Wiadomo że trzeba przelewać do mniejszego baniaka a to groźba utlenienie!!!!!
Może więc lepiej całość od razu zabutelkować i konsumować już z butelek???

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 28 listopada 2015, 22:39 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Oczywiście to jest rozwiązanie w przypadku jak mamy pewność,że wino jest w miarę ustabilizowane i nie wytrąca już osadu co w tym okresie nie jest pewne. :wink:
Znając chęć degustacji domowników właśnie wina z tej odmiany rozlewam część wina do mniejszych balonów typu dama i mniejsze naczynia więc mam pewność,że utlenienie nie zagrozi większej parti wina. :thumbup:
__________________
Pozdrawiam - Janek


Ostatnio edytowano sobota, 28 listopada 2015, 23:24 przez jano, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 28 listopada 2015, 22:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7091
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Robię od wielu lat podobnie jak Janek (jano)
Tegorocznego solarisa (cuvee z aurore) rozlałem do 2 ch pojemników 10 + 5.
Te 10 zasiarkowałem i postoi do wiosny z rurką fermentacyjną - butelkowanie wiosną. Te 5 nie siarkowane gdy ubywa rozlewam do jeszcze mniejszych i do butelek na dziś i jutro itd.
Ale trzeba mieć dużo różnych pojemników :D !!!!

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2015, 01:40 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): czwartek, 15 listopada 2012, 01:14
Posty: 1100
Lokalizacja: łódź
zbyszekB napisał(a):
Robię od wielu lat podobnie jak Janek (jano)
Tegorocznego solarisa (cuvee z aurore) rozlałem do 2 ch pojemników 10 + 5.
Te 10 zasiarkowałem i postoi do wiosny z rurką fermentacyjną - butelkowanie wiosną. Te 5 nie siarkowane gdy ubywa rozlewam do jeszcze mniejszych i do butelek na dziś i jutro itd.
Ale trzeba mieć dużo różnych pojemników :D !!!!


Zbyszku i jak to cuvee będzie coś z tego?
Moja obiecana butelka czeka na wysyłkę w wolnej chwili,i powiem ci że mi to wino smakowało piszę że smakowało bo zastała tylko ta do twojej oceny,choć czuś lekką goryczkę i jak na mój nie doświadczony nos jabłko.

_________________
Pozdrawiam Przemek.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2015, 11:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Ale ten temat jest o Solarisie. Butelkuje się jak jest stabilne i nie chcemy już nic w nim zmieniać.
Nie podciąga się z balonu bo się utleni. Chyba że wypijemy całość w kilka dni.
Im mniejsza objętość tym większa szansa na utlenienie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2015, 20:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Co to znaczy tak naprawdę stabilne???? Tzn, że jest to stan wina który nam odpowiada??? Siarkujemy i takie zostaje???
Czy jest to stan wina, którego smak już się nie zmieni???? Ale tego nie wiemy!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2015, 21:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2430
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Popijam dalej Solarisa. Odrobinę za słodki jak dla mnie. Zmierzyłem Blg = 1.
No i tak liczę:
Sok miał 24,5 Brix
-3 Brix poprawka na niecukry
Po przeliczeniu sok miał 234 g cukru / litr
Blg końcowe = 1
- 3 Blg poprawka na niecukry
+ 4,5 Blg poprawka na alkohol (?)
Czyli końcowa zawartość cukru = 1 - 3 + 4,5 = 2,5 Blg = 25 g /litr
Cukier zjedzony przez drożdże 234 ? 25 = 209 g/L
Zaw alkoholu = 209/17 = 12,3 %
Czyli wino ma 12,3 % alkoholu i cukier resztkowy 25 g/L.
Zgadza się ?

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2015, 21:21 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Pozwolisz, że zacytuję z notatek pewnej znanej enolog:
Wino przed butelkowaniem musi być stabilne:
* Białkowo
* Winianowo
* Aromatycznie
* Mikrobiologicznie
Ważna jest również równowaga oksydacyjno-redukcyjna i klarowność.

Myślałem, że lekcje już dawno odrobione, a tu pytanie o takie podstawy.

@ZbyszekTW - tak wychodzi, masz sporo resztkowego na pewno. Jak kwas w granicach 8-9g/l to da się pić.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2015, 21:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
kilis napisał(a):
Pozwolisz, że zacytuję z notatek pewnej znanej enolog:
Wino przed butelkowaniem musi być stabilne:
* Białkowo
* Winianowo
* Aromatycznie
* Mikrobiologicznie
Ważna jest również równowaga oksydacyjno-redukcyjna i klarowność.

Myślałem, że lekcje już dawno odrobione, a tu pytanie o takie podstawy.

@ZbyszekTW - tak wychodzi, masz sporo resztkowego na pewno.


Laboratorium w domu nie mam i nie zamierzam!!!!
A siarkowanie nie załatwia sprawy???

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2015, 21:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
heavy napisał(a):
Laboratorium w domu nie mam i nie zamierzam!!!!

Ja też nie mam i wcale go nie potrzeba. To są podstawy i trzeba je znać, to elementarz winiarza.

Może dział dla początkujących by tu założyć?
Można by zadawać pytania "Jak zrobić prosto wino, bez pomiarów, nie wiedząc prawie nic"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2015, 22:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2430
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
kilis napisał(a):
@ZbyszekTW - tak wychodzi, masz sporo resztkowego na pewno. Jak kwas w granicach 8-9g/l to da się pić.


Przy zbiorze cukier 24,5 Brix, kwas 8,2 g/l.
No i tutaj chyba leży największa wada Solaris - jak z tego zrobić wino?
Parametry w sam raz na naturalne, fajne półsłodkie wino, ale na wytrawne chyba nie ma szans...

W przyszłym roku planuje rozmnożyć Siegerrebe, może będzie do cuvee.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2015, 22:21 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
ZbyszekTW napisał(a):
W przyszłym roku planuje rozmnożyć Siegerrebe, może będzie do cuvee.

Też miałem plan dodać w tym roku, ale osy wszystko zmasakrowały.
Wytrawnego przy 24-26Bx nie ma sensu robić. Solaris nie ma ciała żeby poradzić sobie z takim alkoholem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2015, 22:31 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 maja 2014, 19:11
Posty: 158
Lokalizacja: Radomsko
ZbyszekTW napisał(a):
kilis napisał(a):
@ZbyszekTW - tak wychodzi, masz sporo resztkowego na pewno. Jak kwas w granicach 8-9g/l to da się pić.


Przy zbiorze cukier 24,5 Brix, kwas 8,2 g/l.
No i tutaj chyba leży największa wada Solaris - jak z tego zrobić wino?
Parametry w sam raz na naturalne, fajne półsłodkie wino, ale na wytrawne chyba nie ma szans...

W przyszłym roku planuje rozmnożyć Siegerrebe, może będzie do cuvee.


A może zbierać trochę wcześniej?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 70  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 27 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO