Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 06:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 19:21 
mistrz
mistrz

Większość z nas waży swoje grona, jagody. Z racji wykorzystania od następnego roku południowej ściany pod garażem a więc miejsca idealnego dla deserówek pod względem temperatury a w moim przypadku także i wilgotności mam prośbę do Wszystkich żeby się pochwalili maksymalną wielkością gron z krzewów deserowych uprawianych w gruncie ( wskazanie nazwy odmiany).
Oczywiście istnieją tabelki z danymi na ten temat, ale to teoria, uzyskana poza granicami Polski, w przypadku nowych odmian słabo zweryfikowana.
Zadaję to pytanie, bo chciałbym posadzić coś ekstra w najlepszej lokalizacji. :D

Jeśli chodzi o mnie to:

1) Dwa grona V25/20 1100 gramów na krzewie z pełnym obciążeniem, ciętym krótko, na glebie wilgotnej. ( owocowanie w 2010 roku, posadzona w 2007)
2) Agat Doński 900 gramów, te same warunki uprawy co V25/20, właściwie co roku trafiają się pojedyncze grona o takiej masie.

pozdrawiam

Tomek

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 19:39 
Ekspert
Ekspert

Fakt ,ze Awgustin jak dojrzeje wyjątkowych smaków nie posiada , porównywanie go do Agata swiadczy o zupełnej niewiedzy porównującego . Szkoda dyskusji . Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 19:50 
mistrz
mistrz

Cytuj:
Fakt ,ze Awgustin jak dojrzeje wyjątkowych smaków nie posiada , porównywanie go do Agata swiadczy o zupełnej niewiedzy porównującego . Szkoda dyskusji . Zbyszek

Nie mam najmniejszego pojęcia o co Ci chodzi...
Może łopatologicznie: KTÓRE ODMIANY MIAŁY U WAS NAJWIĘKSZE GRONA .

Ja sie nie odnoszę do smaku i innych parametrów. PROSZĘ o odpowiedź, a jeśli ktoś nie ma nic do powiedzenia... coż...

Tomek

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 19:59 
Ekspert
Ekspert

zypsek napisał(a):

Szczerze mówiąc też nie bardzo wiem o co Ci chodzi ? Kolega pyta o odmiany o dużych gronach i ma chyba do tego prawo. Wymienił to co u niego i w jego ocenie urosło spore, i nic więcej.

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 20:09 
Ekspert
Ekspert

Bez urazy kapitanie umiem czytać i z tego powodu nie musisz zaraz publicznie rozdzierać szat na forum . Przypomne Ci tylko że nie piszemy o byle jakich ,nawet dużych od. wino. Piszemy o dobrych o tych co polecamy , głównie z naszego doświadczenia .Jeśli widzisz plusy u Agata pisz śmiało . Daję słowo że nie bedę sie śmiał . Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 20:54 
Ekspert
Ekspert

zypsek napisał(a):
Bez urazy kapitanie umiem czytać i z tego powodu nie musisz zaraz publicznie rozdzierać szat na forum . Przypomne Ci tylko że nie piszemy o byle jakich ,nawet dużych od. wino. Piszemy o dobrych o tych co polecamy , głównie z naszego doświadczenia .Jeśli widzisz plusy u Agata pisz śmiało . Daję słowo że nie bedę sie śmiał . Zbyszek

Nie rozdzieram szat. Nadal uważam, że Tomasz ma prawo pytać o odmiany wielkoowocowe, a Ty nie powinieneś z tego powodu, oceniać Go tak jak to zrobiłeś. Zauważyłem (i chyba nie tylko ja) , że jesteś tego wieczoru troszeczkę rozdrażniony i agresywny :roll: .

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 20:59 
mistrz
mistrz

Zaraz wyjdzie na to że zakładając wątek nie wiedziałem o co chcę zapytać :shock: Nie licząc nazwy tematu każde zdanie nawiązuje do wielkości gron ( nawet nie jagód) po prostu jestem ciekawy. Mając już dotychczasowe nasadzenia chciałem mieć w reprezentatywnym miejscu 1-2 krzewy o największych jak na moje możliwości gronach. Z powodów czysto informacyjnych, z najzwyklejszej ciekawości zadałem to pytanie, tym bardziej, że żaden ranking na tym Forum nie uwzględniał w dostatecznym stopniu wielkości gron.

Tłumacząc Ci Zbyszku mój post, najważniejsza jest wielkość gron uzyskana w praktyce ty w Polsce, miło jeśli ktoś podzieli się swoimi innymi uwagami dotyczącymi uprawy. W takiej też kolejności podałem informacje o odmianach -najpierw waga, potem pojedyncze informacje dot. odmiany. Nigdzie nie pisze że uważam V25/20 i Agata Dońskiego za podobne odmiany, prócz wielkości gron.

W razie niezrozumienia moich wypowiedzi postaram się wyjaśnić jeszcze bardziej swoje wypowiedzi.

Zbyszku, zarzucasz mi w pierwszym poście zupełną niewiedzę mimo że nie obraziłem Cie nigdy w żaden sposób, a Kapitanowi zarzucasz "rozdzieranie szat" mimo że nie użył nawet drobnej uszczypliwości względem Ciebie.
Gdy już mam nadzieję rozwiałem Twoje wątpliwości, odnieś się w końcu merytorycznie do mojego pytania no bo po co pisać nie na temat??

P/S: Mam m.in. kilkanaście krzewów Agata Dońskiego i 4 V25/20.

z pozdrowieniami

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 21:09 
Ekspert
Ekspert

V 25/20 jest bardzo dobra odmianą . Nieco tylko lepszą, większa , smaczniejsza , [wczesniejszą ?] jest Arkadia . [ No i kilka innych odmian , jednak mniej popularnych od Arkadi ]. Nie da sie porównać Agata do V25/20 . Zrozumiesz to za jakis czas . Kapitan ma [ powinien ] to w małym palcu , jednak broni [ bezmyślnie? ] z litości tzw młodego przed ''starym wyjadaczem '' forumowym .Czas działa na moją korzyść . Za kilka lat może sie zdziwisz skąd takie porównania przyszły Ci do głowy .Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 21:24 
Kiper
Kiper

maxym napisał(a):
Nie licząc nazwy tematu każde zdanie nawiązuje do wielkości gron ( nawet nie jagód) po prostu jestem ciekawy. Mając już dotychczasowe nasadzenia chciałem mieć w reprezentatywnym miejscu 1-2 krzewy o największych jak na moje możliwości gronach. Z powodów czysto informacyjnych, z najzwyklejszej ciekawości zadałem to pytanie, tym bardziej, że żaden ranking na tym Forum nie uwzględniał w dostatecznym stopniu wielkości gron.

Odnosząc się do powyższego (reszty dysputy nie czytam, bo taka wymiana zdań mnie po prostu nie interesuje) temat uważam za ciekawy.
Moja propozycja to FVR 7-9. Gron nie ważyłem, ale na pewno trochę ważą i w tym temacie warto wziąć tę odmianę pod uwagę.

Załączniki:
2.jpg
2.jpg [ 104.95 KiB | Przeglądane 1511 razy ]
1.jpg
1.jpg [ 86.37 KiB | Przeglądane 1512 razy ]

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 21:31 
Ekspert
Ekspert

Świetne zdjęcia . To ze prawdziwe nie wątpie . Brak ostatnio na forum specjalistów takich jak Ty . Jaka masz glebe? I jak to jest ze wszystko u Ciebie wyglada jak na tym zdjęciu?Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 22:07 
mistrz
mistrz

Cytuj:
V 25/20 jest bardzo dobra odmianą . Nieco tylko lepszą, większa , smaczniejsza , [wczesniejszą ?] jest Arkadia . [ No i kilka innych odmian , jednak mniej popularnych od Arkadi ]. Nie da sie porównać Agata do V25/20 . Zrozumiesz to za jakis czas . Kapitan ma [ powinien ] to w małym palcu , jednak broni [ bezmyślnie? ] z litości tzw młodego przed ''starym wyjadaczem '' forumowym .Czas działa na moją korzyść . Za kilka lat może sie zdziwisz skąd takie porównania przyszły Ci do głowy .Zbyszek

No cóż, nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz że jestem "młody" na forum, :lol: nawet w stosunku do Ciebie :?: Nie wiem jakim prawem tym bardziej sam o sobie :mrgreen: piszesz "stary wyjadacz forumowy". :shock:
Szkoda, że nie zrozumiałeś tego co napisałem - bo przecież nie porównuję tych odmian, co w kolejnym poście Ci napisałem WPROST widząc że nie rozumiesz tego co było wcześniej zawarte. Czas, owszem uczy pokory, pomaga nabrać doświadczenia, że sporo musisz się nauczyć i nie mam tu na myśli głównie uprawy winorośli, tylko zasad wypowiadania się na forum.

Myślę, że po kilku godzinach, sam się zdziwisz jak mogłeś dzień wcześniej wypisywać takie głupoty.

Jeśli chodzi o mnie ( domyślając się, że odpiszesz na ten post) mimo wszystko obiecuję, że nie napiszę więcej w tym temacie żadnych uwag do Twojej Osoby mimo, że to nie ja : obrażam, pisze posty bez wartości merytorycznej i wywyższam się. |Szkoda dosyć ciekawego tematu, tylko dlatego, że jedna osoba ma dzisiaj "kiepskie samopoczucie" albo czuje się niedowartościowana. Każdy może wyrobić sobie zdanie, a ciągle mam nadzieje że jutro rano będziesz mniej radykalny w stosunku do mojej osoby a bardziej krytyczny do siebie samego.

miłej nocy

Tomek

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 22:09 
mistrz
mistrz

Andrzej napisał:

Cytuj:
temat uważam za ciekawy.
Moja propozycja to FVR 7-9. Gron nie ważyłem, ale na pewno trochę ważą i w tym temacie warto wziąć tę odmianę pod uwagę.

Można wiedzieć który rok i czy jest wcześniejszy od Talizmana??

Tomek

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 22:14 
Ekspert
Ekspert

Nie jestem radykalny do nikogo . Czasem tylko ktos pisze co mu ślina na język przyniesie . I tu ja mam problem . Kasowałbym te posty , żeby nie mieszały na forum . Coś jak : prosimy o przemyślane zakupy . Zbyszek ps jesli ktos boi sie wymiany kilku zdań to o czym mamy mówić ? o pogodzie?

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 22:20 
Ekspert
Ekspert

Żeby nie było, że tylko napyszczyłem, to może też pokażę grono, które mi osobiście bardzo się podoba. Jest to Aron. Owocuje u mnie już trzeci rok i z każdym kolejnym rokiem, grona są coraz większe i piękniejsz. Jest relatywnie późna odmiana, ale skoro chodzi Tomkowi, żeby było ładnie, to może i lepiej - będą wisiały długo. Szczególnie ładnie grona prezentują się w grupie po kilka http://pu.i.wp.pl/k,NDA1NTQxMDksNTE0MzM ... on_big.jpg - to też zdjęcie mojego krzewu tylko zamieszczone na blogu. Jakoś nie mogę go znaleźć na kompie.

Dzisiaj zerwałem jedno ale to jeszcze na niego za wcześnie. W pełnej dojrzałości jagody przyjmują intensywną żółtą barwę i są wyraźnie widoczne, nawet z daleka.

Obrazek

i na krzewie

Obrazek

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 23:08 
Ekspert
Ekspert

U mnie z każdym rokiem mężnieje Kiszmisz Łuczysty, ładny i niezwykle smaczny.

Obrazek

Obrazek

Rekordowe grono natomiast miał u mnie Aloszenkin - 1600g , z tym że było to 3 lub 4 lata temu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1