Teraz jest sobota, 24 maja 2025, 10:52

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 3 lipca 2016, 11:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2884
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Trzyletni

Obrazek

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2017, 11:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Odpowiem tutaj aby nie śmiecić ZbyszkowiTW w jego wątku.
siekiernik napisał(a):
Erikos napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
...powiększam uprawę Pinot Gris...
Powiększam i ja. W najbliższych planach +/- 1000 krzewów.
Erikos, jak z odpornością na mróz? Takiej ilości to chyba nie okryjesz na zimę. No chyba, że się mylę. No i jak z faktycznym terminem dojrzewania?
Nie okrywam go, jak do tej pory nie wymarzał.
Najpóźniej zbierałem go 10 października, w 2016 zebrałem 17 września, tego roku 30 września więc nie jest źle.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2017, 12:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2361
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Jarek, a jaki klon uprawiasz?

PS. Mój PG też nie wymarza, nie okrywam go, ale też nie wymarza u mnie np. Dornfelder albo Arkadia - więc może zimy słabe były.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2017, 14:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Mam Ruländer FR 49-207 na SO4 - 60 Gm.
W takim zestawieniu świetnie się u mnie prowadzi, największy uzysk miałem ponad 1,5l już gotowego wina z krzaka.
Parametry podczas zbioru miał wtedy także fajne: Cukier 21,2Brix, Kwasy 7,12g/l

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2017, 14:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 599
Lokalizacja: Lubuskie
A jakiej wielkości masz u siebie grona?

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2017, 15:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Różnie.
Bywają takie:
Obrazek
Bywają także takie:
Obrazek

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 września 2018, 09:09 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2884
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Jak Wasze Rulandery?


W tym momencie cukry 20,2 Brx, szarej praktycznie nie ma. W zeszłym roku z szarą była masakra,
w tym roku pomógł oprysk, wprawdzie nie przed kwitnieniem, ale na zielone gronka.
I później parokrotny oprysk Vaxiplantem + węglan potasu.

Wczoraj opryskany Alkalinem KB + Si + Vaxiplant.

Gdyby nie rzekomy :( byłaby rewelacja w wyglądzie.
Obrazek

W tym roku już częściowo udało mi się podnieść owocowanie, bo on z uwagi na to zagrożenie szarą jednak nie może tak przy ziemi być,
no i ponoć plonuje lepiej z wyższych oczek.
Choć ja widzę, że plonuje dobrze z wszystkich oczek :?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 września 2018, 04:47 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 1 kwietnia 2015, 11:18
Posty: 231
Lokalizacja: Lublin
U mnie zeszloroczne PG na gronach kontrolnych 20-21bx, kwasy 8g/l. Zastanawiam się czy nie pokusić się o małą próbkę odmianowego, bo mam z 50 gronek takich po 200-250g. Cały sezon był zdrowy ale ze 2-3 tygodnie temu trochę z zaskoczenia wziął go rzekomy. Prawdopodobnie ze zbyt gęstej masy zielonej, bo mimo że nie było za bardzo opadów, to spóźniłem się trochę z cięciem i nad górnym drutem mocno wyłożyły się latorośle. Rośnie u mnie bardzo intensywnie, trochę za grube nawet ma te 'baty' na pień, jak kciuk dużego chłopa :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 września 2018, 05:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
U mnie ze względu na deszczowe lato część gron opanowała szara pleśń.W poprzednie suche lata nie było z tym problemu.Rzekomego też lubi złapać ale nie ma to wpływu na plon i zdrowotność owoców.Ja z tej odmiany jestem zadowolony.Obok Souvignier Grisa(który ma zdecydowanie większe grona) to moja najlepsza różowa odmiana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 września 2018, 07:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Mój najstraszy krzew Pinot Gris z 2012 r. zawiązał w tym roku ledwie dwa grona, ale to wynika z faktu, że przesadzałem go z Kościerzyc pod koniec grudnia. Dwa roczne krzewy natomiast dały po cztery, pięć gron z krzewu. Nie zaobserwowałem, jak u innych odmian, szarej pleśni, a mączniaki dopiero zaczynają sią pojawiać na niektórych krzewach, jednak Pinot Gris jest zdrowy.
Wyniki pomiarów z 4 września dały 22,5 - 23,5 Brix ( bardzo słodki, pestki kończą wybarwianie.są chrupkie ). W poprzednich latach krzew z 2012 r. miał takie wyniki :
- 26 września 2015 r. - 23 Brix.
- 25 września 2016 r. : 21 Brix
Tu, mój najstarszy Pinot Gris, gdy rósł w Kościerzycach ( zdjęcie z września 2015 r. ):
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... 015461.jpg


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 września 2018, 15:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1936
Lokalizacja: Cieszyn
Dolnoslonzok napisał(a):
Dwa roczne krzewy natomiast dały po cztery, pięć gron z krzewu.

Obiążasz jednoroczniaki taką ilością gron? :roll:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 07:03 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Tak, wszystkie jednoroczne krzewy rosną jak oszalałe, a były przycinane trzykrotnie, gdy przerastały wysokość 1,8m , dlatego pozowliłem im na większe obciążenie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2018, 14:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Ostatnimi dniami była dyskusja na temat win pomarańczowych w wątku o Solarisie.
Moje pierwsze wino "pomarańczowe"


Załączniki:
Komentarz: cuvee Pinot gris/Gewurztraminer
Pomarańczowe 2011.jpg
Pomarańczowe 2011.jpg [ 107.26 KiB | Przeglądane 4754 razy ]

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2018, 15:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2884
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Ciekawy kolorek :D

Mnie natomiast wyszło kolorystycznie z samego Rulandera różowe.
Bardzo smaczne, delikatne, orzeźwiające młode wino, gdzieś tam w tle są delikatne taniny,
kwasy się zredukowały, bo mi się wydawało ciut za kwaśne, ale jak postało w zimnie to wytrącił się kamień winny.


:arrow: post211372.html#p211372

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2018, 19:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
jokaer napisał(a):
Ciekawy kolorek :D
Mnie natomiast wyszło kolorystycznie z samego Rulandera różowe.........

Kolorek mojego wina raczej bursztynowy (amber) a nie pomarańczowy czy różowy :!:
Aby uzyskać taki kolorek to skórki jagód powinny wyglądać podobnie do moich z 2011
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:PG-grono.jpg ; a maceracja na skórkach conajmniej kilka dni.
Przy 40 to godzinnej maceracji uzyskałaś wino w kolorze różowym.
PS
Bez maceracji na skórkach - (metoda klasyczna wyrobu win białych ?!)


Załączniki:
Komentarz: PG(Rulander)
PG 2012.JPG
PG 2012.JPG [ 40.51 KiB | Przeglądane 4639 razy ]

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B
Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO