Teraz jest wtorek, 14 maja 2024, 01:10

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 28 lutego 2024, 23:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6769
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Budzik napisał(a):
....

-- Śr lut 28, 2024 6:12 pm --

Polecam wino:
https://ghvino.shop/product/tavankari-b ... ravi-2019/

Odmianowe wino z Saperavi Budeshuriseburi. Ewidentnie w typie Saperavi ale jakby odrobinę łagodniejsze w odbiorze. Jedno z lepszych win czerwonych jakie piłem.

napisz coś więcej o tym winie, jeżeli możesz (wyczuwalne: słodycz i kwasowość, aromaty itp)
Całkowicie wytrawne ,czy ma odrobinę cukru ?
Pytam o cukier dlatego, bo na ogół duża część gruzińskich win wytrawnych wg klasyfikacji europejskiej, to wina półwytrawne :!: :?:

Czy budeshuri to skrót od budeshuriseburi ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 lutego 2024, 17:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 785
Lokalizacja: małopolska
zbyszekB napisał(a):
napisz coś więcej o tym winie, jeżeli możesz (wyczuwalne: słodycz i kwasowość, aromaty itp)
Całkowicie wytrawne ,czy ma odrobinę cukru ?
Pytam o cukier dlatego, bo na ogół duża część gruzińskich win wytrawnych wg klasyfikacji europejskiej, to wina półwytrawne :!: :?:

Czy budeshuri to skrót od budeshuriseburi ?
Saperavi Budeshuri to synonim Saperavi Budeshuriseburi. Ale uwaga - niektórzy producenci kupażują Saperavi z białym Budeshuri Tetri i na etykietch jest wtedy Saperavi Budeshuri. W przypadku wyżej wymienionego wina jest to jednak na pewno odmianowe wino z Saperavi Budeshuriseburi, tak wynika z opisu.

Aromaty w kierunku czarnych jagód, lukrecji i fiołka. Taniny zauważalne ale dosyć gładkie. Jest też szczypta zielonych tanin z szypułek (technologia tradycyjna - kwewri) - dla mnie są one przyjemne i nieprzesadzone. Jest lekkie wrażenie słodyczy ale znacznie poniżej poziomu wina półwytrawnego.
To wino nieco przypomina mi dobrze dojrzałego Malbeca z Argentyny ale jest znacznie gęstsze, bardziej treściowe i bardziej złożone aromatycznie.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 lutego 2024, 18:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6769
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Budzik napisał(a):
...

W przypadku wyżej wymienionego wina jest to jednak na pewno odmianowe wino z Saperavi Budeshuriseburi, tak wynika z opisu. ....

Niektórzy twierdzą, że to w/w wino to Saperavi 50%; Budeshuri 50% :?:
https://lepontcaucasien.com/product/sap ... kari-2019/
Dzięki za opis wina
PS
Odmianowe czy blend to zawsze to Saperavi

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 lutego 2024, 18:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 785
Lokalizacja: małopolska
Na stronie tego wina u producenta jest to jednoznacznie wyjaśnione:

https://www.tavankari.ge/en/product/24
Cytuj:
SAPERAVI BUDESHURI IS MADE FROM BUDESHURI (LONGSHAPE) SAPERAVI GRAPES GROWN IN KAKHETI'S AKHMETA
REGION, GEORGIA. THE RUBY-COLORED WINE, FERMENTED
WITH GEORGIAN TRADITIONAL METHOD, HAS AN INTENSE
MOUTHFEEL OF RED BERRIES AND SWEET-SOUR GEORGIAN
PLUMS; THE WINE IS CHARACTERIZED WITH LIGHT BODY, MILD
TANNIN AROMA AND RED BERRY COMPLEX AFTERTASTE. PAIR
WITH ROAST MEAT AND GRILLED VEGETABLES AT 16-18C, STORE
AT 5°C-20°C.

Dodam jeszcze że faktycznie w aromacie jest również wyczuwalna taka bardzo dojrzała śliwka, nawet lekko wędzona.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 lutego 2024, 21:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1040
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
Budzik napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
A jak wypadł w tym roku Saperavi Budeshuriseburi :?:
Niewiele lepiej, przy obciążeniu poniżej 1kg:
Brix: 19.5
pH: 2.8
TA: 20.5
Czas chyba na podsumowanie wątku z mojej strony. Saperavi to z pewnością wspaniała odmiana, mało podatna na choroby, z wyróżniająca się mrozoodpornością jak na viniferę ale niestety nie nadaje się na nasz klimat, głównie z powodu agresywnej kwasowości, podobnie jak Rkatsiteli - te odmiany tak mają.

