Teraz jest czwartek, 11 grudnia 2025, 13:21

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: czwartek, 23 maja 2024, 16:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 4018
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Nie mam tych problemów które opisujecie bo nie miałem przymrozków ale już dawno zauważyłem, że Roesler nie wybija pąków/wilków ze starego drewna. To dość duży problem bo trudno jest utrzymać formę krzewu na stałej wysokości. Z innych wad to mączniak prawdziwy atakujący zielone grona, przesadna plenność i duże grona oraz b.silny wzrost (u mnie na SO4). Zaleta to wino które nigdy nie ma absmaków, nieważne z bardziej czy mniej dojrzałych owoców. I to jest moim zdaniem jego przewaga nad Regentem.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: piątek, 24 maja 2024, 14:11 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 29 września 2020, 13:53
Posty: 366
Lokalizacja: Scyzoryków
U mnie krzewy Roeslera skrajnie różnie odbijają po kwietniowym przemrożeniu (-5℃ przez 8 godzin) - jedne startowały z pnia (ze starych węzłów) i te wyłamywałem, aby wymusić nowe pąki na ramieniu oraz drugie (chyba mniej wymrożone), które od razu startowały z pąków zapasowych i teraz mają całkiem niezłe przyrosty do nawet 85 cm. Na zdjęciu "wymuszony" pąk zapasowy z 15.05.br., który teraz ma ok. 10 cm przyrostu.


Załączniki:
Roesler po mrozie w IV.2024.jpg
Roesler po mrozie w IV.2024.jpg [ 125.12 KiB | Przeglądane 5090 razy ]

_________________
Andrzej
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: czwartek, 30 maja 2024, 21:31 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 14 lipca 2016, 13:01
Posty: 253
Lokalizacja: Kraków/Jura
Mnie niestety tez dopadł kwietniowy mróz. Niestety najgorzej regeneruje się Roesler. Wszystkie krzewy przeżyły, niestety w większości przypadków odbijają z pnia.
Zrobiłem doświadczenie i z połowy krzewów oberwałem miesiąc temu zaschnięte po wymrożeniu pędy. Na dzień dzisiejszy nie ma różnicy. Zapasowe oczka które wybiły mają przyrosty do 50 cm.

_________________
Pozdrawiam,
Arek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: piątek, 31 maja 2024, 05:39 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 23 maja 2023, 11:31
Posty: 340
ajats napisał(a):
Mnie niestety tez dopadł kwietniowy mróz. Niestety najgorzej regeneruje się Roesler. Wszystkie krzewy przeżyły, niestety w większości przypadków odbijają z pnia.
Zrobiłem doświadczenie i z połowy krzewów oberwałem miesiąc temu zaschnięte po wymrożeniu pędy. Na dzień dzisiejszy nie ma różnicy. Zapasowe oczka które wybiły mają przyrosty do 50 cm.

Należy obrywać te na pniu żeby wymusić wybijanie w okolicach na których nam zależy. Roślina z dużą łatwością wybija uśpione na pniu i traktuje to jako najlepsze dla niej rozwiązanie co nie jest dobre dla winogrodnika.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: sobota, 21 września 2024, 14:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7083
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
W tym roku u mnie Roesler oparł się mączniakowi prawdziwemu, mimo braku ochrony chemicznej :D
Grona zdrowe do tej pory, aktualnie 21 Brix , tyle co i Regent
Jeszcze liście zielone, więc dalej owoce wiszą na krzewach.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: sobota, 21 września 2024, 16:29 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 205
Lokalizacja: Jarosław
W tym roku odłożyłem szpadel, 22brix w 99% zdrowy poszedł do regenta


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2024, 18:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 4018
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
U mnie Roesler zebrany dzisiaj, w miazdze 21,5 brix. Był zdrowo przeciążony, zostawiłem po 2 grona na pęd. Możliwe, że z tego powodu część gron zamarła, tak z 10-15%.
Mietek, przerobiłem wszystko.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2024, 20:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7083
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Mam tą odmianę już 10 lat, a jeszcze z niej nie zrobiłem wina odmianowego. Zawsze było cuvve, bo zawsze było coś nie tak (za mało towaru, mączniak prawdziwy, niedojrzałe owoce itp) W tym roku jest okazja aby zrobić odmianowe, więc czekam ze zbiorem, bo owoce ładne i zdrowe.
Dwa razy już się przymierzałem ze szpadlem :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 08:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2348
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Nie ma już co czekać, niż genueński trochę zepsuł sprawę z cukrami, ale przynajmniej kwasy będą niskie. Dziś zbieram. Aktualne foto Roeslera i Aboriou Noir, które pójdzie do nastawu jako 5% dodatek. Pierwszy raz od 9 lat będzie wreszcie odmianowe z Roeslera. Na beczkę powinno wystarczyć.ObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 19:29 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 28 września 2021, 21:02
Posty: 80
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa koło Krakowa
Nie wiem jak Wy to robicie, ale u mnie roesler ma trzeci rok, pierwsze owocowanie i będzie odmianowe. :wink:
Fakt że obciążenie niewielkie, 40l miazgi z 20 krzewów, ale na pierwszy raz nie chciałem przeciążać.

_________________
Pozdrawiam Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 19:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2348
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Niby tylko 30 km odległości ale ten mój wsad rędzinowy na lessie robi przegięcia na tego typu odmianach. U ciebie jest kultura nawet na Solarisie. Różnica między pierwszą klasą a pierwszą klasą jednak jest. Wolałbym jednakże tą glebę z okolic Kocmyrzowa.
Roesler na SO4 miałem dziś rekordowe grona ponad kilogram. A i tak miały średnio 23 brix.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: środa, 9 października 2024, 18:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7083
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Jeki napisał(a):
Nie wiem jak Wy to robicie, ale u mnie roesler ma trzeci rok, pierwsze owocowanie i będzie odmianowe. :wink:
Fakt że obciążenie niewielkie, 40l miazgi z 20 krzewów, ale na pierwszy raz nie chciałem przeciążać.

Obciążenie akurat!!! ale rocznik b.ciepły :!: zalecenia książkowe to ok.1,5kg/krzew w 3cim roku uprawy.
Jak będzie w następnych chłodniejszych latach :?: to się dopiero okaże :mrgreen:
Życzę sukcesów, ale życie ..... jest nieprzewidywalne :wink:
Tam, gdzie jakaś odmiana dobrze owocuje i daje dobre wina , należy ją sadzić i powiększać areał.
Tam ghdzie jakaś odmiana słabo sobie radzi , należy szukać innych alternatywnych odmian :!:
I żadne zaklęcia typu :gleba , rocznik, TU nie pomogą ; ma owocować i dojrzewać w konkretnych warunkach
"i to było na tyle co i z przodu" jak mawiał prof. Stanisławski

-- Śr, 09.10.2024 18:22 --

Jest szansa u mnie na odmianowe Roesler 2024 (ostatnia szansa przed wykopkami)
Zebrałem przy parametrach 22Brix; TA 8,7gl/L; pH 3,36
Aktualnie kończy się fermentacja alkoholowa (0Blg)
U mnie raptem 3,5 litra wina, ale próbka jednak powinna być :lol:
Mam beczułkę 5L i zapakuję je tam.
A za rok albo dwa stanę w szranki z potentatami win tej odmiany :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: czwartek, 10 października 2024, 14:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2348
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Właśnie wyprasowałem odmianowe z Roeslera, 16 dni w miazdze. Fermentacja rozpoczęta na własnych drożdżach, następnie dodane Siha 10. Temperatura fermentacji burzliwej 27-30 c, dofermentowanie długie w temp. 20-22, w trakcie fermentacji dodane bakterie fjm.
Nastaw bardzo długo pozbywał się reszty cukru, co wynikało z jego ilości i trudności w przerobieniu tego przez drożdże. Po prasie nadal jest jeszcze odrobina cukru, ale fjm już się zaczęła.
Wygląda bardzo dobrze, zero zielonych tonów, aktualnie dominuje intensywna jeżyna z czekoladą. Po fjm i kolejnej sedymentacji pójdzie do beczki z dębu francuskiego, co najmniej na dwa lata.
To jest odmiana która najlepiej wychodzi gdy jest przeznaczona na wino odmianowe, choć zanim trafi do butelki musi upłynąć sporo czasu.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Roesler
PostNapisane: niedziela, 21 września 2025, 17:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7083
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
RobertR napisał(a):
....
To jest odmiana która najlepiej wychodzi gdy jest przeznaczona na wino odmianowe, choć zanim trafi do butelki musi upłynąć sporo czasu.

Dzisiaj rozlałem do butelek mini próbkę odmianowego. Mimo , ze to wino wytrawne to jednak jakaś słodycz w nim jest(pewnie wanilia z dębu ?). Pomierzyłem : -1Blg, pH 3,58; kwasów typu TA nie mierzyłem, ale organoleptycznie nie jest kwaśne.
W smaku czarne jagody i jeżyny, kolor - ciemna wiśnia z fioletowymi refleksami.
Niestety ale czuć go malizną , bo tylko 5 butelek :mrgreen:


Załączniki:
Komentarz: Roesler z polskiej dębowej beczki
Roesler 2024.jpg
Roesler 2024.jpg [ 136.01 KiB | Przeglądane 1439 razy ]

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B
Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Mikul i 31 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO