Teraz jest środa, 10 grudnia 2025, 06:46

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: wtorek, 19 listopada 2019, 10:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2348
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
3Bogdan napisał(a):
Podpowiedzcie proszę gdzie można kupić sadzonki Roeslera.

Austrovin Kielce, sadzonki z Rebschule Tschida Austria.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: czwartek, 5 grudnia 2019, 20:56 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 września 2009, 01:00
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
Jak mogę coś dodać od siebie.
Nie takie to cudo jak się wydaje, u mnie bardzo żyzna gleba i znacznie wilgotniej niż u Roberta a u kilku kolegów zza ulicy jesze wilgotniej i cięższa gleba i co, i już robi się krucho...
-bardzo duża podatność na mączniaka prawdziwego w okresie zielonej jagody do pełnego wybarwienia, olbrzymie gęste liście, bardzo duże plonowanie, wymaga bardzo starannego planowania owocowania, cięcia gron (wycinania skrzydełek które dojrzewają tydzień później) i bardzo wczesnego odsłaniania gron ale nie na słońce bo jest podatny na oparzenia
-owoce nawet minimalnie porażone mp lub słabo wietrzone bardzo łatwo łapią szarą pleśń
-wino wcale nie bezproblemowe do zrobienia może nie wymaga finezji ale trzeba bardzo starannie dobierać drożdże, planować temperatury i czasy maceracji w zależności od jakości owocu
-wino zaczyna być super najwcześniej po 3-4 latach plus jest taki że z każdym następnym rokiem jest superniejsze


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: piątek, 6 grudnia 2019, 10:14 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 29 marca 2011, 21:54
Posty: 712
Lokalizacja: Maciejowice k/ Krakowa
To piszesz o tym gorszym klonie. Ten lepszy jest duzo odporniejszy na maczniaki i szara. Przy podstawowym oprysku ten Twoj juz jest bez lisci a ten drugi zieloniutki.
Rosnie prosto, nie zageszcza sie nie ma duzo roboty przy nim.
Mam 20 krzakow tego lepszego kolona i 60 tego gorszego. W pierwszej chwili mozna pomyslec, ze to dwie rozne odmiany. Na wiosne dosadzam tego lepszego a ten drugi pod szpadel. Nie znaczy, ze on jest calkiem zly, nie w kazdym roku sobie poradzi. Natomiast wino z Roslera wynagradza wszelkie trudy, przynajmniej dla mnie. Z jego produkcja rowniez uwazam nie ma zadnych problemow. Mielenie, do beczki plastykowej, piro, po dwoch dniach drozdze, fermentacja w miazdze 4-7 dni. Wyciskanie, do balonow, po dwoch dniach odciag znad martwych drozdzy i resztek miazgi (to wg mnie bardzo wazne), dalej do balona i spokojne lezakowanie u mnie w temp. ok 14 stopni. W razie potrzeby po miesiacu jeszcze jeden obciag. ITD. Na wiosne, w lecie juz zachwycamy sie dobrym winem. No i ma potencjal na lezakowanie, o beczce debowej juz nie wspomne. Do niektorych nastawow dodaje wlasne , podpalane klocki debowe. Wylagadzaja, dosladzaja wino.

Jak wiec widac sa dwie rozne opinie i to z winnic oddalonych od siebie o 4-5 km. U Marcina duzo lepsza gleba i warunki cieplne rowniez. Mimo to u mnie Rosler dojrzewa bez problemowo co roku.

_________________
Szkółka winorośli
zapraszam i pozdrawiam Jurek


Ostatnio edytowano piątek, 6 grudnia 2019, 16:33 przez yureq, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: piątek, 6 grudnia 2019, 11:52 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 listopada 2017, 15:12
Posty: 310
Lokalizacja: Warszawa
Piszecie Panowie o klonach, tymczasem co szukam na stronach austriackich to widzę tylko klon 22-1, skąd ten drugi klon? No chyba, że 22-1 to ten drugi :) Gdzie można o nich poczytać?
O, np tu szukałem:
https://www.reben.at/wp-content/uploads ... sorten.pdf


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: piątek, 6 grudnia 2019, 11:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Jak wiec widac sa dwie rozne opinie i to z winnic oddalonych od siebie o 4-5 km. U Marcina duzo lepsza gleba i warunki cieplne rowniez. Mimo to u mnie Rosler (ten lepszy klon) dojrzewa bez problemowo co roku.


Chyba wsadziłem do testów ten gorszy klon, bo szara na nim rządzi.
Też mnie ciekawi pochodzenie tego odporniejszego klonu, chociażby do porównania w razie potrzeby.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: piątek, 6 grudnia 2019, 12:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2348
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
U siebie nie zauważyłem aż takich różnic jak u Jurka pomiędzy klonem K i S. Ale moje siedlisko jest suchsze niż u Marcina, niezależnie od przebiegu pogody (mam lepszy odpływ nadmiaru wody z gruntu).
Jedynie co widać to lepszy pokrój i nieco mniej dziki wzrost, nieco też mniejsze grona. Odporność na choroby podobna czyli dobra, a na m.rz lepsza od Regenta. Klon S przy tym miał nieco lepszy cukier mimo że jest na własnych korzeniach a powinno być inaczej gdyż prawie cały klon K mam z Austrii na SO4, a na SO4 mam zazwyczaj szybsze dojrzewanie czerwonych odmian od 5 do 7 dni.
Klon 22-1 jest w sprzedaży od niedawna i jeszcze go nie testowałem.
Co do szarej pleśni to jest problem w wilgotnych siedliskach, przy złej pogodzie w okresie sierpień/wrzesień i przy uszkodzeniach od owadów. Ostatnio miałem z tym kłopot w 2016. W 2019 brak uszkodzeń od owadów, redukcja bocznych skrzydełek, 1 x switch i zero szarej pleśni. Roesler musi wybarwiony z dużym cukrem długo wisieć stąd w wilgotnych miejscach i w naszym fatalnym wrześniowym klimacie podatnośc na sz.p.
Na tegoroczne spotkanie w Wygięzłowie przywiozłem butelkę z 2016 odmianowego, rocznik był w mojej lokalizacji fatalny jak i 2017, ściana deszczu od sierpnia do połowy września (300 mm), nie próbowałem tego ponad rok, no cóż jest dobrze, a nawet bardzo dobrze, ta odmiana równie dobrze czuje się w beczce jak i w butelce z dobrym korkiem. Niestety zdaje się była to ostatnia butelka z 2016 :( . Na szczęście roczniki 2018 i 2019 były znacznie lepsze (zwłaszcza dla mnie 2019) i przy tym wina jest w sporo większych ilościach, bo systematycznie dosadzam, co pozwoli na wieloletnie przechowywanie, i znacznie lepsze w efekcie wino.
Dosadzam Roeslera na tyle żeby było surowca na beczkę, bo to w przypadku tej odmiany jedyna droga w celu uzyskania optymalnego i wybitnego efektu. Sama stal czy szkło niestety nie wystarczy, bo przy tej potędze tanin i sile antyoksydacyjnej Roesler dla ułożenia i zrobienia szerszego spektrum smaku i bukietu bezwzględnie potrzebuje kontaktu a dębem i mikrooksydacji.
Nie ma drugiej odmiany tak odpornej na utlenianie i wręcz lubiącej kontakt z powietrzem. Sami Austriacy piszą że z Roeslera praktycznie można robić wino bez siarkowania, lub przy znaczącej redukcji SO2, bo ciężko go zepsuć.
Dla mnie z ciemnych hybrydowych nr 1. Polecam do niego drożdże Siha 10 w dobrym roczniku, i Siha 8 w gorszym.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: czwartek, 23 lipca 2020, 19:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7080
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
05/12/2019
Roesler 2017 Jaworek https://wina-mp.pl/produkty/wino/polska ... esler-2017
XI Konkurs Polskich Win o Medal Targów ENOEXPO 2019
Brązowy medal Jaworek Roesler 2017 - 85,75 pkt
Złoty medal Jaworek Monarch 2017 - 91,25 pkt
Wszystkie wyniki:
https://enoexpo.krakow.pl/public/files/ ... %C4%99.pdf

-- Cz, 23.07.2020 19:02 --

Roesler zawiązał u mnie w tym roku bardzo dużo gron - wymaga redukcji plonu :!:
Zimna i mokra wiosna nie spowodowała opadania kwiatostanów :thumbup:
Stosowałem już dwa opryski przeciw MP.
Niestety Roeslerowi to nie wystarczyło. Tak ,jak kilka postów wcześniej napisał @MarcinJ jest bardzo podatny na MP w fazie zielonych jagód :!: :!:
Duuuużo bardziej podatny niż Gołubok ,który do tej pory był u mnie odmianą wzorcową MP.
To poważna wada w siedliskach o dużej presji MP.
Przy takiej samej ochronie , inne odmiany (regent, monarch,sirame,karpicko,cortis,volos itd) są nadal czyste (nie wspominając o tzw pancerniakach).
Skaza na "Roesler is King" :eh:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2020, 08:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2429
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Chciałbym poruszyć temat terminu dojrzewania Roeslera.

Odmianę tę mam od niewielu lat, kilka testowych krzewów. Większe nasadzenia dopiero rosną.
Pierwsze owocowania miałem w 2018 i 2019 roku. Ale to były bardzo ciepła lata. Roeslera zebrałem we wrześniu, bez mierzenia parametrów. Wino zrobiłem z odmian Regent-Roesler, gdzie parametry trzymał Regent, a 10% dodatek Roeslera miał dodać smaku i wzbogacić wino. Organoleptycznie owoce dojrzałe w pełni.

Z zapisanych terminów mam:

2018.09.08 – zbiór razem z Regentem

2019.08.01 – początek wybarwiania Roesler (11 dni później niż Regent)
2019.09.23 – zbiór z Regentem, po 53 dniach od początku wybarwiania

W obecnym roku
2020.08.17 – początek wybarwiania (10 dni później niż Regent)

Ewentualny zbiór to około 10 października? Ale podejrzewam, że w tym roku nie dojrzeje na czerwone wino? A może właśnie 10 października zbiorę go razem z Regentem….

Patrząc na inne odmiany, od Veraison do zbioru upływa 45 – 65 dni. Ile dni wg Was potrzebuje Roesler?

Czy w takich zimniejszych rocznikach (poza 2018, 2019) to odmiana będzie dojrzewać na czerwone wino – w średnich i dobrych lokalizacjach, w polu?

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2020, 14:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2348
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Zbyszek skoro co roku go zbieram, w tym będzie już 8 raz i co roku dojrzał na czerwone powtarzalne wino to chyba jest ok.
Od początku veraison do właściwej dojrzałości Roesler potrzebuje 65-75 dni ale piszę o właściwej dojrzałości a nie co komu się zdaje organoleptycznie bo cukier 18brix to miewa już w końcu sierpnia.
Terminy zbioru pomiędzy 02.10 a 10.10.(oprócz 2018) najczęściej wymuszone przez osy lub pogodę, bo bym trzymał dłużej. Odmiany o cechach uprawowych jak Blaufrankisch potrzebują w tym klimacie, dokąd pogoda pozwoli i stan owoców, wisieć do oporu jak to robią Morawach, nie wszyscy mają takie stanowiska jak w Wielkopolsce gdzie dojrzewa wcześniej niż 600 km na południe i te biedaki Morawianie trzymają owoce na krzakach nawet do listopada.
Tak też jest z Roeslerem bo ma wszelkie cechy uprawowe rodzica, choć na szczęście nieco wcześniejszy.
W tym zimnym sezonie widać wyraźniej dobre cechy uprawowe klonu S, radzi sobie lepiej na własnych korzeniach niż klon K na podkładce SO4 która w moich warunkach przyspiesza dojrzewanie nawet do 7 dni.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2020, 14:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2348
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Dodam jeszcze że wszystkie dotychczasowe zbiory były ze średnim obciążeniem 4 kg z krzewu przy 1 gronie na latorośl, od ub roku dodatkowo redukuję skrzydełka na gronach.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: wtorek, 18 sierpnia 2020, 07:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2429
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Dziękuję Robert za informacje.

Ja to liczę jednak tak - początek wybarwiania 17 sierpień - +60-70 dni -> zbiór koło 20 października... Może się uda, a może się nie uda... Zależy, jaki będzie wrzesień. I październik....
Liczę żę Roesler jednak da radę ...
Swojego też mocno zredukowałem w tym roku, obiąłem skrzydełka, skróciłem grona. Mam po 7 gron na krzew, celuję w zbiór 2 kg lub mniej z krzewu....

Ja to jeszcze muszę oceniać z perspektywy "dobrej" lokalizacji - Ty masz "wyjątkową". Co widzę corocznie po zdjęciach jakie zamieszczasz. U mnie jest średnio 10 dni opóźnienia do Ciebie. Np. w tym roku wybarwianie Roeslera - u Ciebie chyba 7 sierpień, u mnie 17 sierpień. I duża część Polski, lokalizacje "w szczerym polu" - to jednak tylko średnie i dobre lokalizacje...

A co do wielkopolskiego Blaufrankisch... Widziałem na własne oczy i Blaufrankisch i inne tamtejsze Vinifery. To również jest "wyjątkowa" lokalizacja pod względem terminów dojrzewania. Myślę, że z powodu lokalizacji w terenie zabudowanym, co podnosi średnie temperatury o 1-2*C. Dodatkowo właściciel "wie co robi"...

PS.
Jednak mój "rejon ciepła" ma swoje wady.
W lecie cieplej jest na podkarpaciu, w dolinie Wisły Kraków-Sandomierz, gdzie jest teren bardziej na południe oraz chyba dzięki bardziej wschodniej lokalizacji jest więcej słońca. Zachód to jednak większy wpływ Atlantylku i opady.
Cieplej jest też w rejonie Zielonej Góry, gdzie lekkie piaszczyste ziemie nagrzewają się bardzo szybko i jest też niżej nad poziom morza.
A okolice Wrocławia, jeszcze na ciężkiej ziemi na wzgórzach - średnie temperatury jednak około 0,5-1*C niższe.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: wtorek, 18 sierpnia 2020, 08:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4744
Lokalizacja: Rybnik
ZbyszekTW napisał(a):
W obecnym roku
2020.08.17 – początek wybarwiania (10 dni później niż Regent)

Dokładnie tak jak u mnie. Raczej w tym roku nie liczę, że dojrzeje prawidłowo. W ubiegłym roku miałem pierwsze owocowanie i pozostawał jednak mocno tyle za Dornfelderem i C.Dorsą, które u mnie zbieram zazwyczaj z początkiem października. I o dziwo u mnie Roesler nie ma jakiś imponująco wielkich gron. Mam tylko kilkanaście krzewów i dopóki nie przekonam się, że przynajmniej co drugi rok osiągnie dojrzałość technologiczną na czerwone to nie będę dosadzać.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: wtorek, 18 sierpnia 2020, 09:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2348
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Zbyszku chętnie zamienię położenie mojej plantacji (nachylenie pn. wschód i od połowy sierpnia deficyt słońca, bo drzewa itd.) na pole przed moim domem o amfiteatralnym nachyleniu południe południowy-zachód i różnicy wzniesień 50 m. :lol: Roesler tam uprawiany to by było to. Odeszły by też problemy z osami i sz.p. Niestety jeszcze nie wygrałem w totolotka :lol:

W przeciętnych latach Roesler wyglądał z wybarwianiem jak dziś, jednak widać że 2019 nie był taki najgorszy.
Dla porównania Roesler 18.08.2019:
Obrazek

Roesler dziś 18.08.2020:
Klon K
Obrazek

Klon S sporo mniejsze grona i podobny poziom dojrzewania jak na SO4:
Obrazek
Obrazek

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2020, 12:14 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 23 maja 2015, 10:02
Posty: 68
Lokalizacja: wroclaw
roeslera uprawiam na mojej wilgotnawej i maloprzewiewnej mikrowinnicy.

jak to bylo powiedziane wyzej, mocno podatny na MP, owoce juz w czerwcu, w fazie "zielonego groszku". liscie bardzo podatne na MP pod koniec sezonu, ale nie az tak jak Monarch. MRZ nie stwierdzilem.

rosnie u mnie jak szalony, pedy jak czarny bez, a plennosc okreslilbym jako gigantyczna. podkladka 125AA.

najwiekszy problem mam ze smakiem wina, moze zbieram nie calkiem dojrzaly, ale pozniej juz sie u mnie nie da - polowa pazdziernika.

regularnie, powtarzalnie wytwarza aromaty, ktore okreslilbym jako "detka rowerowa". cos gumowego w kazdym razie. moze one znikaja po paru latach, tego nie wiem.

czy ktos ma moze podobne doswiadczenia? winifikuje z zasady bez zadnych dodatkow, majacych imitowac "beczke", etc., probowalem juz rozne drozdze, zawsze to samo.

i tak sie zastanawiam, czy to nie jest skutek braku redukcji plonu, ale przy malej ilosci krzewow kazde grono na wage zlota :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2020, 13:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2429
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Roesler bez redukcji plonu to daje po 10 kg na krzew? Tutaj bym szukał problemu...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO