Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 01:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 21:21 
Kiper
Kiper

Frank1 napisał(a):
Wesoly napisał(a):
Rondo max 1,5kg/krzew

Czy to samo tyczy się Regenta?

Moim zdaniem tak. Przy większym obciążeniu problemy z szarą pleśnią - bliskość gron - oraz niska jakość wina.

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2014, 14:36 
Kiper
Kiper

Wesoly napisał(a):
Rondo max 1,5kg/krzew

A to tak twierdzisz na podstawie własnych doświadczeń czy teoretycznie.
Jak z własnej praktyki to jaki rozstaw, jaka gleba, itp.
Ja mam 30 krzewów 7-mio letnich, na glebie gliniasto-kamienistej, zasilanej co drugi rok obornikiem i od 3 lat utrzymuję wydajność 3 - 3.5 kg z krzewu bez żadnych ujemnych skutków. Na pewno, gdybym ograniczył plon do 1.5 kg z krzewu, wino było by trochę lepsze, może 10 % lepsze. Ale miał bym go połowę mniej. Nie dajmy się zwariować. Moje wino z Ronda jest i tak kilka klas wyżej niż wina za
10-12zł z Lidla czy z Biedronki.

BTW. Jakbym nie ograniczał plonu to 6-cio letnie Rondo dałoby 4.5 - 5 kg.

BTW 2. Zeby nie być gołosłownym.
Zbiór 2013, nietypowy, póżna wiosna a koniec wegetacji 30.09 czyli o dwa tygodnie wcześniej niż normalnie :
wydajność 3.16 kg z krzewu , brix 19.2 kwasy 8.1 g/l w moszczu.

Krzysztof

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2014, 14:43 
Ekspert
Ekspert

Krzysztof Ty masz 30 krzewów i ileś tam innych odmian a Wesoły ma 3,4ha czyli wie co mówi.

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2014, 15:01 
czeladnik
czeladnik

donald1209 napisał(a):
Wesoly napisał(a):
Rondo max 1,5kg/krzew

A to tak twierdzisz na podstawie własnych doświadczeń czy teoretycznie.
Jak z własnej praktyki to jaki rozstaw, jaka gleba, itp.
Ja mam 30 krzewów 7-mio letnich, na glebie gliniasto-kamienistej, zasilanej co drugi rok obornikiem i od 3 lat utrzymuję wydajność 3 - 3.5 kg z krzewu bez żadnych ujemnych skutków. Na pewno, gdybym ograniczył plon do 1.5 kg z krzewu, wino było by trochę lepsze, może 10 % lepsze. Ale miał bym go połowę mniej. Nie dajmy się zwariować. Moje wino z Ronda jest i tak kilka klas wyżej niż wina za
10-12zł z Lidla czy z Biedronki.

BTW. Jakbym nie ograniczał plonu to 6-cio letnie Rondo dałoby 4.5 - 5 kg.

BTW 2. Zeby nie być gołosłownym.
Zbiór 2013, nietypowy, póżna wiosna a koniec wegetacji 30.09 czyli o dwa tygodnie wcześniej niż normalnie :
wydajność 3.16 kg z krzewu , brix 19.2 kwasy 8.1 g/l w moszczu.

Pełna zgoda, nie dajmy się zwariować z tym ograniczaniem owocowania :clap:
Na ubogich, piaszczystych glebach to i 1,5kg/krzew to może być za dużo!?
Jeżeli chcemy być konkretni i wiarygodni to potrzeba więcej danych : gleba,rok uprawy,obciążenie owocowaniem, rozstaw w szpalerze, parametry moszczu, rocznik.
Panowie winogrodnicy, konkrety a nie tylko "1,5kg/krzew"
(P)
Edytuję
VanClomp
A Ty tak praktycznie ? Czy hektary gorsze od arów ?

Ostatnio edytowano wtorek, 6 maja 2014, 15:04 przez serafin, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2014, 15:05 
Ekspert
Ekspert

Na Rondzie( dotyczy to też Regenta ) nie przekraczam 2kg na krzew. Nie podważam tego ale mając taki areał ma się jakieś doświadczenie a wina Wesołego są medalowe.

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2014, 15:09 
czeladnik
czeladnik

vanKlomp napisał(a):
Na Rondzie( dotyczy to też Regenta ) nie przekraczam 2kg na krzew. Nie podważam tego ale mając taki areał ma się jakieś doświadczenie a wina Wesołego są medalowe.

Ale czy to cokolwiek wyjaśnia ?
Zasobność gleby, parametry zbioru itd
(P)

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2014, 15:19 
Kiper
Kiper

vanKlomp napisał(a):
Krzysztof Ty masz 30 krzewów i ileś tam innych odmian a Wesoły ma 3,4ha czyli wie co mówi.

OK. Ale zgodzisz się , że obciążenie zależy od powierzchni zajmowanej przez krzew i od warunków wegetacji, gleby, SAT itp. I od tego, czy się jest producentem, konkurującym z winami z krajów winiarskich, czy małym "pikusiem" jak większość z nas, robiących wino na własny użytek.

Krzysztof

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2014, 15:26 
Ekspert
Ekspert

Gdzieś to pisałem w zeszłym roku. Przy zbiorze Brix 20,5 kwasy 8,5. Pestki jak to w Rondzie do połowy wybarwione. Gleba średnio lekka bez niedoborów, przepuszczalna.
donald1209 napisał(a):
. Ale zgodzisz się , że obciążenie zależy od powierzchni zajmowanej przez krzew i od warunków wegetacji, gleby, SAT itp. I od tego, czy się jest producentem, konkurującym z winami z krajów winiarskich, czy małym "pikusiem" jak większość z nas, robiących wino na własny użytek.

Tak zgadzam się nam małym pikusiom wolno więcej :wink:

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2014, 15:33 
Kiper
Kiper

Ja nie neguję, ba, podziwiam działania naszych pionierów uprawy winorośli i produkcji wina jak najwyższej jakości. Chciałem tylko zaznaczyć, że na tym forum jest też wielu, któży chcą sami zrobić wino lepsze niż kupowali w Lidlu czy Biedronce za 20 - 30 zł. I oni nie muszą tak ograniczać plonu, jeżeli mają dobre teruar. A tak na marginesie, nawet najbardziej medalowe wino z winogron wychodowanych w Polsce ma się nijak do medalowych ( nie marketowych ) win z krajów typu Francja, Hiszpania , Włochy itp. Bez obrazy.

Krzysztof

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2014, 15:40 
Ekspert
Ekspert

donald1209 napisał(a):
Ja nie neguję, ba, podziwiam działania naszych pionierów uprawy winorośli i produkcji wina jak najwyższej jakości. Chciałem tylko zaznaczyć, że na tym forum jest też wielu, któży chcą sami zrobić wino lepsze niż kupowali w Lidlu czy Biedronce za 20 - 30 zł. I oni nie muszą tak ograniczać plonu, jeżeli mają dobre teruar.

Prawdopodobnie przygniatająca większość. Ja też się do nich zaliczam. Ale jestem już na takim etapie, że przedkładam jakość nad ilość. Tym bardziej, że moje terroir nie jest oszałamiające.

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2014, 16:25 
czeladnik
czeladnik

vanKlomp napisał(a):
[.... Ale jestem już na takim etapie, że przedkładam jakość nad ilość. Tym bardziej, że moje terroir nie jest oszałamiające.

Zarówno tak w moim terroir(gorzowskie) jak i w Twoim (Lódzkie) wszystko w tym roku wymarzło. Więc o jakim terroir my wogóle dyskutujemy ?
Wesoły zechciał cokolwiek napisać Inni wielcy nawet nie zechcą
Ale jeszcze raz powtórzę, czy '1,5kg/krzew' cokolwiek wyjaśnia ? bez dodatkowych swzczegółów ? 3,5ha uprawy Ronda też tego nie wyjaśnia !
(P)

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2014, 19:21 
Kiper
Kiper

Czytam i czytam jak wszyscy ładnie piszą o obciążeniu Ronda 1,5-2 kg na krzew. Niestety, zmusiliście mnie do szczerej, przeciwstawnej odpowiedzi. Przy ograniczeniu plonowania krzewów 8-10 letnich do poziomu 1,5 kg jest nieporozumieniem. Forma, jednoramienny Guyot przycięty na 8 oczek. Grona mają jagody o średnicy 16-20 mm, przy średniej wadze 200-250 gram. Latorośle rosną do długości 4-6 metrów, ale nie pozwalam i ucinam latorośl na 1,3-1,5 metra. Silny krzew zaczyna wariować. Pasierby rosną w oczach. Latorośli przeznaczonej na owocowanie w przyszłym roku nie radzę przycinać na długość 1,5 metra, bo można pobudzić oczka zimowe do przedwczesnej wegetacji. Na nie zadarnionej glebie 5 klasy nie nawożone nawozami mineralnymi, a tylko organicznymi, Rondo rośnie bardzo silnie. Być może w gąszczu traw i chwastów wzrost jest mocno stłumiony. W zeszłym roku wszystkie krzewy poprowadziłem wysokim Guyot 1,7 metra z swobodnie zwisającymi latoroślami i to też nie stłumiło wzrostu. Więc proponowany uzysk 1,5-2 kg trzeba pomnożyć przez 2 albo szczepić Rondo na takiej podkładce, żeby nie mieć problemu z wzrostem do żądanego obciążenia.

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2014, 19:44 
Ekspert
Ekspert

Ja mam Rondo szczepione na SO4 z e-sadzonki i to o czym piszesz jest mi całkiem obce. Wzrost przeciętny, średnio zawiązują się po 3 grona na latorośli. Redukuję do dwóch. Pojedynczy Guyot. Tnę na 7 oczek.

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2014, 20:02 
Kiper
Kiper

Dziwne te nasze Ronda. U mnie 4 grona na latorośli jest normą, a z pąków przy nasadowych i pąków bocznych 3 grona również jest normą. Za kilka dni będę redukował kwiatostany i czynię tak co roku przed kwitnieniem na każdej odmianie.

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2014, 20:11 
Ekspert
Ekspert

W tym roku nie mam co redukować. Mróz zredukował mi wszystkie latorośle. :mrgreen:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1