Moja ocena tej odmiany po kilkunastu latach uprawy
-Jedna z najwcześniej dojrzewających odmian
- gromadzi dużo cukrów i średnią ilość kwasów
- można z niej wytwarzać różne style win od wytrawnego po słodkie
-w miarę odporna na choroby: m.rz.; m.pr.; Botrytis; Black rot
- średnio odporna na zimowe mrozy (pąki)
W polskich warunkach jedna z najlepszych białych odmian na wino
Powoli ale systematycznie staje się niemalże polską narodową odmianą
(mimo tego, że z polskością nie ma nic wspólnego)
Uprawiana w Skandynawii, krajach Beneluksu, Słowacji , Morawach, w Niemczech a nawet północnej Italii
Wina z tej odmiany zdobywają złoto na międzynarodowych konkursach win
i wygrywają często z winami wytwarzanymi z
V.vinifera"I cóż mi więcej trzeba..."
PS
Ta odmiana moim zdaniem pozwoli zminimalizować koszty wytwarzania białych win w PL
Jest więc szansa na konkurencję polskich winiarzy z winami z marketów za 25PLN (za 30 parę lat jakm dobrze pójdzie...; tak jak w tej piosence
)