Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 05:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 11 lipca 2011, 20:44 
mistrz
mistrz

W weekend w Castoramie widziałem 2-letnie sadzonki winorośli.
Wszystkie krzewy posiadały po dwóch, trzech małych gronach.
Zapisałem sobie odmiany jakie były dostępne, ponieważ większość nazw była mi zupełnie obca, a opisy szczątkowe.
1) Frankenthaler,
2) Muscat van Alexandria,
3) Rembrandt,
4) Vroege van der Laan,
5) Boskoop Glory,
6) Schulyer,

Liście Schulyer'a wygladały zupełnie inaczej niż powinny :roll: (http://www.winogrona.org/index.php?title=Schuyler),
Opis Boskoop Glory znajduje się w odmianach: http://www.winogrona.org/index.php?titl ... ops_Glorie i raczej nie zachęca do zakupu :twisted: .
Jesli chodzi o pozostałe odmiany, to w necie niewiele znalazłem.
Sadzonki były chyba z Holandii i sądząc po ofercie, wręcz wygląda jakby sprowadzili je od nich:
http://www.esveld.nl/~laur/index.php?la ... =klimplant

Czy ktoś z Was uprawia którąkolwiek z pierwszych 4 odmian i może coś o nich powiedzieć?

PostNapisane: poniedziałek, 11 lipca 2011, 22:57 
Kiper
Kiper

Frankenthaler czyli Black Hamburg to stara odmiana Vitis vinifera uprawiana dawniej dość powszechnie w europejskich szklarniach. Jest to kultywar delikatny i wymagający, rodzi duże, ciemne owoce deserowe. Opis w bazie VIVC: http://www.vivc.de/datasheet/dataResult.php?data=10823

Muskat Aleksandryjski - Muscat of Alexandria to bardzo stara odmiana jasnoowocowa, delikatna, kolekcjonerska, rzadko u nas spotykana, wybitnie pod osłony. Jej opis w bazie VIVC jest pod adresem: http://www.vivc.de/datasheet/dataResult.php?data=8241

Obie wyżej wzmiankowane odmiany warto nabyć do szklarni lub tunelu foliowego jako kolekcjonerskie ciekawostki. Może też będą rosły i plonowały pod południowymi ścianami domów w najcieplejszych lokalizacjach w naszym kraju (Dolny Śląsk, Zielona Góra, Tarnów)? Niewątpliwą ich zaletą są ponoć bardzo smaczne owoce.

kt70

PostNapisane: wtorek, 12 lipca 2011, 19:38 
mistrz
mistrz

kt70 napisał(a):
Frankenthaler czyli Black Hamburg to stara odmiana Vitis vinifera uprawiana dawniej dość powszechnie w europejskich szklarniach. Jest to kultywar delikatny i wymagający, rodzi duże, ciemne owoce deserowe. Opis w bazie VIVC: http://www.vivc.de/datasheet/dataResult.php?data=10823

Muskat Aleksandryjski - Muscat of Alexandria to bardzo stara odmiana jasnoowocowa, delikatna, kolekcjonerska, rzadko u nas spotykana, wybitnie pod osłony. Jej opis w bazie VIVC jest pod adresem: http://www.vivc.de/datasheet/dataResult.php?data=8241

Obie wyżej wzmiankowane odmiany warto nabyć do szklarni lub tunelu foliowego jako kolekcjonerskie ciekawostki. Może też będą rosły i plonowały pod południowymi ścianami domów w najcieplejszych lokalizacjach w naszym kraju (Dolny Śląsk, Zielona Góra, Tarnów)? Niewątpliwą ich zaletą są ponoć bardzo smaczne owoce.

kt70
Dzięki za odpowiedź i namiary na katalog odmian. Nie korzystałem z niego wcześniej.
Vroege van der Laan też chyba znalazłem. W bazie figuruje odmiana: van der Laan zaś "vroege" oznacza po holendersku "wczesny" (wg. tłumacza google). Przypuszczam, że ktoś dopisał taki przedrostek, ponieważ inna nazwa tej odmiany brzmi FRUEHE VON DER LAHN.
http://www.vivc.de/datasheet/dataResult.php?data=12886

Rembrandta nie znalazłem.

PostNapisane: środa, 13 lipca 2011, 00:20 
Kiper
Kiper

Niestety w "Castoramie" przy ul. Sławka w Krakowie (Płaszowie) w dniu 12 lipca 2011 r. nie było w sprzedaży żadnych sadzonek winorośli. Miałem cichą nadzieję, że kupię tam sadzonkę Muskata Aleksandryjskiego.

PostNapisane: środa, 13 lipca 2011, 00:38 
przedszkolak
przedszkolak

"Vitis vinifera 'Beta' ", może to nie chodzi o labruskę "Beta" ale mnie to by raczej zastanowiło przed zakupem, choć nie takie "eksperymenty" się nabywało. :oops:
Co nie znaczy że czasem można trafić na ciekawą odmianę.

PostNapisane: środa, 13 lipca 2011, 15:42 
mistrz
mistrz

kt70 napisał(a):
Niestety w "Castoramie" przy ul. Sławka w Krakowie (Płaszowie) w dniu 12 lipca 2011 r. nie było w sprzedaży żadnych sadzonek winorośli. Miałem cichą nadzieję, że kupię tam sadzonkę Muskata Aleksandryjskiego.
U nas, (tzn. Castorama-Rumia :) ) została jeszcze jedna sztuka Muskata Aleksandryjskiego. Bez owoców i niestety liście koronki ma zdeformowane - czymś porażone.
Gdyby nie to (i jeśli miałbyś możliwość odbioru), to mógłbym dla Ciebie sadzonkę kupić.

Wogóle już połowę krzewów, które były wystawione wykupiono. Nie sądziłem, że cieszyć się będą taką popularnością.

PostNapisane: środa, 13 lipca 2011, 23:17 
Kiper
Kiper

Dziękuję Koledze Vitii3 za miłą propozycję. Transport rosnącej sadzonki z zielonymi liśćmi oczywiście odpada. Roślinka nie przeżyje takiego eksperymentu. Ale może zechce Kolega odsprzedać późną jesienią trochę łozy Muskata Aleksandryjskiego do ukorzenienia?
Pozdrawiam serdecznie.
kt70

PostNapisane: czwartek, 14 lipca 2011, 19:00 
mistrz
mistrz

Cytuj:
Dziękuję Koledze Vitii3 za miłą propozycję. Transport rosnącej sadzonki z zielonymi liśćmi oczywiście odpada. Roślinka nie przeżyje takiego eksperymentu. Ale może zechce Kolega odsprzedać późną jesienią trochę łozy Muskata Aleksandryjskiego do ukorzenienia?
Pozdrawiam serdecznie.
kt70
Przykro mi, ale ze sztobrów niestety nic nie będzie. :( Żadnej z wymienionych odmian nie kupiłem.
Schulyer - był jakąś inną odmianą, Boskoop Glory-to labrucha,
Frankenthaler i Muscat van Alexandria - zbyt wymagające jak na mój region. Szklarni nie mam, więc nie miałbym ich gdzie posadzić.

PostNapisane: sobota, 23 lipca 2011, 23:25 
mistrz
mistrz

@kt70, udało Ci się kupić ten Muscat of Alexandria?
U nas znowu "rzucili" dostawę sadzonek w tych samych odmianach. Tym razem nawet o 2 zł taniej :lol:
Muscat Aleksandryjski jest przynajmniej jeden. :mrgreen:
Podpytałem sprzedawcę i powiedział, że sadzonki rozsyłają z centrali w Warszawie. Może do Ciebie też poszła dostawa...

PostNapisane: niedziela, 24 lipca 2011, 21:04 
Kiper
Kiper

Witam. Niestety, na razie nie kupiłem tej odmiany (Muskat Aleksandryjski). Dziękuję za informację. Być może w krakowskich "Castoramach" wkrótce pojawią się holenderskie sadzonki winorośli. Może ktoś z Kolegów z Krakowa coś wie na ten temat?
Mam jeszcze pytanie: ile aktualnie kosztuje sadzonka winorośli w "Castoramie" w Rumii na Pomorzu?

PostNapisane: niedziela, 24 lipca 2011, 21:34 
mistrz
mistrz

kt70 napisał(a):
Mam jeszcze pytanie: ile aktualnie kosztuje sadzonka winorośli w "Castoramie" w Rumii na Pomorzu?

21zł - sadzonki dwuletnie.

Strefa czasowa: UTC + 1