Budzik napisał(a):
......
Mnie jednak bardziej interesuje czyste Saperavi gdyż jak na Viniferę ma bardzo przyzwoitą mrozoodporność, szacowaną na ok. -25C do -26C (LT50 pąków) oczywiście pod warunkiem dobrego zdrewnienia. Można by więc go uprawiać bez okrywania w cieplejszej części Małopolski.
Z odmian gruzińskich mam na razie Rkatsiteli w gruncie i w szklarni od wiosny 2017. Z dotychczasowych obserwacji, zdrewniało dobrze ale wykazało się dużą podatnością na mp. Nie sądzę jednak, że ta odmiana ma jakiekolwiek szanse dojrzeć u mnie na wino w gruncie. Mam ją kolekcyjnie i na potrzeby krzyżówek.
Rumuni prowadzili eksperymenty z odmianami gruzińskimi : Dodralabi, Rkatiteli i Saperavi.
Jako baza odniesienia posłużyła im odmiana Chrupka Złota.
Eksperyment w górzystym terenie półn-wsch. Rumuni gdzie zimą temperatury powietrza dochodziły do -20st.C ( na wysokości łozy) a przy gruncie do -25st.C. (lata 2007-2009)
Przeżywalność pąków przy w/w temperaturach : Rkatisteli ok.90%; Saperavi ok.70%; Chrupka ok.50%
Dojrzewanie : Chrupka 1-15/09; Rkatisteli tydzień później a Saperavi 2 tyg.później.
Reszta -
http://dspace.nplg.gov.ge/bitstream/123 ... terebi.pdf str175-178
Pod w/w linkiem są też artykuły z wynikami badań(str str 244,286,457,554,563)gdzie Gruzini próbują udowadniać ,że odmiana Saperavi ma więcej polifenoli i antocyjanów niż francuskie klasyczne odmiany CS i Merlot , we winach robionych sposobem europejskim, a jeszcze więcej robionych metodami gruzińskimi (np. metoda katehijska)