ZbyszekTW napisał(a):
robertsta napisał(a):
W tym roku zebrałem Roeslera z Monarchem 28 października z cukrem 21,5 Blg kwasowość 13g/l.
I jak Ci idzie z tegorocznym winem?
FJM wystartowała?
Pytam, gdyż ten rok "obdażył" mnie także nadmiarem kwasów...
Akurat Roslera kolejny raz wymieszałem z Regentem.
Ale nasadzenia Roslera zwiększam, także i na odmianowe przyjdzie pora.
Oceniając organoleptycznie to zaszła fjm nie byłem w stanie uchwycić początku ponieważ wycisnąłem przy -1Blg czyli teoretycznie był jeszcze cukier. Rozmawiałem z Panem Janem Lubera i powiedział, że dobrze jest zaszczepić bakteriami wino, które jeszcze fermentuje (poniżej +2Blg) bo sprzyja to rozwjowi bakterii fjm. W 2018 użyłem bakterie, które wprowadzają do wina więcej nut maślanych. Od 2019 stosuje bakterie B7 Direct od marxam enology, które nie zmieniają tak znacznie profilu aromatycznego. Wczoraj zlałem znad osadu po miesiącu fjm i nie czuć za bardzo kwasowości jak dla mnie akurat. Wcześniej sprawdzałem przebieg fjm za pomocą chromatografii bibułowej ale niestety wycofali z obiegu roztwór rozwijający i trzeba by zrobić samemu roztwór.
-- środa, 16 grudnia 2020, 21:10 --
zbyszekB napisał(a):
Robercie S , twoje wino Roesler 2018 jest dobre.
Niskie (małe) kwasy sugerują szybkie starzenie się wina, ratuje je jednak spora zawartość tanin.
To jest zasługa zarówno odmiany jak i rocznika .
Jak napisałeś - rocznik 2020, to TA 13g/l przy zbiorze.
Jak sobie poradziłeś z takim kwasem ?
Spróbuję ograniczyć plon do 1,5kg/krzew i zadbać bardziej o zdrowotność roślin (m.pr.) i może wtedy da się utoczyć z moich 7 krzewów chociaż z 10 l wina odmianowego, jeżeli nie zabezpieczone przed mrozem krzewy przetrwają zimę ?
PS
Jak do tej pory na forum wino odmianowe „Roesler” to domena 2 – ch Robertów

Do pomiaru kwasowości używam metody miareczkowania która nie jest do końca pewna zależy od błękitnego wskaźnika. Dla potwierdzenia spróbowałem moszczu i faktycznie kwasior był. Zaszczepiłem wino bakteriami i teraz do chłodu żeby wytrącić kamień winny bo podobno Roesler wtedy może część kwasu zrzucić.