Może trzeba by pójść w stronę jakiegoś cuve, albo dać jakiś drożdży odkwaszających.
Próbowałeś?

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 1 marca 2024, 10:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 785
Lokalizacja: małopolska
castleman napisał(a):
Może trzeba by pójść w stronę jakiegoś cuve, albo dać jakiś drożdży odkwaszających.
Próbowałeś?
Drożdże odkwaszające przy takim poziomie kwasowości nie rozwiążą problemu.
Cuve czy raczej kupaż z odmianą o naturalnie niższej kwasowości jest na pewno ciekawym pomysłem. Może z przetrzymanym Regentem lub Rebergerem? Saperavi w dodatku powiedzmy 20% mogłoby znacznie poprawić wino z tych odmian.
Gdyby ktoś z okolicy był zainteresowany takim eksperymentem enologicznym, mogę jesienią odstąpić plon z moich dwóch krzewów (około 4-5kg) w zamian za butelkę wina które z tego powstanie.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 2 marca 2024, 06:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1040
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
Budzik napisał(a):
...
Gdyby ktoś z okolicy był zainteresowany takim eksperymentem enologicznym, mogę jesienią odstąpić plon z moich dwóch krzewów (około 4-5kg) w zamian za butelkę wina które z tego powstanie.

Tomek, jak dasz radę przetrzymać owoce do końcówki października, to ja byłbym zainteresowany.

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 2 marca 2024, 14:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 785
Lokalizacja: małopolska
castleman napisał(a):
Tomek, jak dasz radę przetrzymać owoce do końcówki października, to ja byłbym zainteresowany.
Myślę że się uda. Saperavi jest zarezerwowane dla Ciebie.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 2 marca 2024, 19:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6769
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Budzik napisał(a):
castleman napisał(a):
Tomek, jak dasz radę przetrzymać owoce do końcówki października, to ja byłbym zainteresowany.
Myślę że się uda. Saperavi jest zarezerwowane dla Ciebie.

Tomku,
tak bez żadnych zastrzeżeń :shock:
A jeżeli się okaże, że dojrzeje na 22Brix; TA poniżej 10g/l; pH powyżej 3 ; to co wtedy ?
Krzewy czym starsze tym lepsze parametry, podobno :wink:
Przy takich parametrach jak napisałem powyżej cuvee z Regentem już nie potrzebne ! Odmianowe aż się prosi z arciwizacją 10 lat conajmniej :mrgreen:
PS
Robert deklarow3ał chęć testowania tego wcześniejszego Saperavi.
U Roberta pewnie by dojrzał jako/tako (po japońsku) :?:
Robercie testujesz też tą odmianę :?: Może jej potrzeba większego pH w glebie ? (tak tylko sobie dywaguje...)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 2 marca 2024, 20:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 785
Lokalizacja: małopolska
Nie wierzę że dojrzeje u mnie kiedykolwiek na odmianowe. Mam na myśli oczywiście kwasowość, bo powyżej 20 brix robi co roku. Poza dwoma krzewami w kolekcji mam jeszcze kilka krzewów Budeshuriseburi na winnicy i tam też jest bardzo podobnie mimo znacznie lepszej lokalizacji (niedaleko Roberta).
Ewentualnie czego możnaby spróbować to uprawy Saperavi na glebie piaszczystej, tam może kwasowość byłaby niższa.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 2 marca 2024, 22:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6769
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Tomku,
ogromny szacunek dla twoich badań :!: :!: :!:
Zdobyłeś nawet ten wcześniejszy klon Budeshuriseburi :clap:
Porównałeś go nawet z klasykiem Saperavi.
W twojej lokalizacji są zbyt kwaśne na wino odmianowe.
Ale to nie przekreśla moim zdaniem przydatności tego wcześniejszego klonu w polskich warunkach nieco innych niż twoje :?: :!:
Tak jak napisałeś - może bardziej piaszczysta gleba poprawiłaby parametry kwasów, albo co innego ?
Trzeba próbować...
PS
Odmiana warta tego :!: :!: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO