Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 09:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 marca 2008, 09:11 
Ekspert
Ekspert

[quote="Wacek"]Witam
Mam Rondo i Regenta i byłoby świetnie gdyby nie szara pleśń na Rondzie , czy i u Was była , bo wina nie zrobiłem jednego roku przez pleśń ,drugiego przez przymrozki.
Wacek

Niestety wczesna wegetacja i i szara pleśń to z moich obserwacji dwa największe mankamenty Ronda.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 marca 2008, 11:57 
Ekspert
Ekspert

[quote="KrzychoG"]

Potencjał odmiany Rondo jest wg mnie wyższy, potrafi budować bardziej złożone aromaty. Wina z Regenta są zazwyczaj podobnie dobre.

Nie potrzebujemy wielu odmian, żeby stać się krajem winiarskim. Wystarczy kilka (a testujemy setki) Wg mnie te dwie już by nam to zapewniły.

POZDR K

Zgadzam się tezami Krzysztofa. Rondo jest można powiedzieć nieobliczalne. W danym roku może dać wino bardzo dobrej jakości, a w kolejnym całkiem inne. Pomimo podobnych warunków. Udało mi się zrobić z tej odmiany dobre wino, ale piłem lepsze więc potencjał jest. Nie wiem jak się starzeje, ponieważ "rozdaję" i wypijam wszystko w dwa lata. Swojego wina z Regenta jeszcze nie miałem, ale piłem b.dobre z Niemiec. Więc można.

Co do ilości odmian to również pełna zgoda.
Z mieszanymi uczuciami czytam, że ktoś tam ma 30-40 odmian przerobowych. Rozumiem jak jest to ogródek winoroślowy.
Ale jak ktoś poważnie myśli o robieniu wina i to nie koniecznie na jakąś wielką skalę to myślę, że należy skupić się na kilku odmianach jasnych i ciemnych.Bo nawet technicznie jest trudno przerobić każdą odmianę osobno.
Wiadomo,że pojawiają się nowe ,ale nie jest ich przecież wiele.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 marca 2008, 17:07 
Ekspert
Ekspert

[quote="KrzychoG"]
Zauważyliście, że klasyki winiarskie to odmiany względnie późne? ( choć można by znaleźć mnóstwo wczesnych na ich miejsce) A tam gdzie z powodu zamian klimatycznych późne stają się wcześniejsze szuka się kolejnych późniejszych, które je zastąpią ??
Pewnym uzasadnieniem może być czas w jakim dojrzewają owoce późnych odmian i generalnie korzystny wpływ chłodnych jesiennych nocy na wszelkie jagodowe i ich aromaty.

I to jest bezdyskusyjne, że najlepsze wina powstają z odmian późnych, ale jednak dojrzałych
Tyle tylko ,że odmiany wczesne czy późne to zupełnie co innego na Dolnym Śląsku a co innego na Mazowszu.
Cytuj:
Odnoszę wrażenie, że z uporem maniaka poszukujemy odmian wczesnych, wbrew światowym realiom uprawy , zamiast sprawdzać, czy przypadkiem te późniejsze nie dają jednak u nas odpowiednich rezultatów.

Dają lepsze rezultaty ale nie każdego roku dojrzewają i dlatego próbuję te wcześniejsze. One u mnie już nie są takie całkiem wczesne i często dojrzewają w warunkach chłodnych jesiennych nocy tak jak to określiłeś, a więc nabierają aromatów i smaków ,o co w cieplejszych rejonach nikt o to by ich nie podejrzewał.
Cytuj:
Nie potrzebujemy wielu odmian, żeby stać się krajem winiarskim. Wystarczy kilka (a testujemy setki) Wg mnie te dwie już by nam to zapewniły.
POZDR K

Te dwie odmiany RONDO i REGENT nie uczynią z Polski kraju winiarskiego. Już prędzej może się to stać za przyczyną odmian jasnych.
Przy ciemnych szansę widzę w kupażu (tak jak napisał o tym Daniel (DW))
Te 2 w/w odmiany mogą się sprawdzić w cieplejszych rejonach Polski i być alternatywą dla ciemnych Vinifer w towarowych uprawach, bo wytrzymują większe mrozy bez okrywania (podobno) i wymagają też mniej oprysków (podobno) co przy produkcji towarowej ma duże znaczenie ekonomiczne.
W moim rejonie (Mazowsze) przy produkcji win ciemnych na skalę komercyjną nie widać konkurentów jak na razie dla MF i jego kuzyna LM, jeżeli ktoś będzie chciał sprostać konkurencji (ekonomicznie).
Te odmiany (MF i LM)nie wymagają : podkładek, okrywania i oprysków.
DarekRZ już wcześniej stwierdził, że u niego gdzieś tam k/Białegostoku rosną od 20 lat krzewy MF bez żadnych oprysków, nie wymarzają i robił z nich przyzwoite wina. Sam chwaliłeś bardzo wino z tej odmiany. http://www.winogrona.org/modules.php?na ... c&t=96
Mam podobne doświadczenia z tą odmianą.
U mnie w uprawie amatorskiej jest podstawową odmianą do kupażu z innymi. Te inne m.in.RONDO i REGENT jednak też próbuję na mniejszą skalę, tak jak zaleca to W.Bosak w
„Uprawa winorośli na Podkarpaciu” (a ja mam bliżej klimatycznie do Podkarpacia niż Dolnego Śląska)
Ale to są tylko takie moje teoretyczne rozważania.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 stycznia 2009, 23:13 
nowicjusz
nowicjusz

Jakby ktoś nie wiedział że Rondo to deserówka:
to podaje linka
http://www.allegro.pl/item514628047_win ... odkie.html
Cytuj:
Romdo to :
[ciach]
doskonała odmiana deserowa
wykorzystywana także do wyrobu czerwonego wina
:twisted:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2009, 00:39 
Ekspert
Ekspert

Rondo a Romdo to trochę różnica.
Może jeszcze nie znamy tej odmiany.
Grono na pewno nie jest Ronda.
:lol: :lol: :lol:

P.S.
Następny jakiś cieć pseudo szkółkarz.

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2009, 09:45 
Ekspert
Ekspert

[quote="posy"]Rondo a Romdo to trochę różnica.
Może jeszcze nie znamy tej odmiany.
Grono na pewno nie jest Ronda.
:lol: :lol: :lol:

Myślę, że na górnym zdjęciu to Romdo, a na dolnym może być Rondo :lol:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2009, 11:19 
Ekspert
Ekspert

Z tej dyskusji jasno wynika, że Rondo ma i mieć będzie swoich zwolenników jak i przeciwników. Na pytanie, czy obsadziłbym tą odmianą tą odmianą " poważny " kawałek ziemi, to z góry mówię nie. To odmiana zbyt kapryśna w uprawie, pewnie o tym przekonali się Niemcy, bo gdyby nie sprawiała im kłopotów, pewnie dawno nadali by jej tytuł szlachecki :wink: . Z resztą niektórzy z kolegów na tym forum już napisali, że Rondo to kicha zaraz po tym jak kilkunastodniowe opady w okresie dojrzewania zmasakrowały pięknie zapowiadający się plon. A Marszałkowi w tym samym czasie nic się nie stało. Podejrzewam, że i przerobowe vinifery też się pozbierały po tym kataklizmie.
Zgodzić się trzeba jednak z jednym; Rondo potencjał ma, o czym świadczą wina Jurka Siemaszki i to czteroletnie, o którym wspominał Zdzich. Ciekawi mnie, czy przeznaczeniem odm. Rondo nie powinna być produkcja właśnie win nieco słodszych; półwytrawnych i półsłodkich, wtedy może ujawniłyby swój najprawdziwszy potencjał, stałyby się powtarzalne.

pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2009, 11:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="wojtekb"] To odmiana zbyt kapryśna w uprawie, pewnie o tym przekonali się Niemcy, bo gdyby nie sprawiała im kłopotów, pewnie dawno nadali by jej tytuł szlachecki :wink:

No przecież w Niemczech Rondo , to szlachciura pełną gębą :D

[quote="wojtekb"] A Marszałkowi w tym samym czasie nic się nie stało.

Tyle, że wino z Ronda i Marszałka , to dwa różne światy. W końcu mogłem się o tym przekonać , bo po raz pierwszy piłem czystego Marszałka :oops: . Obawiałem się , że ten charakterystyczny posmak świeżych owoców pozostanie w winie i pozostał niestety :cry:

[quote="wojtekb"] Ciekawi mnie, czy przeznaczeniem odm. Rondo nie powinna być produkcja właśnie win nieco słodszych; półwytrawnych i półsłodkich, wtedy może ujawniłyby swój najprawdziwszy potencjał, stałyby się powtarzalne.

Wojtek , pod warunkiem ,że ktoś lubi półsłodkie mało taniczne wina.
Dwa lata temu właśnie zrobiłem takowe z Ronda ( dosładzane burakiem oczywiście). Bardzo przypominało mołdawskiego półsłodkiego PN i wówczas niemalże wpadłem w samozachwyt :lol: Szybko jednak ochłonąłem i następne były tylko wytrawne. Czystego Ronda zostawiam najwyżej z 5l , resztę mieszam z Gołubokiem ( ok. 30%) , wino bez porównania jest lepsze - aromat , kolor , garbniki.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2009, 12:26 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"] .....po raz pierwszy piłem czystego Marszałka :oops: . Obawiałem się , że ten charakterystyczny posmak świeżych owoców pozostanie w winie i pozostał niestety :cry: ...

Świeże owocowe aromaty w winie to moim zdaniem duża zaleta. Pod warunkiem,że nie chodzi o owoce V.riparia :lol: D

Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2009, 12:41 
Ekspert
Ekspert

O przydatności danej odmiany przerobowej świadczy wino z niej uzyskane. I to jest jedyny wyznacznik, wg mnie oczywiście.
Wiadomo, że smak to rzecz gustu, ale człowiek znający się na rzeczy może stwierdzić czy wino jest poprawne. Nawet jak mu nie smakuje.

Ja zrobiłem odmianowe z Ronda jak i Regenta. Na tą chwilę mogę stwierdzić, że z Regenta jest lepsze, ale wiemy jaki był rok. W 2009 może być całkiem inaczej i to jest piękne!

Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2009, 13:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]

Tyle, że wino z Ronda i Marszałka , to dwa różne światy. W końcu mogłem się o tym przekonać , bo po raz pierwszy piłem czystego Marszałka :oops: . Obawiałem się , że ten charakterystyczny posmak świeżych owoców pozostanie w winie i pozostał niestety :cry:

Absolutnie się z Tobą zgadzam, z tym, że Marszałka można tworzyć wina na wiele sposobów i niemal każde wina z tej odmiany, każdego roku będą takie same(rozpoznawalne), nie siadają po roku czy dwóch, a w przypadku Ronda niestety to się zdarza. Żeby było jasne; wino z idealnie dojrzałych jagód Rondo jest wg mnie trochę lepsze od wina z MF, ale takie Rondo zdarza się u mnie rzadko.
Aha, Rondo w Niemczech, to raczej taki chudopachołek, no ale jakby nie było też szlachta, tyle, że nie pełną gębą :lol:

pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 stycznia 2009, 17:38 
czeladnik
czeladnik

A ja Rondo zostawie bo rodzince smakuje jako deserówka
więc jest w miare uniwersalna
A do wina użyje sie jej ewentualnie z Marszałkiem do kupażu
Winko zrobiłem może nie jest to mistrzostwo ale wszelkie "dziadko" i "wujko" "Betowce"mogą sie schować
U mnie sa trzeci rok i karczował nie będę
pozdrawiam

Solaris

PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2010, 21:10 
Ekspert
Ekspert

Do posiadaczy Ronda i Regenta
Jak te dwie odmiany wypadły w tak niekorzystnym roku jak rocznik 2010 :?:
Opinia PIWiW
http://www.winogrona.org/index.php?title=Rondo
U mnie niezbyt rewelacyjnie - cukry małe, kwasy średnie(ale spore), fizjologicznie trudno porównać te 2 odmiany ze względu na słabe wybarwianie się pestek Ronda.
Regent fizjologicznie dojrzał ok.10-go października.

PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2010, 21:37 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Jak te dwie odmiany wypadły w tak niekorzystnym roku jak rocznik 2010 :?:
Opinia PIWiW
http://www.winogrona.org/index.php?title=Rondo
U mnie niezbyt rewelacyjnie - cukry małe, kwasy średnie(ale spore), fizjologicznie trudno porównać te 2 odmiany ze względu na słabe wybarwianie się pestek Ronda.
Regent fizjologicznie dojrzał ok.10-go października.

Obie odmiany nieźle jak na ten fatalny rok ale musiałem dosypać sporo cukru. Ponieważ Regent mi się znudził to go oddałem za wykopanie. Rondo jeszcze rośnie.

PostNapisane: poniedziałek, 22 listopada 2010, 10:09 
nowicjusz
nowicjusz

Cytuj:
Jak te dwie odmiany wypadły w tak niekorzystnym roku jak rocznik 2010

Rondo, krzaki 3 letnie, obciążenie max. 1.5 kg - parametry miazgi (zbiór 08.10) - 17.4 cukier, 9.3 kwasy, pestki wybarwione na 50 %. Pojedyncze jagody miały nawet 21 ale deszcze w sierpniu i wrześniu spowodowały zamarcie części szypułek.
Niewielki ślady mączniaka rzekomego na liściach (przy regularnej ochronie chemicznej).
Krzewy nieokrywane, ale przygięte do ziemi, przezimowały pod śniegiem bez uszkodzeń, problemów z wczesnym startem nie zauważyłem (mam glebę gliniastą), kwitnienie i zawiązanie owoców normalnie.

Regenta mam tylko jeden krzak, więc parametry miazgi mało reprezentatywne. W mojej lokalizacji Regent miał większe ślady rzekomego niż Rondo, ale mniejsze niż Dornfelder.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1