Teraz jest piątek, 26 grudnia 2025, 22:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2005, 16:23 
Kiper
Kiper

[quote="Art"].. czy liście traminera przebarwiają się jesienią na wyraźnie czerwony kolor? Pozdrawiam.

Coś mi się przypomina że w "Uprawie ..." R.M jest napisane że jest to objaw [wcześniejsze przebarwianie] niedoboru jakiegoś składnika. Nie pamiętam jakiego a sprawdzić nie mogę bo książkę zostawiłem na działce.
Pozd.
PP.

PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2005, 14:08 
mistrz
mistrz

Dokładnie, Darku. Mam Gewurtztraminera. Tylko, że to odmiana o jasnych owocach (nie do końca, lecz na białe wino) i dlatego zaniepokoiłem się tym czerwonym kolorem w jesiennych przebarwieniach. Czyli: Gewurtztraminer przebarwia się jesienią na czerwono?
Pozdrawiam. Art.

PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2005, 10:32 
nowicjusz
nowicjusz

Polecam zarówno Solaris, jak i Kerner. Te dwie odmiany wojują obecnie cały swiat północny, do ktorego i my nalezymy. Winnice w Anglii sadza ostatnio tylko Solaris. Z moich doswiadczen wynika, ze nadaje sie w Polsce świetnie. Przede wszytkim rośnie bardzo ekspansywnie, mozna śmiało juz po pierwszym roku ciac na pień. Rewelacyjnie sie daje kaształtowac w drugim roku, czego niestety nie moge powiedziec o Phoenixie. Ortege warto sadzic, aby uzyskac moszcze słodsze, do ewentualnego dosadzania. Rivaner nie chce dac zaoszczedzic tego roku i niestey trzeba ciac na 3 oczka po roku. Strasznie trudno uzyskac z niego Pendelbogen , podczas kiedy z Solarisu nie jest to zadnym problemem. w pzryszłym roku zamierzam sadzic tylk Solaris. fakt ze pzry wiekszych ilościach dochodzi jeszcze opłata licencyjan, ale moim zdaniem warto.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1