Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 16:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2020, 13:16 
Ekspert
Ekspert

Jak dotąd w żadnym winie z Roeslera nie zauważyłem dętki rowerowej ani gumy. Jest za to dużo jeżyny :D i wiele innych przyjemnych posmaków, zwłaszcza po użyciu beczki.

PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2020, 19:13 
przedszkolak
przedszkolak

robert, dzieki - ale wlasnie: po uzyciu beczki. a jak pisalem, tego nie robie. nie lubie debiny w winie...

jakos nie jestem w stanie wyobrazic sobie, ze nawet po redukcji plonu roesler bedzie smakowal dramatycznie inaczej.

na przyklad taki regent tez, z beczka czy bez, po redukcji czy bez, ode mnie z winnicy czy kupiony w sklepie - ma zawsze te swoje "absmaki".

moze sie czepiam, moze to rzecz gustu, a moze to po prostu moje siedlisko.

gdyby nie te dziwne aromaty to bym dosadzal w ciemno, a tak - dalej szukam.

dodam jeszcze, ze austriacy pisza, ze roesler to przede wszystkim "farbiarka", a nie winorosl na wina odmianowe. a ktoz mialby to wiedziec lepiej, niz oni

PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2020, 19:44 
Ekspert
Ekspert

Jakbyś popróbował win, a nie opierał się na tym co ktoś napisał bo akurat Roesler nie w jego typie to byś nabył trochę więcej wiedzy. My z kolegami m. in na konkursach PIWI spróbowaliśmy sporo odmianowych Roeslerów z Austrii, Moraw a nawet Polski, i piliśmy wiele wybitnych win na poziomie światowym jak Roesler z Kobyli czy Klosterneuburga. To są wina w cięższym typie, i lepsze od odmian rodzicielskich.
Roesler nie jest farbiarką.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2020, 07:10 
Ekspert
Ekspert

marwro napisał(a):
robert, dzieki - ale wlasnie: po uzyciu beczki. a jak pisalem, tego nie robie. nie lubie debiny w winie...

jakos nie jestem w stanie wyobrazic sobie, ze nawet po redukcji plonu roesler bedzie smakowal dramatycznie inaczej.

na przyklad taki regent tez, z beczka czy bez, po redukcji czy bez, ode mnie z winnicy czy kupiony w sklepie - ma zawsze te swoje "absmaki".

moze sie czepiam, moze to rzecz gustu, a moze to po prostu moje siedlisko.

gdyby nie te dziwne aromaty to bym dosadzal w ciemno, a tak - dalej szukam.

dodam jeszcze, ze austriacy pisza, ze roesler to przede wszystkim "farbiarka", a nie winorosl na wina odmianowe. a ktoz mialby to wiedziec lepiej, niz oni

A to akurat - Regent i Roesler - dwie bardzo dobre odmiany. Dętka w winie, absmaki - to zdecydowanie nie wina odmiany, tylko kwestia błędów w uprawie lub winifikacji.

PS. Wczoraj robiłem próbę win.
Mam 2 wina Regent/Rondo/Roesler w nieco różnych proporcjach, 2019. (+szczypta Rebergera)
Jedno leżakowało 3 mce w beczce nowej 30l, węgierskiej. Super wino, lżejsze, owocowe, dąb łagodniejszy.
Drugie od pół roku leży w nowej beczce 50l, i to jest całkiem inne. Cięższe, mocne taniny, w aromacie kawa, korzenie.
Nie znam się na ocenie sensorycznej, ale ogólnie dwa, całkiem różne, dobre wina. Nie muszę na siłę sobie tłumaczyć, że polskie, własne i zdrowe - po prostu smaczne :-)

PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2020, 08:24 
przedszkolak
przedszkolak

ciekawe, jakie to niby mialy byc te mityczne bledy w winifikacji, czy tez uprawie... poprosze o konkrety, moze byc w punktach.

robert, masz tu na forum duzo postow i czasem cos ciekawego mozna sie z nich dowiedziec, ale troche kultury nigdy nie zaszkodzi. zamiast konstruktywnych info - zje*bka w aroganckim tonie

napisalem wyraznie, ze nie uzywam zadnej debiny. debina moza kazdy smak przykryc i to jest sposob na te kulawe odmiany, ktore chcialyby byc viniferami, ale nigdy nie beda. w takiej austrii, na przykald, z regenta nie mozna nawet robic win jakosciowych.

co do tego czy to farbiarka czy nie to sam doczytaj, nigdy nie miales fioletowych ust po konsumpcji??

https://www.oesterreichwein.at/unser-we ... in/roesler

dziekuje za uwage, ale troche mi szkoda czasu na takie przepychanki, liczylem na jakies ciekawe wskazowki

PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2020, 09:32 
Ekspert
Ekspert

marwro napisał(a):
napisalem wyraznie, ze nie uzywam zadnej debiny. debina moza kazdy smak przykryc i to jest sposob na te kulawe odmiany, ktore chcialyby byc viniferami

Beczka z dobrej bazy zrobi dobre wino, z kiepskiego zrobi karykaturę wina. Albo nie masz szczęścia do takich win albo to po prostu kwestia gustu. Może napisz najpierw jakie wina lubisz - z przykładami. Jeśli twoim faworytem jest PN to trudno szukać satysfakcji w winach o innym stylu.
A guma w winie to niestety błąd technologiczny a nie pochodna zastosowanej odmiany.

PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2020, 09:59 
Ekspert
Ekspert

marwro napisał(a):
......

co do tego czy to farbiarka czy nie to sam doczytaj, nigdy nie miales fioletowych ust po konsumpcji??

https://www.oesterreichwein.at/unser-we ... in/roesler

dziekuje za uwage, ale troche mi szkoda czasu na takie przepychanki, liczylem na jakies ciekawe wskazowki

Odmiana daje mocno czerwone(barwiące) wina, ale to nie jest "farbiarka".
Farbiarki mają miąższ i sok silnie barwiący a nie tylko barwnik w skórkach. Typową barwiarką jest odmiana Alicante Bouschet i jej pochodne (Alibernet,Gołubok,Rubinet,Neronet itd)

PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2020, 10:16 
przedszkolak
przedszkolak

blad technologiczny, ktory polega na...?

wlasnie tego probuje sie dowiedziec, a uzyskuje informacje, ze roesler w mieszance z innym odmianami i w beczce jest dobry, wiec stad "wniosek", ze roesler jest dobry per se.

mnie interesuja "wina naturalne" bez zadnych dodatkow typu beczka, nieklarowane, niefiltrowane etc.

roesler bylby bardzo ok, za smak i caloksztalt uprawy, plennosc - gdyby nie ten jego, powtarzalny co roku dziwny aromat. ktos to juz mial w roeslerze, jaka moze byc przyczyna? tej informacji szukam :-)

moze infekcja maczniakiem, tu i owdzie, w poczatkowej fazy owocowania? ale generalnie grona pryskane i czyste

-- sobota, 29 sierpnia 2020, 11:16 --

Cytuj:
Odmiana daje mocno czerwone(barwiące) wina, ale to nie jest "farbiarka"

te wina nie sa czerwone, sa czarno-fioletowe

PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2020, 10:18 
Ekspert
Ekspert

marwro napisał(a):
.....

roesler bylby bardzo ok, za smak i caloksztalt uprawy, plennosc - gdyby nie ten jego, powtarzalny co roku dziwny aromat. ktos to juz mial w roeslerze, jaka moze byc przyczyna? tej informacji szukam :-)

moze infekcja maczniakiem, tu i owdzie, w poczatkowej fazy owocowania? ale generalnie grona pryskane i czyste

Roesler,szczególnie owoce są podatne na mączniaka prawdziwego.
Już kilka procent owoców zainfekowanych czyni wino niezdatnym do picia :!: :idea:

PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2020, 10:28 
przedszkolak
przedszkolak

tak, wiem o tym. ale o procentach nie ma mowy, pojedyncze jagody na kilku gronach

uwaga o tym, ze roesler daje wino czerwone jednakze mnie zaintrygowala.

moze trzeba go troche wczesniej zbierac, u mnie wisi do oporu

PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2020, 11:16 
Ekspert
Ekspert

Staramy ci się podstawowe rzeczy wytłumaczyć konstruktywnie, na podstawie praktyki i wielostronnej wiedzy jak np. Zbyszek B, a ty niestety masz skłonność do trollowanie. Szkoda zaśmiecać watku jałową dyskusją, zwłaszcza w temacie tak wartościowej odmiany.
Jutro wrzucę aktualne fotki z dojrzewania

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2020, 12:59 
przedszkolak
przedszkolak

robert, spusc powietrze. jak na razie niczego sie od ciebie nie dowiedzialem, poza tym, ze roesler jest swietna odmiana, bo nia jest. to sam wiem najlepiej, bo go uprawiam od 5 lat. zglosilem konkretny problem a wysluchuje argumenty ad personam

u zbyszka bylem na winnicy dobrych pare lat temu, pozdrawiam przy okazji :-)

PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2020, 13:41 
Ekspert
Ekspert

marwro napisał(a):
roeslera (...)

plennosc okreslilbym jako gigantyczna. (...)

i tak sie zastanawiam, czy to nie jest skutek braku redukcji plonu, ale przy malej ilosci krzewow kazde grono na wage zlota :-)

Chłopie, weź się ogarnij. Ma być 2 kg, max 3 kg z krzewu.

I masz mierzyć parametry, cukier, kwas, pH.

To rady na start jak chcesz zrobić dobre wino.

PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2020, 14:48 
przedszkolak
przedszkolak

duzo poczatkujacych czyta to forum i dla nich to na pewno bedzie cenna informacja

bardzo dziekuje i zycze udanych winifikacji

PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2020, 16:01 
nowicjusz
nowicjusz

Nuty dętki rowerowej to wg mnie związki siarki pochodzące z fermentacji. Wg mnie coś nie podpasowało drożdżom, albo były za słabe.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1