Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 10:32

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2020, 16:32 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
PiotrSz napisał(a):
.....Poza tym wg mnie oni wykazali wpływ nie sposobu cięcia, a obciążenia na zawartość kwasów. Gdyby chcieli wykazać wpływ sposobu cięcia, powinni to zrobić przy tym samym obciążeniu gronami. I pomyśleć, że aż 5 głów było potrzeba do tego badania "pilotowego" (sic!).

piotr85 napisał(a):
Nieprawda! Sznur Casanave oraz Guoyt ma podobny profil kwasowy a obciążenie :shock: o ponad 80% większe na korzyść Casanave.....
Nie bez powodu wkleiłem link dotyczący odm. Rondo, żeby na podstawie jednej odmiany, nie tylko laicy, ale osoby z większym stażem zrozumiały zależność formy, jej obciążenia na poziom występujących dwóch podstawowych kwasów. Na przestrzeni wieków opracowano i wdrożono wiele form prowadzenia mając na uwadze uzyskanie optymalnego plonu bez utraty jakości. Irracjonalne było by takie same obciążenie zastosować np: na formie Casenave, Scott Henry, Geneva double curtain, Sylvoz jak dla Guyot i na podstawie tego badać zawartość kwasów. W wymienionych formach jest zdecydowanie większy udział drewna wieloletniego wpływającego na jakość i wielkość plonu. W opracowaniu uwzględniono owoce w pełnej dojrzałości konsumpcyjnej z każdej formy. Mogę tylko doczepić się, że nie uwzględniono dojrzałości przerobowej.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2020, 17:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
hybryda napisał(a):
PiotrSz napisał(a):
.....Poza tym wg mnie oni wykazali wpływ nie sposobu cięcia, a obciążenia na zawartość kwasów. Gdyby chcieli wykazać wpływ sposobu cięcia, powinni to zrobić przy tym samym obciążeniu gronami. I pomyśleć, że aż 5 głów było potrzeba do tego badania "pilotowego" (sic!).

piotr85 napisał(a):
Nieprawda! Sznur Casanave oraz Guoyt ma podobny profil kwasowy a obciążenie :shock: o ponad 80% większe na korzyść Casanave.....
Nie bez powodu wkleiłem link dotyczący odm. Rondo, żeby na podstawie jednej odmiany, nie tylko laicy, ale osoby z większym stażem zrozumiały zależność formy, jej obciążenia na poziom występujących dwóch podstawowych kwasów. Na przestrzeni wieków opracowano i wdrożono wiele form prowadzenia mając na uwadze uzyskanie optymalnego plonu bez utraty jakości. Irracjonalne było by takie same obciążenie zastosować np: na formie Casenave, Scott Henry, Geneva double curtain, Sylvoz jak dla Guyot i na podstawie tego badać zawartość kwasów. W wymienionych formach jest zdecydowanie większy udział drewna wieloletniego wpływającego na jakość i wielkość plonu. W opracowaniu uwzględniono owoce w pełnej dojrzałości konsumpcyjnej z każdej formy. Mogę tylko doczepić się, że nie uwzględniono dojrzałości przerobowej.

Zdzisławie,
odmiana Rondo to przede wszystkim odmiana przerobowa z zastosowaniem do wyrobu wina !! Jeżeli w badaniach nie uwzględniono dojrzałości przerobowej na wino, a tylko jedynie konsumpcyjne na soki, to winiarze (enolodzy) z tych badań nie powinni korzystać :mrgreen:
Niezależnie od zastosowania owoców , brak w tym doświadczeniu oceny dojrzałości, tzn : Brix, TA, pH, oceny dojrzałości pestek i skórek, terminu zbiorów. Dopiero z takich danych można wysnuwać wnioski nad przydatnością sposobu prowadzenia krzewów m.in. na kwasowość soku.
Jednym z kryteriów dojrzałości winogron jest stosunek cukry/kwasy i jest on zupełnie inny dla deserówek i przeróbek (ale o tym już było na forum)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2020, 18:14 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Zbyszku i dlatego doczepiłem się braku analizy dojrzałości przerobowej, bo wtedy parametry techniczne uległyby zmianie, czyli stosunek kwasów do poziomu cukrów. Badania odbywały się w dobrym siedlisku.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2020, 18:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Winnica Faliszewice na wyżynie sandomierskiej to niewątpliwie dobre miejsce dla uprawy Rondo :!: :?:
Ale w badaniach naukowych :!: :!: należy informować o terminie i parametrach zbiorów :idea:
Bo inaczej ,to .... :lol:
Zdzisławie,
jesteś na tym forum już długo i zapewne przypominasz sobie dyskusję na tym forum, na temat broszury wydanej przez naukowców z Poznania ? Dotyczyła przydatności odmian do uprawy w Polsce. Spieszyło im się z wydaniem aby wykorzystać granty :lol: Narobili tyle błędów ,że nawet mało doświadczeni winogrodnicy to zauważyli :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2020, 18:52 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
hybryda napisał(a):
Irracjonalne było by takie same obciążenie zastosować np: na formie Casenave, Scott Henry, Geneva double curtain, Sylvoz jak dla Guyot i na podstawie tego badać zawartość kwasów. W wymienionych formach jest zdecydowanie większy udział drewna wieloletniego wpływającego na jakość i wielkość plonu.

Forma prowadzenia to kilka zmiennych, wśród których najważniejsze to m.in. długość cięcia (wyrażona liczbą płodnych oczek), liczba ogniw czy np. ilość starego drewna (można ją wyrazić np. jak długość albo masę).

Jeżeli chcemy zbadać, jak te kombinacje czynników wpływają na zawartość kwasów czy w ogóle dojrzałość owoców, to musimy te porównania uwolnić od pozostałych czynników, takich jak np. obciążenie, które jest dość uniwersalnym parametrem i które bez wątpienia ma pływ na dojrzałość i skład owoców.

Żeby stwierdzić np. jak na jakość plonu (a ta była w zasadzie celem badania) wpływa np. udział drewna wieloletniego, należałoby przecież sprowadzić różne formy cechujące się różnym jego udziałem do jakiegoś wspólnego mianownika.
W przeciwnym razie jak stwierdzić, że to właśnie forma prowadzenia, a nie np. obciążenie wywołało taki czy inny efekt?

Przykładowo: przecież ogromne znaczenie ma przy prowadzeniu w formie Royat to, ile mamy czopków, czyż nie? Nie można sobie tego dowolnie przyjąć jak leci, tylko przyjąć jakieś założenia do badania.
Patrząc na badane warianty formy Royat widać, że w zdecydowano się na 3 warianty cięcia (na 1, 2 lub 3 oczka) przy raczej zbliżonej liczbie czopków (ilość starego drewna jest pewnie taka sama, bo krzewy są w rozstawie 2x1). A to przecież zdecydowanie przekłada się na liczbę płodnych oczek i obsadę gron!
No i bądź tu teraz mądry, który to czynnik wpłynął na wyniki: obciążenie czy długość czopków?

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 grudnia 2020, 11:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Rondo rose 2019 z winnicy Ćwielong-Olszewski otrzymało złoty medal na Galicja Vitis 2020.
http://winnicarodzinna.pl/informacje/na ... itis-2020/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2022, 21:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Mam w nowej lokalizacji Rondo cztero- i pięcioletnie.
W ub roku nie dojrzało (mączniaki) i owoce były mocno porażone Sz.P.
W tym roku na pocz. września miało 20'Brx i owoce były zdrowe. Miałem nadzieję na niezły zbiór i fajne parametry, jednak kolejne 3 tygodnie deszczowe spowodowały, że cukrów nie przybyło, a zaatakowała znowu Sz.P. Przy zbiorze (13.X) trzeba było przebierać grona i sporo było odpadu... Parametry moszczu: cukry=20,6' Brx, pH=3,24, TA=9,4.
Mimo wszystko będę dalej próbował , ale powoli cierpliwość ma się wyczerpuje...

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 34 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO