Teraz jest wtorek, 16 grudnia 2025, 08:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 70  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: czwartek, 17 września 2015, 20:24 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
Wklejam tutaj post z wątku "Parametry i zbiory odmian przerobowych 2015 " celem dalszej dyskusji o tej odmianie.
Proszę zamieszczać również tutaj parametry swoich Solarisów po zbiorze.

Śr wrz 16, 2015 7:21 am Ricci napisał(a):
Wczoraj zebrałem Solarisa:
15.09.2015- ok. 120 krzewów owocujących
było 105l miazgi z czego otrzymałem 80 l soku, parametry:
cukier 23Bx , kwas 7g/l

dodam że owoce były wyjątkowo zdrowe, z parametrów jestem zadowolony.


Załączniki:
20150915_170048z.jpg
20150915_170048z.jpg [ 86.38 KiB | Przeglądane 822 razy ]

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: czwartek, 17 września 2015, 21:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
06.09.2015 zebrany:
24,4Bx, kwas 7,8g/l, pH 3,1
średnio 1,7kg na krzak.

Prasa hydro, uzysk ok 50%
Sedymentacja 12h, drożdże UCLM S325


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: czwartek, 17 września 2015, 22:21 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Dziś zebrałem Solarisa 81kg z 29 krzewów 5-letnich niby redukowałem, a tu takie obciążenie.
Grona duże średnio 200-250gr zbite, pięknie zdrowe.
Przy okazji testowaliśmy prasę hydro u Jarka (Erikos), na takim sprzęcie to przyjemność pracować.
Uzysk około 45l
Parametry soczku: 24blg, kwas 8,8, ph 3,3
Będę robił półwytrawne.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: czwartek, 17 września 2015, 22:30 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
W dniu 13.IX.2015r napisałem w innym wątku:

Solaris poszedł do baniaka, dużo tego nie ma, bo pierwsze owocowanie, więc po 1 kontrolnej kiści.
Brix - 24,5
kwasy - 7
pH - między 3 a 3,5 ale znacznie bliżej 3 niż górnej granicy.

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 05:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4746
Lokalizacja: Rybnik
kilis napisał(a):
Sedymentacja 12h, drożdże UCLM S325

Z bentonitem czy bez? U mnie zielenina opadła dopiero po podwójnej dawce bentonitu. Sieger za to prawie wyklarował się bez wspomagaczy.
Goryczka w Solarisie bierze się z niedokładnie przeprowadzonej sedymentacji czy ze zbyt mocnego wyciskania? Jakie są wasze doświadczenia.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 09:54 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1714
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Misza napisał(a):
Goryczka w Solarisie bierze się z niedokładnie przeprowadzonej sedymentacji czy ze zbyt mocnego wyciskania? Jakie są wasze doświadczenia.

Ja w tym roku debiutuje z winem z Solarisa, bardzo delikatnie wyciskałem, zaraz po zbiorze, zero maceracji, bez żadnych enzymów, nie sedymentowałem - dodałem drożdże od razu do mętnego. Jak będzie goryczka to na pewno nie z wyciskania. Zamierzam zrobić szybko pierwsze zlanie. Opisze efekty - w sensie czy goryczka będzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 09:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Bez bentonitu, ale jak zlewam to zakładam na wężyk filtry do mleka. Takie krążki do cedzenia mleka.
Jeszcze goryczki w Solarisie nie miałem. Zobaczymy jak będzie po hydroprasie.
Poprzednio uzysk też miałem ok 50%. Może jak ktoś wyciska więcej.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 10:12 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Myślę że goryczka bierze się z maceracji skórek. Dlatego moszcz powinien iść jak najszybciej na prasę.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 10:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4746
Lokalizacja: Rybnik
W półwytrawnym Solarisie goryczka jest maskowana. Jednak w 3/5 Solarisów, które piłem była wyraźnie zauważalna :(
To fajnie, że jest taka różnorodność "technologii". Będzie co dyskutować za parę miesięcy.
Mój był macerowany krótka ok. 3 godzin, ale w temp. ok. 18-20 + enzymy. Wydajność tłoczenia w koszu też na poziomie 50%.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 11:50 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
Uzupełnię:
15.09.2015- zbiór z ok. 120 krzewów owocujących
105l miazgi z czego otrzymałem 80 l soku, parametry z całości:
cukier 23Bx , kwas 7g/l
Maceracja z enzymami 10-12h( 25*C w nocy temp. spadała do 20*C), wydajność tłoczenia-prasa koszowa 76%
sedymentacja 12h, drożdże Enartis Ferm SC

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 12:00 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 27 marca 2013, 15:51
Posty: 76
Lokalizacja: Wieluń (woj. łódzkie)
I nie ma goryczy? Długa maceracja+mocne wyciśnięcie.

_________________
Pozdrawiam

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 12:23 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
Tak jak napisał Mietek; wiele technologii pozwoli nam rozjaśnić temat winifikacji Solarisa i być może ustalenie źródła ewentualnej goryczki w winie.
Suszi dał od razu na prasę nie sedymentował, ja macerowałem 10-12h potem sedymentowałem 12h; to takie skrajne przykłady.
Pośrednie przypadki prezentują inni koledzy. Jakie wina otrzymamy? czas pokaże...
Skibka10- na twoje zapytanie odpowiem po pewnym czasie, w tym momencie to niemożliwe, sam sok na smak był bardzo słodki, goryczki nie wyczułem ( być może przykryty cukrem).
Propozycja; spotkajmy się w Gostomii 2016 i popróbujemy wina osobiście...

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 12:28 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 27 marca 2013, 15:51
Posty: 76
Lokalizacja: Wieluń (woj. łódzkie)
Ja po prostu zbieram dane bo pierwszy raz będę robił wino z Solarisa (pierwszy porządny zbiór) i chce żeby jak najlepiej wyszło. Chętnie wysłucham rad :)

_________________
Pozdrawiam

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 12:33 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
skibka10 napisał(a):
Ja po prostu zbieram dane bo pierwszy raz będę robił wino z Solarisa (pierwszy porządny zbiór) i chce żeby jak najlepiej wyszło. Chętnie wysłucham rad :)

Jak nie chcesz zepsuć pierwszego wina, to od razu tłocz. Eksperymenty z maceracją zostaw na kolejny sezon.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 12:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
Mój sie macerował z enzymami ok 3h, wyciskany na koszowej efektywność 40%, sendymentacja 48h w stałej temp. 18C, bez żadnych bentonitów, sok był można powiedzieć idealnie klarowny.
Aczkolwiek nie wiem czy zrobię z niego wino, ni cholery nie chce wystartować fermentacja. Już druga porcja drożdży, w pobranych z balonu próbkach pojemności około 200 ml drożdże wariują, po wlaniu do balona, a jest około 6 litrów soku wszystko staje. I tak od poniedziałku nie mogę go wystartować pierwszy raz mam takie numery, zaraz go szlag trafi i tyle będzie z mojego solarisa :( .

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 70  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO