Teraz jest niedziela, 12 maja 2024, 04:33

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 13:07 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 13:37
Posty: 236
Lokalizacja: mazowieckie - Piaseczno - Warszawa - Radom - Białobrzegi :-)
Witam szanowne grono. Z Gruzińskiej wyprawy przywiozłem między innymi 2 klony SAPERAVI
Ktoś z Was miał już styczność jeśli chodzi o uprawę z ta odmianą ?

_________________
Pozdrawiam Marcin

http://www.WinaMarcina.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 13:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5322
Lokalizacja: Łódź i okolice
Saperavi jest odmianą późną. W Gruzji dojrzewa w drugiej połowie października. Podejrzewam, że w Polsce a w Twojej lokalizacji w szczególności będzie miała duże problemy z osiągnięciem dojrzałości. Tutaj masz artykuł W. Bosaka na temat tej odmiany.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 14:34 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 13:37
Posty: 236
Lokalizacja: mazowieckie - Piaseczno - Warszawa - Radom - Białobrzegi :-)
Czytałem, dzięki za opinie. Wiem, że dość późna, ale ciekawi mnie fakt czy już ktoś próbował u nas i jakie ma faktyczne doświadczenia.

_________________
Pozdrawiam Marcin

http://www.WinaMarcina.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 21:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Kiedyś myślałem o saperavi ale gdy przeczytałem jaki ma SAT to przestałem myśleć o uprawie, a skupiłem się na winie. Kolega przywiózł mi z Gruzji butelkę prosto z winnicy nawet bez etykiety. To było jedno z najlepszych win jakie piłem. Niestety w Polsce nigdy nie trafiłem choćby na takie które leżało obok tamtego. Jakiś Gruzini, który ma w Warszawie restauracje posadził przy niej saperavi. Poszukaj w necie. O ile pamiętam to SAT był grubo ponad 3000 bliżej 3500

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 00:07 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 13:37
Posty: 236
Lokalizacja: mazowieckie - Piaseczno - Warszawa - Radom - Białobrzegi :-)
Hoduje sie zwierzęta :-)
A tak na poważnie...
Jeśli nikt nie próbował to tym większa moja ciekawość. A co do SAT... Pinota i Chardonnay z polskich upraw pilem naprawde dobrego, choć niby one też nie na PL klimat... wiec nie pozostaje mi nic innego jak ściskać kciuki, mam zajecie przy innych odmianach i winach a moje winne zdobycze z podroży traktuje hobbistycznie :-)

_________________
Pozdrawiam Marcin

http://www.WinaMarcina.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 09:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 570
Lokalizacja: Lubuskie
No tak, tylko mam nadzieję, że nie traktujesz PN i Chardonnay w tych samych kategoriach co Saperavi, jeśli chodzi o termin dojrzewania.
Saperavi w Polsce nie dojrzeje Ci na zewnątrz nigdy. Nie wiem więc, do czego zabawa w to miałaby doprowadzić, bo przecież nie do jakichś rewolucyjnych wniosków. Chodzi mi o to, żebyś niepotrzebnie nie ściskał kciuków, tylko zostawił to na przymrozki i inne takie bardziej realne aspekty uprawy :wink:

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 11:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): czwartek, 15 listopada 2012, 01:14
Posty: 1100
Lokalizacja: łódź
http://www.gaumarjos.pl
Saperavi można w tej restauracji kupić kosztuje 65zł. mowię oczywiście o winie.

_________________
Pozdrawiam Przemek.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 16:26 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 1 grudnia 2013, 11:35
Posty: 421
Lokalizacja: Mazowsze
zajaczek83 napisał(a):
http://www.gaumarjos.pl
Saperavi można w tej restauracji kupić kosztuje 65zł. mowię oczywiście o winie.

Jak tylko o wino chodzi (a nie o restaurację), to taniej będzie tu:
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 6i_BHZLhcA
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... SmDnT26urQ
I z dostawą do domu. Kierowcy nie trzeba szukać :D .

_________________
Pozdrawiam. Aśka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 17:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Wolne Miasto Poznań
WinaMarcina napisał(a):
A co do SAT... Pinota i Chardonnay z polskich upraw pilem naprawde dobrego, choć niby one też nie na PL klimat...
Przecież to są odmiany burgundzkie, a więc "cool climate".

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2018, 22:45 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 785
Lokalizacja: małopolska
Jak już pośmialiście się z pomysłu kolegi to może zerknijcie na parametry dojrzewania pewnego klonu Saperavi w Odessie.
Wniosek - są i takie klony Saperavi które da się uprawiać w Polsce.
Obrazek

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2018, 09:21 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 29 marca 2011, 21:54
Posty: 712
Lokalizacja: Maciejowice k/ Krakowa
Opis prawdziwej podstawowej odmiany
http://vinograd.info/sorta/vinnye/saperavi.html

Jest tez krzyzowka i moze ta nadaje sie do prob w naszej lokalizacji.
Wyglada, ze nadawala by sie.
http://vinograd.info/sorta/vinnye/saper ... ernyi.html
Tylko ja trzeba zdobyc.
Od pekania pączkow do pelnej dojrzalosci 140 dni.

_________________
Szkółka winorośli
zapraszam i pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2018, 15:38 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 785
Lokalizacja: małopolska
Saperavi Severnyj - 25% udziału winorośli amurskiej, z uwagi na nasze zmienne zimy to nie jest najlepsze rozwiązanie. Poza za tym piszą, że daje cierpkie wino z mocnym, ziołowym aromatem. Pytałem kiedyś w Zawadzie o tą odmianę i pan Ryszard mi ją odradzał (już jej zresztą nie ma), ponieważ słabo mu dojrzewała i drewniała. Wspominał o 177 dniach do dojrzałości a nie 140 i SAT ok. 2900C. Również mrozoodporność jak twierdził jest u nas niższa niż deklarowana na Ukrainie, z racji gorszego zdrewnienia. Z odmian tego typu to chyba o wiele bardziej udane jest Rondo.

Mnie jednak bardziej interesuje czyste Saperavi gdyż jak na Viniferę ma bardzo przyzwoitą mrozoodporność, szacowaną na ok. -25C do -26C (LT50 pąków) oczywiście pod warunkiem dobrego zdrewnienia. Można by więc go uprawiać bez okrywania w cieplejszej części Małopolski.
Z odmian gruzińskich mam na razie Rkatsiteli w gruncie i w szklarni od wiosny 2017. Z dotychczasowych obserwacji, zdrewniało dobrze ale wykazało się dużą podatnością na mp. Nie sądzę jednak, że ta odmiana ma jakiekolwiek szanse dojrzeć u mnie na wino w gruncie. Mam ją kolekcyjnie i na potrzeby krzyżówek.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2018, 19:28 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 386
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Ja mam Severnyj Raniij prawdopodobnie jako jeden w Polsce.
Dziwna to odmiana o neutralnym smaku i niskiej kwasowosci . Solars prawdopodobnie wywodzi sie od niego(Zarya severa i Severny-czy to pochodzi z tego samego?) (Vitis amurensis * Malingre Précoce )
Jest to ojciec wielu odmian wykorzystanych krzyzowek w Niemczech
Rondo ,Bronner, Baron, Cabernet Carbon, Prior and Souvignier gris.

Mrozoodpornosc ok raz z pewnymi klopotami ale owocowal przy -30. Dojrzaly juz w sierpniu. Owoce delikatne ,nietrwale .
Ale tu mowa o Saperavi Severnyj I Saperavi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 lutego 2018, 19:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6768
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Budzik napisał(a):
......

Mnie jednak bardziej interesuje czyste Saperavi gdyż jak na Viniferę ma bardzo przyzwoitą mrozoodporność, szacowaną na ok. -25C do -26C (LT50 pąków) oczywiście pod warunkiem dobrego zdrewnienia. Można by więc go uprawiać bez okrywania w cieplejszej części Małopolski.
Z odmian gruzińskich mam na razie Rkatsiteli w gruncie i w szklarni od wiosny 2017. Z dotychczasowych obserwacji, zdrewniało dobrze ale wykazało się dużą podatnością na mp. Nie sądzę jednak, że ta odmiana ma jakiekolwiek szanse dojrzeć u mnie na wino w gruncie. Mam ją kolekcyjnie i na potrzeby krzyżówek.

Rumuni prowadzili eksperymenty z odmianami gruzińskimi : Dodralabi, Rkatiteli i Saperavi.
Jako baza odniesienia posłużyła im odmiana Chrupka Złota.
Eksperyment w górzystym terenie półn-wsch. Rumuni gdzie zimą temperatury powietrza dochodziły do -20st.C ( na wysokości łozy) a przy gruncie do -25st.C. (lata 2007-2009)
Przeżywalność pąków przy w/w temperaturach : Rkatisteli ok.90%; Saperavi ok.70%; Chrupka ok.50%
Dojrzewanie : Chrupka 1-15/09; Rkatisteli tydzień później a Saperavi 2 tyg.później.
Reszta - http://dspace.nplg.gov.ge/bitstream/123 ... terebi.pdf str175-178
Pod w/w linkiem są też artykuły z wynikami badań(str str 244,286,457,554,563)gdzie Gruzini próbują udowadniać ,że odmiana Saperavi ma więcej polifenoli i antocyjanów niż francuskie klasyczne odmiany CS i Merlot , we winach robionych sposobem europejskim, a jeszcze więcej robionych metodami gruzińskimi (np. metoda katehijska)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 lutego 2018, 20:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 785
Lokalizacja: małopolska
W rożnych źródłach różnie podają mrozoodporność Saperavi.
Przykładowo w "Georgian Ampelography" (N.KETSKHOVELI, M.RAMISHVILI, D.TABIDZE) w opisie odmiany jest:

"Also in Crimea, according to N. Khilkevichi, in the 1939-1940 winter, when the temperature fell to -27o, Saperavi was rated first among other varieties (with 26% injured buds)."

oraz

"During experiments which were conducted by Prof. A. Negruli (16) and I. Kondo, the method was undertaken of artificially freezing the different grapevine varieties (during eight days, at -20o) and Saperavi took first place together with the most resistant varieties against frosts – Rislingi."

W tym roku w ramach eksperymentu mroziłem kilkanaście odmian, w tym Saperavi, Rkatsaiteli i Feteasca Neagra, stopniowo zmniejszając temperaturę aż do min. -26C przez 9godz.. Wszystkie pąki padły ale to raczej z powodu zmiennej zimy - winorośle się już rozhartowały. W przyszłym roku eksperyment powtórzę.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO