Teraz jest sobota, 13 grudnia 2025, 10:49

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 70  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 21:56 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Zodiak napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
Dlaczego całe grona? Mogłeś chociaż mieszadłem pojechać :D


Tak się tłoczy białe.
Poprawka wydajność 50%.
Trochę się wytłoczyło biedronek. Mam nadzieję, że wino nie będzie w kropki .

Nie każde, ale w przypadku Solarisa jest to uzasadnione!

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 22:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Z całych gron może czystszy sok będzie, nie próbowałem.
Za to mało do prasy wchodzi. Do 100 litrowej to miazgi by weszło ze 140kg, a tak tylko 50?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 23:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Erikos napisał(a):
[
ZbyszekTW napisał(a):
Od kiedy tak się tłoczy? Tzn. hydroprasą czy wogóle białe odmiany? Bo na koszowej, to nie rozbite jagody wogóle nie oddają soku...
W tamtym roku tłoczyłem na koszowej pinota gris z szypółkami.
Może zamiast krytykować sami spróbujecie?


Próbowałem kiedyś tłoczyć odszypułkowane, niezgniecione jagody w prasie koszowej i niestety efekt był bardzo kiepski. Niska wydajność, bardzo długi czas tłoczenia i tym samym większa podatność na utlenienie, zwłaszcza jeżeli jagody nie były zasiarkowane.

Zodiak napisał(a):
Trochę się wytłoczyło biedronek. Mam nadzieję, że wino nie będzie w kropki


Niestety biedronki są bardzo "ekstraktywne" i większa ilość może zepsuć smak wina.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 23:39 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
poszukiwacz napisał(a):
Zodiak napisał(a):
Trochę się wytłoczyło biedronek. Mam nadzieję, że wino nie będzie w kropki .

A macie jakiś sposób na skorki? aby sobie wyszły przed tłoczeniem. Jakieś dmuchanie ciepłym powietrzem lub przetrzymanie gron w jakichś warunkach?

Skorków też parę było, ale spokojnie najwyżej będzie w kropki ze szczypcami


-- sobota, 3 października 2015, 00:21 --

kilis napisał(a):
Z całych gron może czystszy sok będzie, nie próbowałem.
Za to mało do prasy wchodzi. Do 100 litrowej to miazgi by weszło ze 140kg, a tak tylko 50?


Dla mnie to nie jest problem. 50kg tłoczy się ok 20-30 min.z wydajnością 50%. Jest Ok. Reszta idzie na brendy.
Tłoczenie z szypułkami ma wiele zalet. Oszczędzamy czas. Otrzymujemy sok wysokiej czystości i jakości . Szypułki zabezpieczają przed zgnieceniem pestek.
Jedyna wada to wydajność, ale 50 % jest dla mnie OK.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 05:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2429
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
AMELIE napisał(a):
Zodiak napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
Dlaczego całe grona? Mogłeś chociaż mieszadłem pojechać :D


Tak się tłoczy białe.
Poprawka wydajność 50%.
Trochę się wytłoczyło biedronek. Mam nadzieję, że wino nie będzie w kropki .

Nie każde, ale w przypadku Solarisa jest to uzasadnione!


No ale czym? Nie rozumiem.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 05:50 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
olmek napisał(a):
Próbowałem kiedyś tłoczyć odszypułkowane, niezgniecione jagody w prasie koszowej i niestety efekt był bardzo kiepski. Niska wydajność, bardzo długi czas tłoczenia i tym samym większa podatność na utlenienie, zwłaszcza jeżeli jagody nie były zasiarkowane.


Mam takie same doświadczenie (jeśli chodzi o zwykłą prasę koszową - ręczną, bez żadnego wspomagania), ale zapewne przy hydroprasie to jest do zrobienia (lub jeśli ktoś dysponuje naprawdę dużą siłą, to także w prasie ręcznej).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 07:12 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Tak się tłoczy białe.
Poprawka wydajność 50%.
Trochę się wytłoczyło biedronek. Mam nadzieję, że wino nie będzie w kropki .[/quote]
Nie każde, ale w przypadku Solarisa jest to uzasadnione![/quote]

No ale czym? Nie rozumiem.[/quote]
Raz na jednym szkoleniu Piotr S. prawił że tak się tłoczy odmiany zawierające goryczkę w skórkach, wtedy ekstrakcja jest z nich minimalna. Wydajność może jest i mniejsza, ale po sendymetacji prawie nic nie odpadnie.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 09:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1714
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Na pewno chodzi o goryczkę w skórkach? Ile bym nie żuł skórki od jagody Solarisa to zawsze jest to przyjemniejsze odczucie od żucia szypułki. Możesz przybliżyć dlaczego tłocząc z szypułkami nie tłoczy się goryczki ze skórek? Mój chłopski rozum tego nie ogarnia :?

Jak się szybko i mocno ciśnie to się zgniata pestki co jest niedozwolone w białych winach - wtedy lepiej tłoczyć z szypułkami, bo mniej zgniecionych pestek. Nie przejrzały Solaris w mojej opinii szybko się nie utlenia nie ma się co tak strasznie śpieszyć. Grona są zwarte, szypułki mięsiste na pewno coś się z nich wytłoczy. Z drugiej strony to jeśli młynko-odszypułkowarka bardzo tnie szypułki albo kaleczy pestki (z tym zawsze można walczyć) - wtedy jej ominięcie jest na plus.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 10:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
suszi napisał(a):
Na pewno chodzi o goryczkę w skórkach?

Tak, ale w bardzo dojrzałych, nasłonecznionych, żółtych jagodach, zielone nie będą jej mieć.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 14:39 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1714
Lokalizacja: okolice Ojcowa
kilis napisał(a):
suszi napisał(a):
Na pewno chodzi o goryczkę w skórkach?

Tak, ale w bardzo dojrzałych, nasłonecznionych, żółtych jagodach, zielone nie będą jej mieć.

Czyli tok rozumowania jest taki: Barwniki to głównie polifenole, które są cierpkie w smaku (z tego powodu dla Solarisa nie jest wskazana maceracja). Młynko-odszypułkowarka mieląc skórki uwalnia polifenole.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 19:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7083
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Bardzo dojrzałe,nasłonecznione i zarumienione jagody solarisa uzyskałem 3 lata temu w październiku - 2 tygodnie po normalnym zbiorze. Można to osiągnąć wcześniej obrywając dolne liście i odsłaniając grona.
Mój solaris ma tak dużo liści ,że chronią grona przed słońcem. Może tylko tak z 5% jest zarumienionych.

-- So, 03.10.2015 19:00 --

poszukiwacz napisał(a):
Czy jest jakiś napisany po polsku podręcznik winifikacji owoców winogron?
Nie mam zamiaru włączać się w wymianę doświadczeń, ale chciałbym więcej rozumieć z tego co piszecie.

Znam dwóch autorów:
1 RM
2 WB

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 19:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Solaris parametry moszczu:
1. Cukier 22,8 Brix refraktometr
2. Cukier 234g/dm3 z gęstości moszczu 1.100 g/cm3. Areometr.
3. Kwas (TA) 9,4 g/dm3. Miareczkowanie 0,1molowy NaOH wobec BBT
4. pH 3,1 . Phametr

Dwa nastawy:
1. Drożdże Lalvin 71B
2. Drożdże CK S102
Fermentacja w temp ok 12 stopni C.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 20:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
ZbyszekTW napisał(a):
Dlaczego całe grona? Mogłeś chociaż mieszadłem pojechać :D


Właśnie.... to jakieś jaja!!!!
Gość niby "kiper", a tu....... prasuje całe grona!!!!!
Do szkoły i do lektury zapraszam!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 22:05 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 stycznia 2013, 00:29
Posty: 71
Lokalizacja: Apelacja Różewo, gm. Wałcz
suszi napisał(a):
Ja dałem w tym roku uclm s325 podobno same się zatrzymują i w chłodzie idą w gliceryne spróbuj kiedyś... Może to półsłodkie być ciekawsze na jeszcze gęstszo...


Jak z tymi drożdżami? Ruszyły bez problemu? Ja nastawiłem wczoraj Solarisa na tych samych. 25Brix, 10,5 g kwasu. Na razie cisza. Nie wiem czy już się martwić czy nie...
Siarkowane 1g/10l. Temp. w pomieszczeniu 19-20 stopni C.

_________________
Pozdrawiam
andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 22:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1714
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Fred napisał(a):
suszi napisał(a):
Ja dałem w tym roku uclm s325 podobno same się zatrzymują i w chłodzie idą w gliceryne spróbuj kiedyś... Może to półsłodkie być ciekawsze na jeszcze gęstszo...


Jak z tymi drożdżami? Ruszyły bez problemu? Ja nastawiłem wczoraj Solarisa na tych samych. 25Brix, 10,5 g kwasu. Na razie cisza. Nie wiem czy już się martwić czy nie...
Siarkowane 1g/10l. Temp. w pomieszczeniu 19-20 stopni C.

Po co siarkować Solarisa, pewno zdrowy był? Ja nic nie siarkowałem. Po półgodzinie w szklaneczce zaczęły "chodzić" po paru godzinach nastaw cały spieniony. Chodzi w chłodzie do tej pory od 18.09, piękna piana, a gazuje powoli.

Albo czekaj i szczep na nowo co 24h, albo bajanusy i ruszą od razu.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 70  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO