Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 04:02

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 7 września 2024, 19:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
08-3/6 faktycznie może mieć problem z osiągnięciem dojrzałości w typowym sezonie niemniej aromat jest super, bez muszkatu (jak w 08-3/9 czy Andor), w typie Rieslinga z charakterystyczną kwasowością. Grona ma u mnie o połowę mniejsze niż 08-3/9, jagody też nieco mniejsze no i nie gnije. Riesling u mnie w kolekcji nigdy nie dojrzewa bo wcześniej zawsze zdąży zgnić.

Robert, czy ten trzeci krzew co u Ciebie też choruje to odmiana jasna czy ciemna?
Rok temu wykopałem 08-3/15 bo nagle w środku sezonu zaczął cały żółknąć i tracić liście. Podejrzewałem fitoplazmę bo wirusy nie są aż tak agresywne. Wykopałem i był spokój bo nie mam u siebie wektora fitoplazmy - skoczka winoroślowego.

Jeszcze odnośnie Cabersona - miałem posadzone 6 szt i temp. min. tej zimy -23C. Przetrwał z nich tylko jeden krzew więc jego odporność na mróz nie jest duża. Wszystkie inne węgierskie nowości, w tym Merlin, przetrwały bez strat.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 7 września 2024, 20:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Tomek ten trzeci krzew to jest odmiana jasna. W ub roku owocował normalnie, ale pod koniec sezonu zaczęło się z nim coś dziać. Teraz te objawy zaszły wcześniej. Ta odmiana jest zauważalnie wcześniejsza od tego Rieslinga.
Natomiast jak piszesz smak tego węgierskiego Rieslinga jest niesamowity. Powiedziałbym że bardziej wyrazisty i złożony od odmiany rodzicielskiej. Jest to kolejna odmiana z Węgier o tak zawartych gronach po Duna Gyongye, która nie gnije i nie jest uszkadzana przez owady. Zastanawiam się czy w przyszłym nie zaszczepić na 101-14. W takich wyjątkowych rocznikach jak obecny różnica w dojrzewaniu na własnych korzeniach, czy SO4 do 101-14 będzie niemal niezauważalna, ale w przeciętnym na tej podkładce powinien dojrzewać podobnie jak Sauvignon Maris dobrze ponad tydzień wcześniej.
Ale co ciekawe nawet w słabszych rocznikach lubiący niższe temperatury pod koniec dojrzewania Sauvignon Maris zawsze u mnie doleci i jest wtedy bardziej aromatyczny niż obecnie (najlepszy wyszedł mi dotąd w 2022 najgorszym po 2021 sezonie), natomiast Riesling Georgina pokazał że preferuje ciepło w całym sezonie, a zwłaszcza pod koniec dojrzewania.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2024, 12:47 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 29 września 2020, 13:53
Posty: 314
Lokalizacja: Scyzoryków
Krzew z większymi jagodami (podejrzewam, że możne to być 08-3/9) ma je już prawie dojrzałe. Cukier na obu gronach jest w przedziale 21.8 - 23.8 Bx. Można tylko na silę doczepić się do pestek, więc jeszcze poczekam.
Zaskakuje za to poziomem cukru 24.4 Bx inny krzew z mniejszymi jagodami (podejrzewam, że możne to być 08-3/6) - zdjęcie tego grona zamieściłem w poście z 7 września br.


Załączniki:
08-3..... 21 09 2024.jpg
08-3..... 21 09 2024.jpg [ 160.43 KiB | Przeglądane 1893 razy ]
08-3... 21 09 2024.jpg
08-3... 21 09 2024.jpg [ 132.5 KiB | Przeglądane 1893 razy ]

_________________
Andrzej
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 18 stycznia 2025, 21:24 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2021, 12:35
Posty: 27
Czy ktoś już robił wino z 08-3/6 lub 3/9???


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 stycznia 2025, 13:17 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 29 września 2020, 13:53
Posty: 314
Lokalizacja: Scyzoryków
SimonB napisał(a):
Czy ktoś już robił wino z 08-3/6 lub 3/9???

Nikt się jeszcze nie chwalił.
Może w tym sezonie już będą - choćby mikronastawy.

_________________
Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2025, 09:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Wina jeszcze nie robiłem ale wczoraj skończyłem testy mrozoodporności drewna (-26.2C) i 08-3/6, 08-3/9 oraz Danubius wypadły najlepiej z wszystkich 37 testowanych odmian, w tym lepiej od Rieslinga czy C. Fuszeres.
Gdyby tylko 08-3/6 była wcześniejsza i sadzonki dostępne to poważnie rozważałbym większe nasadzenia przy takiej mrozoodporności. Obawiam się jednak że nie będzie dojrzewać co roku.
08-3/9 odpuszczam całkowicie z racji zbyt nachalnego muszkatu w aromacie jak na mój gust.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 24 stycznia 2025, 12:42 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 29 września 2020, 13:53
Posty: 314
Lokalizacja: Scyzoryków
Budzik napisał(a):
................................ Gdyby tylko 08-3/6 była wcześniejsza i sadzonki dostępne to poważnie rozważałbym większe nasadzenia przy takiej mrozoodporności. Obawiam się jednak że nie będzie dojrzewać co roku.
08-3/9 odpuszczam całkowicie z racji zbyt nachalnego muszkatu w aromacie jak na mój gust.

Z moich ubiegłorocznych obserwacji (gdy po kwietniowym mrozie, krzewy odbijały z miejsc szczepienia, a w lipcu dostały porządnie gradem), raczej nie dostrzegam zbyt późnego dojrzewania tej odmiany w stosunku do Sauvignon Maris, Sauvignon Rytos i Bacski. I mam podejrzenie, że w przeciętnym roku będzie podobnie. Ale dajmy tej odmianie więcej czasu na oceny - w tym zróbmy jakieś małe nastawy. Jak na mój gust, aromat i smak owoców bardzo mi odpowiada. A aromat owoców nie musi się w pełni przenosić na wino - trzeba to sprawdzić.
Ja powiększam nimi swoje nasadzenia ukorzenionymi w ubiegłym roku sztobrami.

_________________
Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO