Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 06:48

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 15 marca 2008, 18:35 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 marca 2008, 01:00
Posty: 28
Lokalizacja: Mikołów
Cytuj:
Odmiana ta zwana w Austrii Welschriesling, Riesling italico we Włoszech,Olaszrizling na Węgrzech.
Wina charakteryzują się wyższą zawartością kwasów, które mogą być nawet stalowe, przy lepszej dojrzałości winogron i niższych zbiorach są świeżo pikantne, a w wyższych stopniach win z tzw. Prädikat wywołuje przyjemne dojrzałe wrażenie, tworząc harmonię z cukrem osadowym. Wina Ryzlinku vlašskiego obejmują całą skalę jakości win białych, począwszy od lekkich i prostych, twardych win stołowych do przekąsek z wędliną, które przynoszą orzeźwienie podczas męczącej pracy manualnej; przez świeże wina jakościowe, które pachną czerwoną porzeczką lub agrestem, a na glebie wapiennej - bukietem kwiatów polnych; aż po delikatne, miodowo dojrzałe wina wyborów z nutą rodzynek, podbarwione cytrynowymi nutami delikatnej botritidis.(informacje ze strony www.wineofczechrepublic.cz)


Mam pytanie:czy próbował już ktoś uprawiać ją w naszym kraju?Jeśli tak, to jak się sprawuje.Byłbym zainteresowany zakupem sadzonek Czechach,gdyż wybieram się tam, a ceny za pojedyńcze sadzonki wynoszą około 3 zł(http://sazenice.prodejce.cz/).Po za tym ta odmiana stanowi u Czechów 8,5% ogółu uprawianych odmian winorośli,więc jest dość popularna. 8)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 marca 2008, 21:55 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 24 października 2006, 01:00
Posty: 537
Lokalizacja: Bobowa/Gorlice
czesc.. ja zamierzam wlasnie posadzic kilkadziesiat krzaczkow w tym roku.. wydaje sie, ze moze u nas dobrze sie prowadzic.. wytrzymuje mrozy do -25 a czesi zbieraja owoce w polowie wrzesnia, wiec jest szansa, ze u nas dojrzeje.. generalnie i u nich R.vlasky nie osiaga duzo cukru raczej w okolicach 15–19° NM, kwasy 10–15‰ tak, ze w wino jest wyraznie kwasowe, ale ma ladne, naturalne owocowe zapachy..
obciaza sie krzewy 8 - 10 plodnymi oczkami na 1 m.kw. wtedy moze dac od 9 - 12 t/ha owocow..

pozdrawiam.. Bajtek

_________________
W winie jest prawda!
Powiem Ci to snadnie,
lecz gdy chcesz ją odnaleźć,
znajdziesz ją.. aż na dnie!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 marca 2008, 21:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
http://www.klubwina.pl/Odmiany_winogron.shtml
Wiesz Bajtku, tu jest podana zupełnie inna pora dojrzewania jagód. Myślę, że to trochę późno, ale próbuj. A nie myślałeś o tym :
http://www.jung-lecker.pl/wina/szczepy_winogron/kerner
u nas jest już chyba uprawiana i chyba z powodzeniem.

Wojtek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 marca 2008, 21:56 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 24 października 2006, 01:00
Posty: 537
Lokalizacja: Bobowa/Gorlice
czesc Wojtku..

nie wiem skad Klub Wina ma dane, ja mam bezposrednio od morawskich hodowcow, od ktorych w tym roku sprowadzam czesc sadzonek.. mysle, ze Czesi wiedza dobrze co u siebie uprawiaja..:)
oprocz RV, sprowadzam jeszcze do uprawy probnej u siebie: Veltlinske cervene ranne, Muskat moravsky i Andre.. po rozmowach z morawskimi szkolkarzami wydaje sie, ze te odmiany powinny u mnie dojrzec na tyle, zeby dac co najmniej odmianowe wino, innych odmian nawet nie bede probowal, wole przywiezc z nich gotowe wina.. :lol:

Kernera na Morawach nie uprawiaja (chyba, ze gdzies sladowe ilosci), wiec nie bede sie wypowiadac, bo nie wiem..

pozdrawiam Bajtek

_________________
W winie jest prawda!
Powiem Ci to snadnie,
lecz gdy chcesz ją odnaleźć,
znajdziesz ją.. aż na dnie!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 marca 2008, 22:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 24 października 2006, 01:00
Posty: 537
Lokalizacja: Bobowa/Gorlice
acha.. juz wiem Wojtku, w czym rzecz.. Ty wyczytales na stronach Klubu Wina taka informacje:
Cytuj:
Ryzlink Vlašský (Welschriesling, Riesling Italico, Laski Rizlink, Graševina, Olasz Rizlink, PKO 1941)
Odmiana o nieznanym pochodzeniu, daje wino o kolorze zielonkawym ze złotawymi odcieniami, przyjemne w smaku i bukiecie. Jest podstawą do produkcji win markowych (známkové víno), oraz win musujących. Produkowane z późnych zbiorów daje bardzo dobre i cenione wino – zawartość cukru niesamowicie wzrasta na końcu października i na początku listopada. Jedna z najczęściej uprawianych winorosli na Morawach, a jej popularność ciągle wzrasta.

i to sie wszystko zgadza, oni tu nie mowia o terminie zbioru podstawowego, ale o tym, ze grona mozna u nich przetrzymac dluzej, nawet do konca pazdziernika i poczatku listopada i wtedy zrobic wino jakosciowe z oznaczeniem - pozny zbior.. to sie zgadza, ale to u nich.. u mnie zbior podstawowy bedzie pewnie ze trzy tygodnie pozniej niz u nich..

to hejka.. Bajtek

_________________
W winie jest prawda!
Powiem Ci to snadnie,
lecz gdy chcesz ją odnaleźć,
znajdziesz ją.. aż na dnie!


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 30 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO