Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 21:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 11 maja 2013, 09:06 
czeladnik
czeladnik

Pozwoliłem sobie zacząć ten temat, aby dowiedzieć się więcej w temacie i uporządkować informacje oraz dobrać sobie zestaw odmian o różnych smakach.
Jakie odmiany byście wyróżnili ze względu na oryginalny lub podobny do innych owoców smak? Mam dopiero w większości młode krzewy, które jeszcze nie owocowały.
Z tego co wiem, to:
Narancisizu - pomarańcze (jeszcze mi nie owocowała)
Swenson Red - truskawka
Einset Seedless - landrynki
Muskat Letni - mocny muskat
Czekoladowa - jak w nazwie
Jutrzenka - mięta

Coś kojarzę, że czytałem o smaku czereśni, borówki, agrestu, czarnej porzeczce.
Zapraszam do podzielenia się wrażeniami smakowymi.
Pozdrawiam, Tomek

PostNapisane: sobota, 11 maja 2013, 21:48 
czeladnik
czeladnik

Jeżeli chodzi o smaki to coś ciekawego wyczytałem w jednej z publikacji udostępnionej na winogrona.org "Pierwiastki pachnące w winnej jagodzie wzmagają się pod wpływem wapna. Dotyczy to nie tylko zapachów przyjemnych ale również zapachu lisiego, trawiastego i in. Pod wpływem wapna grono i jagoda stają się nieco mniejsze lecz jednocześnie zwiększa się w jagodzie zawartość cukru..."
Jeżeli to jest prawdą to te same odmiany mogą się znacznie różnić smakiem w zależności od tego ile roślina była w stanie pochłonąć wapna.
W jakiej formie proponujecie podawać winorośli wapno?
Czy dobrym rozwiązaniem jest podawać je w formie saletry wapniowej i w jakim okresie?
Spotkałem kilka rodzajów saletry wapniowej np. z dodatkiem potasu, boru która najlepsza?
Proszę o odpowiedzi.

PostNapisane: sobota, 11 maja 2013, 22:18 
przedszkolak
przedszkolak

Jeśli chodzi o saletry najlepsza dla winorośli wydaje się być ta z dodatkiem potasu. Uważał bym jednak na zbyt pochopne podsypywanie saletrami wapnowymi. Zawierają dużego azotu który winorośli nie jest potrzebny w zbyt wielkich dawkach. Należało by przed zastosowaniem czegokolwiek poddać glebę analizie - przynajmniej zbadać pH - co by nie stworzyć winorośli środowiska zbyt zasadowego. W tym co piszesz odnośnie smaku jest prawda - nawet mój tata który zobaczył, że sadze winorośl powiedział, bym pod każdą dał duży wapienny kamień :-)
edit: jeśli chcesz bezpiecznie sprawdzić wpływ wapna na winorośl zainteresuj się dolistnym dokarmianiem gotowymi nawozami wapniowymi przeznaczonymi np. dla producentów jabłek.
Ciekawe tylko czy wpływ wapna, nie wpływa przypadkiem na smak poprzez antagonistyczne działanie jonów wapnia na pozostałe składniki pokarmowe pobierane z gleby ?

PostNapisane: sobota, 11 maja 2013, 23:48 
Kiper
Kiper

kubak napisał(a):
Jeśli chodzi o saletry najlepsza dla winorośli wydaje się być ta z dodatkiem potasu.
Pod jakim względem najlepsza? To która jest najlepsza zależy od konkretnego przypadku. I nie "z dodatkiem potasu" ale saletra potasowa, gdyż jest to związek chemiczny, a konkretnie sól potasowa kwasu azotowego(jego sole zwyczajowo nazywa się saletrami, często jeszcze z nazwami pochodzącymi od miejsca wydobycia) :wink:
kubak napisał(a):
Zawierają dużego azotu który winorośli nie jest potrzebny w zbyt wielkich dawkach.

Czy zbyt dużo? Polemizował bym - patrz wyżej, wszystko zależy od dawkowania. Ogólnie saletry nie zawierają zbyt wiele azotu - wapniowa 15,5%, potasowa 13,5%, ale jest to azot w formie azotanowej, świetnie przyswajalnej - idealna do interwencyjnego(i regularnego) nawożenia dolistnego, oraz upraw hydroponicznych, a zwłaszcza, że są dobrze rozpuszczalne.
kubak napisał(a):
Należało by przed zastosowaniem czegokolwiek poddać glebę analizie - przynajmniej zbadać pH - co by nie stworzyć winorośli środowiska zbyt zasadowego.
Przy niewielkich dawkach nie widzę większych problemów, zwłaszcza jeśli gleba jest kwaśna. Trzeba mieć na uwadze jednak, że w saletrze mamy do czynienia z aktywną formą wapnia, na którą wrażliwe są podkładki. Natomiast nie ma większych problemów z węglanami wapniowymi...
kubak napisał(a):
W tym co piszesz odnośnie smaku jest prawda - nawet mój tata który zobaczył, że sadze winorośl powiedział, bym pod każdą dał duży wapienny kamień :-)
...(gdyż) wapienie ze względu na słabą rozpuszczalność długo działają, powoli odkwaszając środowisko. Lepszym rozwiązaniem od wielkiego kamienia było by po prostu wysypanie grysu wapiennego/marmurowego itp. a doraźnie/regularnie można stosować wapno węglanowe granulowane, lub w postaci mączki skalnej.
kubak napisał(a):
jeśli chcesz bezpiecznie sprawdzić wpływ wapna na winorośl zainteresuj się dolistnym dokarmianiem gotowymi nawozami wapniowymi przeznaczonymi np. dla producentów jabłek.
Czyli saletra wapniowa :wink: Albo chlorki, których raczej bym nie brał.
kubak napisał(a):
Ciekawe tylko czy wpływ wapna, nie wpływa przypadkiem na smak poprzez antagonistyczne działanie jonów wapnia na pozostałe składniki pokarmowe pobierane z gleby ?
Nie orientuję się dokładnie jak to tu wygląda. W kwestii antagonizmu wysoka zawartość wapnia głównie zmniejsza przyswajalność fosforu. Ale mało ludzi zwraca uwagę na bardzo duże znaczenie wapnia jako składnika pokarmowego roślin. Wielu ludzi wapń traktuje wyłącznie jako środek do odkwaszania gleby. Tymczasem rośliny wapnia pobierają dużo - u winorośli(innych roślin nie jestem pewien) jest to ten sam rząd wielkości, co ilość pobieranego potasu! Wapń nie dość, że jest ważnym elementem wielu enzymów, to jeszcze odpowiada za gospodarkę elektrolitową.
tom82 napisał(a):
Czy dobrym rozwiązaniem jest podawać je w formie saletry wapniowej i w jakim okresie?
Spotkałem kilka rodzajów saletry wapniowej np. z dodatkiem potasu, boru która najlepsza?
Proszę o odpowiedzi.
W sprawie okresu podawania dolistnego wapnia, to myślał bym raczej nad latem - lipiec, sierpień. Która najlepsza? Najtańsza :wink: Oczywiście dodatkowa zawartość potasu nie zaszkodzi, ale z borem to zależy ile go masz w glebie/ile dostarczasz, żeby nie przedobrzyć - chyba lepiej sobie darować, a w razie potrzeby bor dostarczyć osobno, czy to w postaci specjalizowanego nawozu, czy uniwersalnego nawozu wieloskładnikowego.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 16:53 
czeladnik
czeladnik

Zrobię tak jak radzi Jakub salerta wapniowa osobno a reszta w postaci wieloskładnikowego nawozu tam jest zachowana równowaga składników mineralnych i trudniej czymś przedawkować.

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 19:45 
czeladnik
czeladnik

Może ktoś napisze coś w temacie?

PostNapisane: poniedziałek, 13 maja 2013, 05:18 
Kiper
Kiper

Veteran5 a co sądzisz o popiele drzewnym. Nadaje się pod winorośl ? I jakie dawki by to musiały być.

PostNapisane: środa, 15 maja 2013, 23:34 
Kiper
Kiper

Oczywiście nadaje się ;-)
Kłopotliwa jest tylko kwestia podniesienia pH gleby, które jest faktem, ale nie udało mi się znaleźć dokładniejszych informacji odnośnie nawożenia poza tym, że jest stosowany jako nawóz nawet na większą skalę. Może ktoś pracujący/studiujący na jakiejś akademii rolniczej, czy instytucie będzie miał dostęp do odpowiednich czasopism, w których może to być szerzej opisane... Na razie tyle, bo już padam - jak będę miał czas i nie zapomnę to jutro napiszę trochę więcej(edytuję tego posta).

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: czwartek, 16 maja 2013, 10:29 
Ekspert
Ekspert

Wiele już było o nawożeniu popiołem na tym forum, np. tu

Strefa czasowa: UTC + 1