Teraz jest sobota, 6 grudnia 2025, 11:07

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sauvitage
PostNapisane: środa, 19 listopada 2025, 21:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 703
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
U mnie 3 rok uprawy i pierwszy zbiór. Ma dość luźne grona i takie "podłużne"...
W balonie już po pierwszym zlaniu mam prawie 30 literków. Parametry miał najlepsze z białych w tym kiepskim roku. (pomijam Solarisa, który już od dwóch tygodni fermentował w zbiorniku) Parametry nastawu: cukry=21,6' Brx, pH=3,07, TA=7,27. Teraz czekamy. Jeśli czegoś nie schrzanię, to w przyszłym roku na zlot butelczynę przywlokę...

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Ostatnio edytowano środa, 19 listopada 2025, 21:22 przez beny, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sauvitage
PostNapisane: środa, 19 listopada 2025, 21:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 703
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Obrazek
Sauvitage

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sauvitage
PostNapisane: środa, 19 listopada 2025, 21:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2348
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Beny kapitalnie pokazał na przykładzie Sauvitage zależności w uprawie danej odmiany od rodzaju gleby. Czego niestety większość "chłopów z Marszałkowskiej" biorących się za uprawę winorośli na większą skalę w Polsce nie zauważa.
Ewidentnie gleba w jego lokalizacji pasuje tej odmianie, a tymczasem w innych lokalizacjach nie. U mnie wygląda to wręcz źle, gdzie większość odmian powyżej 80 % genów vitis vinifera z reguły czuje się aż za dobrze, co powoduje konieczność znaczącej redukcji plonu. Tymczasem w tym roku na Sauvitage praktycznie brak plonu. W ub roku plonowanie także słabe. Nawet grona mamy zupełnie inne.
Wino z Sauvitage z ub. roku oceniam bardzo pozytywnie, niemniej w uprawie u mnie się nie sprawdza.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sauvitage
PostNapisane: środa, 19 listopada 2025, 21:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3396
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
U mnie ta odmiana miała tak bezczelnie małe grona, że niestety spotkała się ze szpadlem. U Ciebie Beny wygląda to obiecująco (no chyba, że osiągnąłeś jakieś optyczne powiększenie), więc ciekaw jestem efektu.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sauvitage
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2025, 17:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7079
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
beny napisał(a):
U mnie 3 rok uprawy i pierwszy zbiór. Ma dość luźne grona i takie "podłużne"...
W balonie już po pierwszym zlaniu mam prawie 30 literków. Parametry miał najlepsze z białych w tym kiepskim roku. (pomijam Solarisa, który już od dwóch tygodni fermentował w zbiorniku) Parametry nastawu: cukry=21,6' Brx, pH=3,07, TA=7,27. Teraz czekamy. Jeśli czegoś nie schrzanię, to w przyszłym roku na zlot butelczynę przywlokę...

Prawie idealne parametry :thumbup: Kiedy były zbiory i jak duże obciążenie krzewów ? Powinno wyjść z tego dobre wino, szykuję się już na degustację :wink:
PS
Załączyłeś ładne zdjęcie szpaleru Sauvitaqge, można by to zdjęcie zamieścić na WIKI ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sauvitage
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2025, 21:48 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 703
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Sauvitage zbierany 03.10.2025, bo w nocy z 2/3.10 było -2'C i wszystko ścięło.
Obciążenie wyszło 1,3kg/ krzew.
Zdjęcie oczywiście możesz zamieścić na WIKI.
Dodam, że fermentowałem na UCLM S325 w temp ok 16'C (w bud, gospodarczym). Temp stopniowo spadała.
PS.
Poprowadźcie mnie dalej, jeśli chcecie się tego wina napić.
Wino obecnie po pierwszym zlaniu, w balonie, zasiarkowane 1g PIRO/10l. Stoi w bud gospodarczym w temp. 10'C. Zimą potrafi spaść do 0'C.

Jeśli znacie jakieś tajemnice wytwarzania, by z tego wyszło jakieś cudo, to dawajcie.
Wszystkie sugestie mile widziane.

Muszę dopełnić balon pod korek - jest ok.30l. Potrzebuję dolać ok 1 litr, żeby było pod korek.
Opcja 1: Solaris (z lekkim cukrem resztkowym)
Opcja 2: Seyval Blanc - bez cukru.

Która opcja?

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sauvitage
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2025, 22:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3396
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Mariusz... Dolanie pod korek... to robi się natychmiast po zlaniu a nie, że stoi sobie któryś dzień a Ty czekasz, myślisz, debatujesz. Lecisz tam "z buta" z Seyvalem. :evil:
Ps. Tylko czym dopełnisz Seyvala jak mu litra odlejesz.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sauvitage
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2025, 23:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7079
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
beny napisał(a):
...
PS.
Poprowadźcie mnie dalej, jeśli chcecie się tego wina napić.
Wino obecnie po pierwszym zlaniu, w balonie, zasiarkowane 1g PIRO/10l. Stoi w bud gospodarczym w temp. 10'C. Zimą potrafi spaść do 0'C.

Jeśli znacie jakieś tajemnice wytwarzania, by z tego wyszło jakieś cudo, to dawajcie.
Wszystkie sugestie mile widziane.

Muszę dopełnić balon pod korek - jest ok.30l. Potrzebuję dolać ok 1 litr, żeby było pod korek.
Opcja 1: Solaris (z lekkim cukrem resztkowym)
Opcja 2: Seyval Blanc - bez cukru.

Która opcja?

Jak dotychczas wszystko OK
Ja bym dopełnij seyvalem.
Przy następnym zlewaniu z nad osadu zmierz przynajmniej cukier, a jak dasz radę to także kwasy.
PS
Zdjęcie wstawiłem na WIKI
Sławek,
seyvala można dopełnić solarisem, a solarisa wcześniej rozlać do butelek lub mniejszych pojemników

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sauvitage
PostNapisane: piątek, 21 listopada 2025, 07:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4742
Lokalizacja: Rybnik
Jak siarkujesz zaraz po pierwszym zlaniu to drugiego zlania nie należy zbyt długo odwlekać, bo mogą pojawić się smrodki redukcyjne z opadłych drożdży i siarki.
Jak masz tam sporo osadu to ja bym to zlał i dopiero wtedy dopełnił Seyvalem. Sprawdź wcześniej czy tan Seyval jest na pewno ok ;)
Zrób pomiary, jak radzi Zbyszek, żebyśmy coś więcej wiedzieli.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sauvitage
PostNapisane: piątek, 21 listopada 2025, 18:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 703
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Zlewałem 11.11 więc 10 dni temu. Osadu malutko, prawie wcale, bo przy zlewaniu bardzo się starałem. Górna część w balonie robi się nawet klarowna. W budynku obecnie 6'C.
Wino jest teraz w balonie 34l i na dolewkę potrzeba jednak ze 4 litry...
Oczywiście mam te 4 litry, ale tą ilością być może zaburzę smak/aromat Sauvitage...

Zatem wdrażam plan "B"
Przeleję go mniejszych balonów i tylko ostatni uzupełnię Seyvalem.
Oczywiście mam dodać siarkę (?)???

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sauvitage
PostNapisane: piątek, 21 listopada 2025, 18:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7079
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Mariusz,
moim zdaniem plan B (przelanie do mniejszych pojemników) jest lepszy od planu A (uzupełnienie balona 34 L dodatkiem 4L wina seyval)
Co do uzupełnienia siarki - wszystko (ilość) zależy od pH wina.
Forumowy Kolega Piotr doradzi na stronie ENOLAB (jest tam wyliczanka ilości siarki w zależności od pH wina)
PS
siarkulatur - https://enolab.pl/kalkulator-siarkowania-wina/

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sauvitage
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2025, 16:58 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 703
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Zbysiu,
dzięki za odnośnik. :clap:
Kopalnia wiedzy, ale potrzeba też czasu, by ją zgłębić...
Z braku czasu pewnie dodam piro, by zabezpieczyć winko przy zlewaniu, bo lepiej dać ciut za dużo, niż dopuścić do utlenienia...
Jutro przed południem może uda mi się zrobić pomiary i spróbuję przelać do mniejszych "banieczek".
Na pewno zamelduję (chociaż może dopiero w poniedziałek, bo jutro przyjeżdża do nas dawno oczekiwany gość...)

Tak więc nara.
I do zoba... :D

-- N lis 30, 2025 5:57 pm --

Jestem Wam winien informacje.
Zlałem tego Sauvitage do mniejszych baloników i nie dolewałem nic.
Mam 28litrów w balonach 20l. + 5l. + 3l.
Dodałem 1g piro/10l.
Wszystkie baloniki zalane pod korek. Stoją obecnie w temp 5'C.

Parametry przy zlewaniu:
cukier: -1'Blg, pH=3,35, kwasy= 5,02.

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 28 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO