Teraz jest środa, 24 kwietnia 2024, 17:34

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sevar
PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 17:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3639
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Czy ktoś to trzyma ? Pytam bo mam jeden krzaczek (z dwu zakupionych). Bardzo ładnie rośnie ale coś słabo u niego z drewnieniem. Wydaje się, że dość odporny. Dostał raz Amistarem w drugiej połowie września ale własciwie bez potrzeby. Pryskałem wszystko interwencyjnie to i on dostał.
Już nie pamiętam co mnie skłoniło do tej odmiany. Wiem, że wojtekb miał Sevara ale go wykarczował. Powiedział mi, że właściwie bez powodu bo potrzebował miejsce pod coś innego.
Jeśli chodzi o mnie to po roku w gruncie Sevar wygląda fajnie. Zastanawiam się czy nie rozmnozyć albo dokupić. Potrzebuję informacji o owocach i winie.

Daniel

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sevar
PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 18:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 484
Lokalizacja: Wrocław
[quote="DW"]....................................
Jeśli chodzi o mnie to po roku w gruncie Sevar wygląda fajnie. Zastanawiam się czy nie rozmnozyć albo dokupić. Potrzebuję informacji o owocach i winie.

Daniel


Ja też mam jeden krzaczek i zamierzam jeszcze coś dosadzić bo owoce nie są porażane przez choroby grzybowe, smak bardzo dobry. Co do wina to się nie wypowiadam, ponieważ dopiero zaczynam tą wiedzę zgłębiać.
Robiłem na wiosnę trochę sadzonek. Sevar ukorzeniał się najwolniej.

_________________
Pozdrowienia z Wrocławia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 21:24 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 2 czerwca 2007, 01:00
Posty: 83
Lokalizacja: Rzeszów
Witam.

Mam jeden krzak Sevara. 4 rok mu idzie ale dopiero pierwszy raz owocował. W trzecim roku niestety owoców nie było, bo załatwiły go 30 stopniowe mrozy i wyprowadzałem formę od ziemi.
Owoce smaczne, niski poziom kwasów. - posłużyły mi do zrobienia kupażu z Wiszniowym.
Krzew nie chorował we wcześniejszych latach. W tym roku juz po zebraniu owoców "złapał" leciutko mączniaka rzekomengo od rosnącego obok Gołuboka. Po jednym orysku mączniak ustapił.
Wszytskie latorośle juz w tym momencie mocno zbrązowiałe.

Pozdrawiam
Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 października 2007, 05:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Witam
Też testuję tą odmianę (3 szt) rośnie słabo ale nie choruje.
Wacek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 października 2007, 10:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Mam 1 krzak 6 rok - owocowal już 4 razy, wino robiłem głównie jako cuvee z innymi ciemnymi odmianami - no bo co można zrobić z 3 kilo owocow. Smak owocow z wyraźnym aromatem czarnej porzeczki - do wina jednak przechodzi w malym stopniu - choć to może być roznie, bo oddzielnie - odmianowe - robilem tylko raz maly probny nastawik w 3 l butli - wiec sporo aromatu mogło sie utlenic. Dojrzewa razen z Rondem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 października 2007, 12:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3639
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="DarekRz"]Mam 1 krzak 6 rok - owocowal już 4 razy, wino robiłem głównie jako cuvee z innymi ciemnymi odmianami - no bo co można zrobić z 3 kilo owocow. Smak owocow z wyraźnym aromatem czarnej porzeczki - do wina jednak przechodzi w malym stopniu - choć to może być roznie, bo oddzielnie - odmianowe - robilem tylko raz maly probny nastawik w 3 l butli - wiec sporo aromatu mogło sie utlenic. Dojrzewa razen z Rondem.


Masz jakieś pomiary z poszczególnych lat ? A co z mrozoodpornością ? Okrywałeś czy raczej bez problemu wytrzymał mrozy 2005/2006 ?

Daniel

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sevar
PostNapisane: sobota, 6 października 2007, 23:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 529
Lokalizacja: mogę wiedzieć czy znowu ktoś mnie TU nie obrazi ?
delete


Ostatnio edytowano czwartek, 31 stycznia 2008, 23:08 przez Zbyszek1B, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Sevar
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 17:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Przez 5 lat uprawiałem 8 krzewów. Plenność dobra, średnio 24 kg z ostatnich 2 lat uprawy,co dawało 15 litrów czystego wina co roku. Odmiana mało wymagająca. Wino o dość intensywnym zabarwieniu,odmianowym charakterze,długim smaku i intensywnym ziołowym niespotykanym aromacie. Wino miało swoich zwolenników,ale nie w mojej osobie. Odporności na niskie temperatury nie znam, dlatego że w moim terenie rzadko przekracza minus 20 stopni,a jeżeli to trwa to zazwyczaj 2-3 dni. W przyszłym roku być może zrobię wino z Hadżibeja.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sevar
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 19:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3639
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="gronkowiec"]Przez 5 lat uprawiałem 8 krzewów. Plenność dobra, średnio 24 kg z ostatnich 2 lat uprawy,co dawało 15 litrów czystego wina co roku. Odmiana mało wymagająca. Wino o dość intensywnym zabarwieniu,odmianowym charakterze,długim smaku i intensywnym ziołowym niespotykanym aromacie. Wino miało swoich zwolenników,ale nie w mojej osobie. Odporności na niskie temperatury nie znam, dlatego że w moim terenie rzadko przekracza minus 20 stopni,a jeżeli to trwa to zazwyczaj 2-3 dni. W przyszłym roku być może zrobię wino z Hadżibeja.


Wynika z tego, że Sevar ma swoje zalety i wady :lol: Ten ziołowy aromat to da się bliżej określić ?

Daniel

PS. Bardzo się cieszę, że zrobisz wino z Hadżibeja. Też to mam ale tylko dwa krzaczki. Szkoda, że już nie zrobiłeś, bo wiedziałbym czy zwiększać nasadzenie. Przypuszczam, że zapewne masz również Denisowskiego ?

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Sevar
PostNapisane: piątek, 26 października 2007, 16:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Wino z Sevara nie posiada aromatu np. Aurory czy Bianki. W zasadzie jest to porównanie nieadekwatne. Dla mnie ów aromat ciężko zdefiniować.









Pozdrawiam. Zdzisław

P.S. Denisowskiego nie posiadam. Odmiana służy do wyrobu win deserowych.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 listopada 2008, 22:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3639
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Wracam do tematu bo to jedna z niewielu czerwonych odmian która wykazała w tym roku szybkie dojrzewanie. Wygląda na wcześniejszą od Leona i na niskokwasową, co jest niewątpliwie zaletą. Grona (na 2-latku), do momentu zjedzenia, wyglądały nieźle.

Jeśli dobrze zrozumiałem, w ubiegłym roku Czesi wpisali ją do krajowego rejestru odmian winnych. Odmianowe wino z Sevara dostępne jest w czeskich sklepach (ok. 140 koron) - nie piłem. D

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 listopada 2008, 22:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4355
Lokalizacja: Rybnik
Sevar u mnie: cukier 19 Bx, kwas 7,8 g/l, zero chorób, jako jedyna odmiana bez szarej pleśni po 2 tygodniach deszczu. Zebrany 26 września - dwa tygodnie przed Rondem.
Krzewy nie zagęszczają się, grona luźne. Zastanawiam się czy nie zastąpić nim Iliczewskiego :roll:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 listopada 2008, 22:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3639
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="Misza"] Sevar u mnie: cukier 19 Bx, kwas 7,8 g/l, zero chorób, jako jedyna odmiana bez szarej pleśni po 2 tygodniach deszczu. Zebrany 26 września - dwa tygodnie przed Rondem.
Krzewy nie zagęszczają się, grona luźne..


Czesi podają, że po osiągnięciu dojrzałości fizjologicznej ma spory potencjał gromadzenia cukru, nawet do 26 Brx. Warunek: musi powisieć. Wygląda na to, że może. D

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 listopada 2008, 23:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6761
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="DW"][quote="Misza"] Sevar u mnie: cukier 19 Bx, kwas 7,8 g/l, zero chorób, jako jedyna odmiana bez szarej pleśni po 2 tygodniach deszczu. Zebrany 26 września - dwa tygodnie przed Rondem.
Krzewy nie zagęszczają się, grona luźne..


Czesi podają, że po osiągnięciu dojrzałości fizjologicznej ma spory potencjał gromadzenia cukru, nawet do 26 Brx. Warunek: musi powisieć. Wygląda na to, że może. D
Zamierzam nim zastąć Gołuboka.
Mrozoodporność podobna, na choroby odporniejszy.
Smak owoców podobny.
Wina jeszcze nie robiem.
Nie wiem dlaczego Jacek(ten k/Łodzi )odradzał mi go kiedy chciałem od niego kupić. Ostatecznie zakupy zrobiłem w Legionowie. I nie żałuję.
Może jednak Jacek sprecyzuje swoje zastrzeżenia ? :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 listopada 2008, 23:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 886
Lokalizacja: B-stok / Dębe Wlk.
Tak wygląda grona na roślinie matecznej od której pochodzą moje Sevary:

w zeszłym roku 18 sierpnia
Obrazek
a tak w tym 1 września:
Obrazek

_________________
Pozdrawiam,

J


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO