Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 14:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2014, 21:20 
czeladnik
czeladnik

gronkowiec napisał(a):
Dziwne te nasze Ronda. U mnie 4 grona na latorośli jest normą, a z pąków przy nasadowych i pąków bocznych 3 grona również jest normą. Za kilka dni będę redukował kwiatostany i czynię tak co roku przed kwitnieniem na każdej odmianie.

Ja też tak mam.Ale dopuszczam możliwość, że w dużych winnicach sadzi się gęsto, ok.0,7m między krzewami.Wtedy 1,5kg/krzew ma sens , ale trzeba o tym poinformować, gdy się stwierdza bezwarunkowo '1,5kg z krzewu'.
Inaczej taka lakoniczna wypowiedź jest bez sensu, mimo że jest bardzo zwięzła.
(P)

PostNapisane: środa, 7 maja 2014, 07:56 
przedszkolak
przedszkolak

Mam 6-cio letnie Rondo.W zeszłym roku mocno je przeciażyłem (ponad 3,6 kg/krzak). Zostawiłem po 2 grona na łozie, a Rondo zawiązało bardzo duże grona. Wczoraj zlewałem wino i powiem Wam że zastanawiam się co ja znim zrobię. Wino jest okropne- wodniste i ujawniły się w nim jakieś hybrydowe aromaty. W 2012 roku przy obciążeniu 1,5 kg/krzak wino było b.dobre.
W tym roku wracam do obciążenia 1 grono na łozę i max 8 gron na krzak. Będę walczyć z pasierbami, ale i pić dobre wino.

PostNapisane: środa, 7 maja 2014, 17:58 
Kiper
Kiper

gronkowiec napisał(a):
Forma, jednoramienny Guyot przycięty na 8 oczek. Grona mają jagody o średnicy 16-20 mm, przy średniej wadze 200-250 gram. Latorośle rosną do długości 4-6 metrów, ale nie pozwalam i ucinam latorośl na 1,3-1,5 metra. Silny krzew zaczyna wariować. Pasierby rosną w oczach. Latorośli przeznaczonej na owocowanie w przyszłym roku nie radzę przycinać na długość 1,5 metra, bo można pobudzić oczka zimowe do przedwczesnej wegetacji.
Wypisz, wymaluj moje Rondo...

PostNapisane: niedziela, 22 czerwca 2014, 12:35 
przedszkolak
przedszkolak

Ja jeszcze wina z Ronda nie robiłem mam 8 krzaczków 3 letnich. I podobnie regenta rozstaw pomiędzy krzewami około 1-1,1 m rozstaw pomiędzy rzędami 1,9 m. Formy prowadzenia Rondo głównie podwójny guyot na podwójnym pniu pień 60 cm i jeden w ramach testu prowadzony sznurem skośnym, gleba ciężka gliniasto ilasta. Winorośl "szaleje" bardzo grube latorośle, grube pasierby, z którymi mam sporo walki ale jakoś sobie radzę.
W tym roku na każdej latorośli mam od 3-5 gron w większości 4. Muszę redukować ale myślałem tak do 2-2,4 kg.
Co ciekawe zarówno rondo jak i regent na własnych korzeniach, a regent rośnie jak by chciał a nie mógł.
Pod wpływem tego co tu czytam rozważam taką opcję żeby zredukować do 1,5 ,a w przyszłym roku tak do 2,5 i porównam.

PostNapisane: piątek, 24 kwietnia 2015, 20:46 
mistrz
mistrz

Mam pytanie... czy łoza Rondo (i ewentualnie jego bliźniak Regent) posiada coś takiego jak oczka płodne i niepłodne, kiedy wyrosną z nich latorośla? Jeśli tak, to które to są zazwyczaj licząc od początku łozy?
Pytam bo chcę zostawić i część łozy przeznaczyć na przyszłe przedłużenie pnia, i nie chce popełnić babola w tym roku, że poobrywam pąki, które mogą owocować.

PostNapisane: piątek, 24 kwietnia 2015, 21:05 
Ekspert
Ekspert

Regent nie jest bliźniakiem Ronda. To dwie całkowicie różne odmiany.

PostNapisane: piątek, 24 kwietnia 2015, 21:29 
mistrz
mistrz

No dobra... źle się wyraziłem... nie bliźniak, ale bardzo podobne.

PostNapisane: piątek, 24 kwietnia 2015, 21:33 
Ekspert
Ekspert

Ani nie bliźniak, ani nie podobne!!

PostNapisane: piątek, 24 kwietnia 2015, 21:38 
mistrz
mistrz

dobra...nie podobne!!

PostNapisane: piątek, 24 kwietnia 2015, 21:53 
przedszkolak
przedszkolak

bialywoj napisał(a):
Mam pytanie... czy łoza Rondo (i ewentualnie jego bliźniak Regent) posiada coś takiego jak oczka płodne i niepłodne, kiedy wyrosną z nich latorośla? Jeśli tak, to które to są zazwyczaj licząc od początku łozy?
Pytam bo chcę zostawić i część łozy przeznaczyć na przyszłe przedłużenie pnia, i nie chce popełnić babola w tym roku, że poobrywam pąki, które mogą owocować.

Chaos widzę... CHAOS. Poczytaj o tych odmianach w opisie na stronie głównej. Może coś Ci to rozjaśni. A tak w ogóle o obrywaniu pąków było ostatnio w którymś wątku. Podobno dopóki nie minie ryzyko wiosennych przymrozków - pąków obrywać nie warto. Tak mówią Ci mądrzejsi.

PostNapisane: piątek, 24 kwietnia 2015, 22:06 
mistrz
mistrz

hospes napisał(a):
Poczytaj o tych odmianach w opisie na stronie głównej. Może coś Ci to rozjaśni. A tak w ogóle o obrywaniu pąków było ostatnio w którymś wątku. Podobno dopóki nie minie ryzyko wiosennych przymrozków - pąków obrywać nie warto. Tak mówią Ci mądrzejsi.

Czytałem wątek o którym wspominasz. Tam pytano o obrywanie pąków dolnych łozy (od strony podłoża), a mi chodzi o to czy któreś oczka wydają latorośla płodne czy też nie. Na stronie głównej, którą przywołujesz nie ma takich informacji.

PostNapisane: sobota, 25 kwietnia 2015, 06:34 
Ekspert
Ekspert

U Ronda to chyba 99% oczek jest płodnych. Do tego z jednego oczka potrafią wybić 2-3 latorośle, na każdej po 2-3 grona.

Ja mam teraz zostawione po kilkanaście oczek na krzew. W połowie maja, jak minie ryzyko przymrozków, powyłamuje zbędne latorośle. Tak, żeby równomiernie dostarczyć światło do młodych liści i żeby mieć z czego wyprowadzić formę na przyszły rok.

PostNapisane: sobota, 25 kwietnia 2015, 08:05 
nowicjusz
nowicjusz

Regent podobnie jak pisał Zbyszek tez owocuje ze wszystkiego, niezależnie czy cięty na krótko, czy na długo.

Pozdrawiam
Marek

PostNapisane: sobota, 25 kwietnia 2015, 08:16 
Kiper
Kiper

Jesteś pewien? Przede mną właśnie ostateczny wybór formy prowadzenia dla Regenta u teściów. Jeśli jest tak, jak piszesz, to pokusiłbym się o Royata.
Podobne plany mam w odniesieniu do części krzewów Ronda, bo z opisów wynika, że można ciąć bardzo krótko.

PostNapisane: sobota, 25 kwietnia 2015, 09:12 
nowicjusz
nowicjusz

Takie są moje obserwacje z kilku lat uprawy. Nawet woli royat, bo przy długim cięciu zdarza się, że się nadłamie przy przywiązywaniu do rusztowania; jest dość sztywny.

Pozdrawiam,
Marek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1