Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 17:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2021, 15:38 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Jeszcze dla porządku podaję pomiary z wczorajszego zbioru Saperavi Budeshuri uprawianego w szklarni:
Brix: 21.5
TA: 16g
Kwasowość - dramat :shock:

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2021, 17:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Budzik napisał(a):
Jeszcze dla porządku podaję pomiary z wczorajszego zbioru Saperavi Budeshuri uprawianego w szklarni:
Brix: 21.5
TA: 16g
Kwasowość - dramat :shock:

Tomku, jeżeli pod koniec października jakaś odmiana przerobowa w szklarni ma kwasowość TA 16g, to jest dramat :shock:
U mnie w szklarni Pinot Gris osiągał pod koniec sierpnia 26Brix, a w połowie września dojrzewał z pasierbów (zdjęcia na WIKI)
W namiocie foliowym od kilku lat dojrzewa mi 'Black Hamburg' http://www.winogrona.org/index.php?title=Black_Hamburg
W tym roku już na początku września owoce były w pełni dojrzałe : 22Brix; TA 8g/l
Traktuję tą odmianę jako deserową, ale Włosi i Niemcy robią z niej wino :!: :idea:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 26 października 2021, 09:36 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 9 marca 2018, 01:50
Posty: 37
Lokalizacja: Wołomin
Potwierdzam, mam również Black Hamburg w szklarni. Od 2 lat po 10-15 kg dobrze dojrzałych owoców o smaku wybitnie muszkatowym, jednak nie nachalnym. Wspaniałe jako deserowe i na sok. Najlepszy muszkat z moich 70 odmian.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 18 września 2022, 13:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Parametry w sezonie 2022:
Saperavi Budeshuri: pocz. veraison 16.08, cukier na 18.09 - 17.7 brix
Saperavi klon VCR 41: pocz. veraison 17.08, cukier na 18.09 - 15.8 brix
Rubinowy Magaracza: pocz. veraison 06.08, cukier na 18.09 - 16.8 brix

Wszystkie trzy są jeszcze bardzo kwaśne. W przypadku Saperavi cukier powyżej 20 brix jest do osiągnięcia ale problemem pozostaje bardzo wysoka kwasowość. Kwasowość i pH będę mierzył na zakończenie sezonu.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 września 2022, 23:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Budzik,
z przyjemnością i zaciekawieniem przeczytałem dziś ten wątek.
Uwielbiam takich gości, którzy przez lata, pomimo przeciwności i z góry skazania na niepowodzenie, kontynuują badania.
Szacun!!!
Przed laty mój ś.p. wuj był konsulem w Gruzji...
Po przeczytaniu tego wątku przypomniałem sobie, że wiele razy mówił mi o Saperavi jako świetnym, gruzińskim winie, serwowanym na wielu spotkaniach na szczeblach "konsularnych"...
I również szczerze przyznawał, że to wino, jako wino wytrawne, w ogóle mu nie pasowało...
Bo nie lubił win wytrawnych...
Potrafił na takich spotkaniach wsypać łyżeczkę cukru do kieliszka Saperavi i zamieszać, co wzbudzało (na początku jego służby) niezłe zamieszanie...

Ale wuj Wacek taki był...

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 września 2022, 15:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
beny napisał(a):
Budzik,
z przyjemnością i zaciekawieniem przeczytałem dziś ten wątek.
Uwielbiam takich gości, którzy przez lata, pomimo przeciwności i z góry skazania na niepowodzenie, kontynuują badania.
Szacun!!!
Dzięki :oops:

beny napisał(a):
Przed laty mój ś.p. wuj był konsulem w Gruzji...
Po przeczytaniu tego wątku przypomniałem sobie, że wiele razy mówił mi o Saperavi jako świetnym, gruzińskim winie, serwowanym na wielu spotkaniach na szczeblach "konsularnych"...
I również szczerze przyznawał, że to wino, jako wino wytrawne, w ogóle mu nie pasowało...
Bo nie lubił win wytrawnych...
Potrafił na takich spotkaniach wsypać łyżeczkę cukru do kieliszka Saperavi i zamieszać, co wzbudzało (na początku jego służby) niezłe zamieszanie...

Ale wuj Wacek taki był...
Bardzo ciekawa historia ;-)
Dla mnie dobre Saperavi z qvevri to jedno z lepszych win czerwonych. Efekt arcytrudny do osiągnięcia u nas (niezależnie od odmiany), z uwagi na długość maceracji w miazdze z dodatekiem szypułek - grona muszą być perfekcyjnie dojrzałe.

Aktualne zdjęcie gron Saperavi Budeshuriseburi:
Obrazek

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2022, 18:46 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 28 marca 2014, 16:59
Posty: 145
Lokalizacja: Poznan
Tomku, widzę że szypułki zaczynają nieśmiało się wybarwiać. Może staranne ucinanie szypułek 1cm od grona dałoby podobny efekt do win kachetyjskich w naszych polskich warunkach? Zazdroszczę i podziwiam!
Wiedzę, pracowitość, konsekwencję i efekty!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 października 2022, 12:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Luk napisał(a):
Tomku, widzę że szypułki zaczynają nieśmiało się wybarwiać. Może staranne ucinanie szypułek 1cm od grona dałoby podobny efekt do win kachetyjskich w naszych polskich warunkach? Zazdroszczę i podziwiam!
Wiedzę, pracowitość, konsekwencję i efekty!
Dziękuję, ale efektów to w tym przypadku raczej nie ma może poza ładnie prezentującymi się gronami :-)

Pomiary Saperavi Budeshuri z 11.10.2022: 19.9 brix / 19 TA.
Kolejny już rok ładnie nabiera cukru ale przy tym utrzymuje ekstremalnie wysoką kwasowość.

-- Śr paź 19, 2022 1:19 pm --

W uzupełnieniu pomiarów krzewu z kolekcji, pomiary z 18.10 z kilku młodych krzewów na winnicy (znacznie lepsza lokalizacja):
22.2 brix / pH 2.92 / 20.0 TA

Inne czerwone vinifery (Dunaj, Hegel, Zweigelt) miały TA do przyjęcia (ok. 10g), a Saperavi dwa razy więcej.
Tym samym kończę mój gruziński eksperyment - było warto choćby dla walorów poznawczych :-)

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 października 2022, 17:52 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 28 marca 2014, 16:59
Posty: 145
Lokalizacja: Poznan
:shock: TA 20! Pewnie zabrakło jakiegoś miesiąca :D
Może potomstwo będzie wcześniejsze...
Zawsze, tak jak piszesz, poszerzyłeś mocno wiedzę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2022, 12:47 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 2 listopada 2022, 04:45
Posty: 2
Lokalizacja: Bulgaria
Witam z Bułgarii. Jestem winiarzem hobbystycznym i robię wino. Bardzo ciekawy temat dla mnie, ponieważ interesuje mnie Saperavi i jego odmiany. Do tej pory mam jedną małą winnicę z Saperavi i kilka winorośli z 2 krzyżówek Saperavi z odmianami bułgarskimi. W ten sposób dostałem się na twoje forum. Dzięki za informacje i oto moje główne pytanie: czy można tu znaleźć kije Saperavi Budeshuriseburi. Jestem gotów zapłacić pieniędzmi, winem Saperavi, moją produkcją lub jakąkolwiek odmianą, która Cię interesuje :) Na moim miejscu w Bułgarii (42,0491° 22,9815°) Saperavi ma zawartość cukru 23,5 - 24; TA - 9; PH - 3,0.
Przepraszam, jeśli są błędy, ale tłumacz google. Pozdrowienia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2022, 12:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5460
Lokalizacja: Łódź i okolice
Witaj na forum!
Podejrzewam, że patyki o które pytasz są raczej niedostępne ale niech się wypowiedzą koledzy co uprawiają Saperavi.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2022, 09:21 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Cavronche napisał(a):
czy można tu znaleźć kije Saperavi Budeshuriseburi
Cześć, coś dla Ciebie się znajdzie. Wyślij mi wiadomość końcem listopada na PW.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2022, 21:28 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 2 listopada 2022, 04:45
Posty: 2
Lokalizacja: Bulgaria
Dzięki za powitanie. Bądź zdrów. :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 lutego 2024, 17:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Tomku,
co dalej z tymi klonami Saperavi ?
Testujesz dalej ,czy już wykopałeś :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 lutego 2024, 17:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
To będzie jedna z ostatnich odmian które wykopię. Mam do niej wielki szacunek i często używam i będę używał w krzyżówkach.
Bardzo żałuję że Saperavi nie osiąga w moich warunkach wystarczającej dojrzałości. Kiedyś pisałem że według Amerykanów dojrzewa w podobnym terminie co Riesling a w 2023 nawet nieco wyprzedziła Rieslinga u mnie w kolekcji. Może więc w jakiejś super lokalizacji w PL ma szanse. Może nie każdego roku ale choć w cieplejsze lata.

Pomiary z 19.10.2023:
Saperavi: 20.7 brix, pH 3.08
Riesling: 19.9 brix, pH 2.82

Co więc dalej w kierunku gruzińskim?
W gruncie rośnie już kilka selekcji Saperavi x Malbec Precoce. Te dwie odmiany mają początek veraison w odstępie ponad 3 tygodni, a dojrzewanie to minimum miesiąc różnicy. Z praktyki wiem że część z tych siewek na pewno odziedziczy mutację wczesnego veraison i to będzie bardzo ciekawy materiał do dalszej selekcji bo obydwoje rodzice są z najwyższej półki. Tutaj owocowania spodziewam się dopiero w 2025.

W tym roku powinna zaowocować jedyna selekcja z linii Saperavi x Korai Bibor, 87.5% vinifery, z potwierdzonym genem Rpv12 i wysoką mrozoodpornością. Ma duży wigor i bardzo krótki sezon wegetacji - bardzo wczesne drewnienie i defoliacja, zapewne cechy po amurensis więc powinna być również bardzo wczesna no bo jak inaczej - idzie spać bez pełnej dojrzałości owoców? :-)
Mam wobec niej duże oczekiwania i jeżeli plenność i wino będą zadowalające to będę myślał o nazwie, ochronie i wprowadzeniu na rynek PL. Poniżej na zdjęciu Saperavi x Korai Bibor a po lewej Korai Bibor mocno zaatakowany liściozwojem i już wykopany.
https://drive.google.com/file/d/1zrz27Y ... u6Mf_AXXTL

-- Cz lut 22, 2024 12:40 pm --

A jednak postanowiłem że podejmę jeszcze jedną próbę z odmianami gruzińskimi. Tym razem będzie to Mujuretuli, odmiana uprawiana w Raczy (Racha - przedgórze Kaukazu) na wysokościach 500-800 m npm. Mujuretuli wraz z odmianą Aleksandrouli wchodzi w skład słynnego półsłodkiego wina Khvanchkara.
Mujuretuli dojrzewa tam na wino wytrawne w pierwszej połowie września więc jest jakaś szansa. Raczej na pewno jest wcześniejsza od Saperavi.

-- Śr lut 28, 2024 6:12 pm --

Polecam wino:
https://ghvino.shop/product/tavankari-b ... ravi-2019/

Odmianowe wino z Saperavi Budeshuriseburi. Ewidentnie w typie Saperavi ale jakby odrobinę łagodniejsze w odbiorze. Jedno z lepszych win czerwonych jakie piłem.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO