Teraz jest piątek, 20 czerwca 2025, 08:11

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2011, 19:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
dnepr napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
:lol: (na wino)


Wódka Obrazek

Na wódka SB jest dobre.
Ale jeszcze lepsze Aurora, bo ma więcej cukru (23%) i większa jeszcze wytrzymałość na mróz.
Mniej kłopotów niż SB. :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2011, 19:39 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 lutego 2011, 12:43
Posty: 55
Lokalizacja: ??????? , ??????????????
zbyszekB napisał(a):
Ale jeszcze lepsze Aurora,

Nu to Auroru na wodku a SB na brendi. Obrazek

_________________
Pozdrawiam , Sasza! Skype: vitkalov_
vitkalov@ukr.net


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2011, 19:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
dnepr napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Ale jeszcze lepsze Aurora,

Nu to Auroru na wodku a SB na brendi. Obrazek

Faktycznie.
To Ty już specjalist. :lol:
SB ma więcej kwasów i lepsza na Brendi.
Aurora wydajniejsza i lepsza na wodku. :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 marca 2011, 17:37 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 lutego 2011, 12:43
Posty: 55
Lokalizacja: ??????? , ??????????????
który mam vino iz SB sortove , samorobne? Obmen na vino iz cytronny magaracza.
Nie mnogo! 1 butelka 0,7. )))

_________________
Pozdrawiam , Sasza! Skype: vitkalov_
vitkalov@ukr.net


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 12:35 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 12 grudnia 2011, 22:21
Posty: 72
Lokalizacja: Płock
Witam
Czy warto przymierzac się do prowadzenia SB kurtyną na 2m wysokości i cięcie Royat 2 oczka,odstęp co 1.2m ?

_________________
Pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 13:00 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
podobno wysokie formy opóźniają dojrzewanie, a SB do wczesnych nie należy.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 14:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
Jesteś tego pewien? Zawsze mi się wydawało, że jest na odwrót, zwłaszcza przy krótkim cięciu; duża ilość starego drewna także wpływa pozytywnie na wielkość gron i zawartość cukru. Na forum były gdzieś opinie jak ładnie Seyval dojrzewa na pergoli.
Chyba, że pisząc forma wysoka masz na myśli pień ~70 cm, a niska ~30 cm - to jak najbardziej się zgadza.

Co do takiej kurtyny, to osobiście zastanawiał bym się nad większymi odstępami pomiędzy krzewami, żeby miały dłuższe ramiona.

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 15:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
grzecho napisał(a):
Witam
Czy warto przymierzac się do prowadzenia SB kurtyną na 2m wysokości i cięcie Royat 2 oczka,odstęp co 1.2m ?

Jeżeli SB nie wymarza u Ciebie i dobrze owocuje to forma kurtyny wskazana.
Pozwoli to na ograniczenie plonowania i nie przeciąża krzewów .Przeciążenie krzewów owocowaniem (odmiana ma tendencje do nadmiernego owocowania)negatywnie wpływa na jakość owoców i drewnienie łozy.
Przy uprawie SB na deserowe dobrze spełnia się prowadzenie i cięcie na głowę - wtedy grona i owoce duże (vide Gronkowiec)
Najlepsza (0ptymalna) jakość deserówek gdy: cukier/kwas=27
pozdr.ZB

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 15:55 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 12 grudnia 2011, 22:21
Posty: 72
Lokalizacja: Płock
SB dopiero będe sadził po 15.05 , ale skoro Schuler i Aurora dają rade nieokrywane od 15-20 lat to i SB chyba wytrzyma bez okrycia.
Jestem przygotowany na prowadzenie na wysokości 70cm (załozyć druty) lub 2m , tylko co lepsze?

_________________
Pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 20:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
grzecho napisał(a):
SB dopiero będe sadził po 15.05 , ale skoro Schuler i Aurora dają rade nieokrywane od 15-20 lat to i SB chyba wytrzyma bez okrycia.
Jestem przygotowany na prowadzenie na wysokości 70cm (załozyć druty) lub 2m , tylko co lepsze?

..co lepsze ?
Zbyt dużo niewiadomych aby coś konkretnie doradzić ? - gleba,SAT, usłonecznienie, opady itd
Proponuję
w pierwszych 2-ch latach ciąć na 2 pąki (standard)
W 3-cim roku jeden pęd prowadzić pionowo a drugi poziomo do drutu (70cm) na owocowanie
W 4-tym roku na ramieniu poziomym ciąć czopki na 2 oczka (royat) a z pędu pionowego uformować kurtynę na wysokości 1,8m do 2m.
W następnych latach sprawdzić parametry moszczu i podjąć ostateczną decyzję co do formy prowadzenia :
1. szpaler na pniu 0,7m
2. kurtyna

pozdrawiam ZB

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 26 lipca 2013, 16:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
Cześć,

Byłem dzisiaj na L1, poskracać latorośle i pasierby. Pogoda sprzyja, rośnie dobrze, Seyval B na dzień dzisiejszy rokuje ok.
Zdjęcia z dzisiaj:
ObrazekObrazek

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 27 lipca 2013, 09:56 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 17 marca 2008, 01:00
Posty: 86
Lokalizacja: Radzic Stary/Lubartów
http://www.winnicakovali.pl/galeria_inna/0_big.jpg

SB wytrzymuje u mnie mrozy przekraczające -30 i od 5 lat nie odnotowałem żadnych strat mrozowych. Jedyna odmiana, której plon każdego roku musi być redukowany o min 50%, odporność na choroby zadowalająca. Wg mnie powinna być jedną z podstawowych odmian na wina białe oczywiście biorąc pod uwagę rejon uprawy (Lubelszczyzna).

_________________
www.winnicakovali.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 21 września 2013, 09:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
maestrock napisał(a):
http://www.winnicakovali.pl/galeria_inna/0_big.jpg

SB wytrzymuje u mnie mrozy przekraczające -30 i od 5 lat nie odnotowałem żadnych strat mrozowych. Jedyna odmiana, której plon każdego roku musi być redukowany o min 50%, odporność na choroby zadowalająca. Wg mnie powinna być jedną z podstawowych odmian na wina białe oczywiście biorąc pod uwagę rejon uprawy (Lubelszczyzna).
Zgadzam się z Twoja opinią, u mnie Solaris i Seyval Blanc to podstawowe białe przerobówki.
Jakość zdjęcia super, zresztą obiekt fotografowany również, czy to robione sprzętem bardzo specjalistycznym?

-- So wrz 21, 2013 10:31 am --

16.09.2013 byłem na L1 sprawdzić stan Seyvala. Pomimo ostatnio niesprzyjającej pogody, trzyma się zdrowo.
Kontrolny pomiar cukru 20-21Brix, planuję przytrzymać do oporu ( do przymrozków), chyba że coś wymusi zbiór wcześniej. Winifikacja przewidziana jest wspólnie z Muscarisem (L2-18-19Brix), a ten jest trochę za Seyvalem.
Zdjęcia z poniedziałku:
ObrazekObrazek

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 12:09 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 16 czerwca 2011, 14:20
Posty: 780
Lokalizacja: Gubin
Seyval potrafi też urosnąć i może służyć za odmianę deserową. Poniżej największe grono z krzaka z którego jednego ramienia zerwałem 6,5 kg a na drugim mam odkład z czterech latorośli również z gronami.


Załączniki:
Seywal Blanc (2).JPG
Seywal Blanc (2).JPG [ 92.05 KiB | Przeglądane 2695 razy ]

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
http://www.winnicakrysa.pl
https://www.facebook.com/winnicakrysa/?ref=aymt_homepage_panel
Szkółka winorośli nr 08/02/3387
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2013, 12:53 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
zbyszekB napisał(a):
grzecho napisał(a):
Witam
Czy warto przymierzac się do prowadzenia SB kurtyną na 2m wysokości i cięcie Royat 2 oczka,odstęp co 1.2m ?

Jeżeli SB nie wymarza u Ciebie i dobrze owocuje to forma kurtyny wskazana.
Pozwoli to na ograniczenie plonowania i nie przeciąża krzewów .Przeciążenie krzewów owocowaniem (odmiana ma tendencje do nadmiernego owocowania)negatywnie wpływa na jakość owoców i drewnienie łozy.
Przy uprawie SB na deserowe dobrze spełnia się prowadzenie i cięcie na głowę - wtedy grona i owoce duże (vide Gronkowiec)
Najlepsza (0ptymalna) jakość deserówek gdy: cukier/kwas=27
pozdr.ZB


Ja w sprawie form wysokich... Czy jest uzasadnione puszczenie Seyvala na ścianę budynku? Budynek jest nieogrzewany, wysokość rusztowania to 3m, ściana południowa. Powiem szczerze, że miałem nadzieję, że to przyspieszy owocowanie, tak żeby połączyć moszcz SB z Solarisem lub Kristaly...
A jeśli nie Seyval to która odmiana nada się najlepiej: Solaris, Markett, MF?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO