Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 14:12

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 70  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 09:59 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
Coś z tym piro faktycznie jest na rzeczy. Zasiarkowałem moszcz w ilości 1g na 15 l (proszek; zakup w Euro-Win). Moszcz 24 brix. Nastaw nie ruszył (drożdże Tokaj Zamojscy). Po 24h, zgodnie z radami DW z 2009r. (można znaleźć wątek na forum) przewietrzyłem nastaw metodą "z wiadra do wiadra" ok. 5 razy. Po piątym razie nastaw ruszył niespodziewanie i ładnie pracuje.

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 16:22 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Erikos napisał(a):
przemar napisał(a):
...więc to nie kwestia zasiarkowania...
Przesiarkowałeś, to już pewne ale napowietrzaj i ruszy.


Przsiarkowane i to grubo!!!!!!
Tylko wietrzenie niestety cię uratuje. Trochą aromaty prysną.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 17:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Wietrzenie to jest ostatnia deska ratunku - ja bym nie polecał - jeśli są tylko inne metody - to co się utleni przy przelewaniu - już się nie odwróci.

Ja po prostu czekam - jeśli jest zasiarkowane tak że fermentacja nie może wystartować - to nic mu się nie stanie, nie zepsuje się - po kilku dniach (bez przelewania, po prostu stoi) zwykle fermentacja staruje (oczywiście na nowych drożdżach)

Jeśli tobie staruje na małej ilości - po prostu wystartuj w osobnym balonie - a potem po trochu dodawaj sok do ferementującego nastawu (co kilka dni powiedzmy połowę fermentującego nastawu) - ale nie po dużo, aby nie pozabijać drożdży.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 18:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
Wczoraj zmieniłem balon, wlałem praktycznie 250 ml fermentujących na całego UCLM S325, baniak był cały dzień w temp
+- 35C, i ni cholery do dziś. miałem już fermentujące drugi dzień na tym samym nierozcieńczanym soku AROMA WHITE, poszła do dymiona szklanka buzującego soku . . . . . i wystartował.
Przy okazji sprawdziłem że aroma white kupione w browamatorze kilka lat temu z datą przydatności do 12. 2012 trzymane w lodówce są całkiem żywe od razu po zadaniu :) .

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 20:59 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 stycznia 2013, 00:29
Posty: 71
Lokalizacja: Apelacja Różewo, gm. Wałcz
Do kiedy może wisieć Solaris? U mnie jeszcze na krzaku, ale kwasy ma 11g/l. Chciałbym jeszcze potrzymać ale nie wiem jak długo można.

_________________
Pozdrawiam
andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 21:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Nie ma co panikować, w zeszłym roku robiłem na Aroma White. Fermentacja w piwnicy 13-16*C. Bez problemu zatrzymałem na 1 Blg. 2x zlane (co 3 dni) i zasiarkowane 1,5 g piro / 10 l. Stabilne. Wyszło super wino :-)

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 21:33 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1686
Lokalizacja: okolice Ojcowa
ja w tym roku robię właśnie na UCLM S325 powoluteńku idą, cukier prawie nie znika, ale pienią się porządnie - naprawdę mi się podobają... c.d.n.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 21:56 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
ZbyszekTW napisał(a):
Nie ma co panikować, w zeszłym roku robiłem na Aroma White. Fermentacja w piwnicy 13-16*C. Bez problemu zatrzymałem na 1 Blg. 2x zlane (co 3 dni) i zasiarkowane 1,5 g piro / 10 l. Stabilne. Wyszło super wino :-)


Właśnie na takim poziomie mam zamiar je zatrzymać, jak nie przegapię :) .
Siedzą w piwnicy 17C, może się uda.

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 13:35 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Pierwszy do zbioru poszedł Solaris. Wydajność tłoczenie (całe grona ) 40%. W 100l prasę wchodzi 50kg.
1,2 kg z krzewu. Grona ok 150g .


Załączniki:
2015-10-02 14.23.22.jpg
2015-10-02 14.23.22.jpg [ 114.64 KiB | Przeglądane 441 razy ]
2015-10-02 14.22.40.jpg
2015-10-02 14.22.40.jpg [ 95.11 KiB | Przeglądane 441 razy ]

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 17:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Dlaczego całe grona? Mogłeś chociaż mieszadłem pojechać :D

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 18:37 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 07:21
Posty: 77
Lokalizacja: Przecław/WLKP
Może lubi zapach szypułek :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 18:47 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
ZbyszekTW napisał(a):
Dlaczego całe grona? Mogłeś chociaż mieszadłem pojechać :D


Tak się tłoczy białe.
Poprawka wydajność 50%.
Trochę się wytłoczyło biedronek. Mam nadzieję, że wino nie będzie w kropki .

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 19:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Od kiedy tak się tłoczy? Tzn. hydroprasą czy wogóle białe odmiany? Bo na koszowej, to nie rozbite jagody wogóle nie oddają soku...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 20:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Zodiak napisał(a):
Trochę się wytłoczyło biedronek. Mam nadzieję, że wino nie będzie w kropki .

A macie jakiś sposób na skorki? aby sobie wyszły przed tłoczeniem. Jakieś dmuchanie ciepłym powietrzem lub przetrzymanie gron w jakichś warunkach?

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 20:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Zodiak napisał(a):
Tak się tłoczy białe...
Z tym się nie zgodzę.
piotr60 napisał(a):
Może lubi zapach szypułek :lol:
Ty to już całkiem pojechałeś wiedzą, że hohooo.
ZbyszekTW napisał(a):
Od kiedy tak się tłoczy? Tzn. hydroprasą czy wogóle białe odmiany? Bo na koszowej, to nie rozbite jagody wogóle nie oddają soku...
W tamtym roku tłoczyłem na koszowej pinota gris z szypółkami.
Może zamiast krytykować sami spróbujecie?

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 70  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO