Teraz jest piątek, 20 czerwca 2025, 20:25

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 10:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
jasiu83 napisał(a):
Zodiak napisał(a):
Data jest umowną. W takim chłodnym roku (przynajmniej u mnie) wszystko jest przesunięte nawet o trzy tygodnie. Zobacz na SAT. Seyval ma 2550, a u mnie mam do dzisiaj ok 2360. Brakuje prawie 200. To o tej porze roku jest dużo. Prawie cały październik.



No z tego co czytam na tym forum to rok jest raczej przeciętny a nie jakiś wybitnie chłodny więc już powinien być w miarę dojrzały
a tu ludzie piszą że mają po 12g kwasów?

Przecież to nie spadnie w tydzień do akceptowalnego poziomu 8-7 g/l.


Dlatego więc pytam jak np. w innych latach dojrzewa ?

TU jest mój opis tej odmiany.
TU są zdjęcia i tabelki z parametrami dojrzewania za ostatnie 10 lat na północnym Mazowszu.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 11:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1690
Lokalizacja: okolice Ojcowa
SB potrzebuje stoku! Szybko zaczyna wegetacje i grożą mu majowe przymrozki, jak się zdarzą to dobrze owocuje z pąków zapasowych, ale wiadomo dłuższe dojrzewanie i znów przymrozki jesienne - stok.

W słabej lokalizacji nie warto go sadzić, u mnie niedojrzały mu nawet grona kontrole (mało miejsca został wymieniony na Solarisa). Paredziesiąt kilometrów dalej rosnący na stokach winnicy UJ daje świetne wino. Ale tam i Hibernal sobie radzi. A jak Komuś dojrzewa Hibernal czy Johanniter to SB mimo dużej odporności na choroby nie wytrzymuje konkurencji.

W mojej opinii w dobrej miejscówce jak Ktoś uprawia Solarisa (ma zbyt duży cukier względem kwasu) to warto mieć też Seyvala do kupażowania - taki naturalny kandydat (jak MF dla LM).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 12:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4635
Lokalizacja: Rybnik
suszi napisał(a):
jak Ktoś uprawia Solarisa (ma zbyt duży cukier względem kwasu) to warto mieć też Seyvala do kupażowania - taki naturalny kandydat

naturalny i neutralny

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 19:36 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Zebrałem dzisiaj 50kg Seyvala . To nie był dobry rok dla tej odmiany u mnie. Parametry moszczu (25 litrów z 50kg) bez maceracji.
TA=14,7 g/dm3 cukier 17 brix.
Tłocząc moszczu na hydro prasie pobierał próbkę co 5 litrów i wyszło

pierwsze 5 litrów TA=14,1 g/dm3 cukier 17,2 brix
drugie 5 litrów TA= 15,0 g/dm3 cukier 17,0 brix
trzecie 5 litrów TA=15,7 g/dm3 cukier 17,0 brix
czwarte 5 litrów TA=15,8 g / dm3 cukier 17,0 brix
piąte 5 litrów TA=16,0 g /dm3 cukier 17,0 brix

kwasy wyraźnie rosną . Zapewne prasa gniecie coraz mniej dojrzałe jagody. Cukier praktycznie constans.
pH moszczu 2,9.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 20:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Na 2-ch przeciążonych krzewach , bez redukcji plonu miałem w tym roku z pąków zapasowych po 5 kg/krzew i podobne parametry - 16,5 Brix, kwasy około 13g/l. Będzie brandy 52%vol; ze dwie butelki :idea:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 20:33 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:09
Posty: 313
Lokalizacja: Górna Liswarta
Generalnie wychodzi na to że Seyval Blanc dojrzewa raczej w pierwszej dekadzie października.
A nie tak jak napisano w dziale "odmiany" trzeciej dekadzie września.

Więc może ktoś z uprawnieniami zmieniłby ten niedokładny opis bo wprowadza w błąd nowicjuszy np. mnie ;/

I teraz mam 15 sadzonek Seyvala do oddania.

Bo u mnie raczej nie dotrwa bez przymrozków tak długo, mam fatalną lokalizację jeśli chodzi o zastoiska mrozowe.

_________________
N50° 48' 29.0259"
E18° 37' 4.106


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 20:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5492
Lokalizacja: Łódź i okolice
Weź pod uwagę, że w tym roku wiosną było bardzo długo zimno co znacznie opóźniło wegetację. U mnie o ok 2 tyg.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 20:57 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:09
Posty: 313
Lokalizacja: Górna Liswarta
Ale potem 2 miesiące upałów więc SAT raczej nie odbiega jakoś bardzo od przeciętnego ?

_________________
N50° 48' 29.0259"
E18° 37' 4.106


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 21:08 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
U mnie sat odbiega mocno od zeszłego roku. Seyvalowi brakuje jeszcze 100sat-ow a w zeszłym roku miałem dojrzałego ok 20 wrzesnia . U mnie opoznienie ma 3-4tygodnie. Szkoda mi tego seyvala bo się przy nim na robiłem i redukowalem plon do 2kg na krzew. Chciałem kilo, ale wiele gron miało ponad 350g Tu bym robił zmianę w wiki bo się to zdarza nie tylko u mnie.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 22:12 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
Zebrałem wczoraj, w tym roku katastrofa, ale to moja wina, przeciążyłem krzewy, ominąłem go przy zielonych żniwach, a potem to mi jakoś brakło czasu i wisiało na niektórych krzewach tyle że strach. Efekt, cukier 15,5 brix, ale za to kwasy 7,5 g/l, mierzyłem dwukrotnie. To Hibernal miał 19,5brix, ale tylko dlatego, że najbardziej dojrzałe grona, tak około 30% całości wpieprzyły osy, tgdyby wisiało wszystko było by dużo lepiej. W przyszłym roku restrykcyjna gospodarka obciążeniem.

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 października 2015, 11:37 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Zodiak napisał(a):
Seyvalowi brakuje jeszcze 100sat-ow ...

Czy naprawdę te 100 "satów" więcej podniosłoby jego Brix ponad 20 i obniżyło TA poniżej 10 g/l?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 października 2015, 11:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1690
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Amawin napisał(a):
Zodiak napisał(a):
Seyvalowi brakuje jeszcze 100sat-ow ...

Czy naprawdę te 100 "satów" więcej podniosłoby jego Brix ponad 20 i obniżyło TA poniżej 10 g/l?

może cukier by nie podjechał aż do 20, ale kwasy wraz z postępującym SAT zawsze w pewnym momencie drastycznie spadają


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 października 2015, 17:10 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
suszi napisał(a):
Amawin napisał(a):
Zodiak napisał(a):
Seyvalowi brakuje jeszcze 100sat-ow ...

Czy naprawdę te 100 "satów" więcej podniosłoby jego Brix ponad 20 i obniżyło TA poniżej 10 g/l?

może cukier by nie podjechał aż do 20, ale kwasy wraz z postępującym SAT zawsze w pewnym momencie drastycznie spadają


Poświęciłeś sporo czasu na oznaczenia przy tłoczeniu. Może warto w następnych latach oznaczać też cukier i TA w stopniowo dojrzewających winogronach i powiązać te wartości z SAT (a nie tylko z dniem w kalendarzu - problemem III dekady września czy pierwszej dekady października)?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 października 2015, 20:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Pierwszy zbiór SB robiłem 10 października. Dzisiaj zebrałem resztę, której dałem powisieć dodatkowe 3 tygodnie. Zebrałem 80kg. Parametry lepsze, ale nadal ekstremalne.
10.10.2015
Cukier 17 brix TA 14,7 g/dm3
30.10.2015
Cukier 18,2 brix TA 13,2 g/dm3

Parę gron miało po 500g

Pójdzie na lalvin 71B. Fermentacja do końca powinna dać coś koło 9%. Jeżeli uda się dodatkowo odkwasić wymrażaniem to może będzie baza na musujące.

Zastanawiam się czy nie dosadzić Kristaly. Mam 8 krzewów 3 latków, ale bardzo słabe. Sadzonki były bardzo liche. Owocował w tym roku jeden krzew.
Co sądzicie o odkwaszania za pomocą wina z Kristaly?
Robił to ktoś?

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 października 2015, 20:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Zodiak napisał(a):
Zastanawiam się czy nie dosadzić Kristaly. Mam 8 krzewów 3 latków, ale bardzo słabe. Sadzonki były bardzo liche. Owocował w tym roku jeden krzew.
Co sądzicie o odkwaszania za pomocą wina z Kristaly?
Robił to ktoś?

Ja. Ale pamiętaj że Krystally jest w smaku ekstremalnie puste. Robilem blend z LaCrescend (kwasy 10g/l) i jak dla mnie bardziej kwasne i aromatyczny LaCrescend samodzielnie był bardziej wyrazisty niż blend. Ale wino robię dla ludzi, nie tylko dla siebie - 10g/l jest trudne do zaakceptowania w wytrawnym winie.
Ale konkluzja jest taka - nie dosadzam więcej Krystally.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO