Piotrek, winorośl jeszcze nie narzeka, jednak prowadzenie ogrodu warzywnego i innych krzewów owocowych to nieustanne podlewanie w sezonie (wprowadzane są już zakazy podlewania). Jak pisałem w innym dziale, wody w Nysie i Odrze wzbierają z powodu roztopów w Sudetach i dawno nie widziałem tak wysokiego poziomu w Nysie Kłodzkiej choćby, jednak prognozują suszę na zachodzie, zatem może być to kolejny, suchy rok. Co do Rieslinga, to ciekaw jestem jego smaku, za parę tygodni. Czy zachowa ten charakterystyczny cytrusowy smak, jaki czułem pijąc go przy zlewaniu ? Oby.
-- niedziela, 12 maja 2019, 06:08 --
Wczoraj z okazji rodzin żony otworzyłem jedną butelkę Rieslinga. Jest łagodny w smaku, ma mało kwasów, ale co najważniejsze - żona potwierdziła zapach limonki, który wyczułem również, a który jest cechą Rieslinga. Brakuje mojemu Rieslingowi jeszcze wiele, ale ten rok pozwoli wyeliminować błędy z poprzedniego roku i poprowadzić winifikację bez ubiegłorocznych wpadek. Hm, kupiłem ostatnio austriackiego Veltlinera w "Biedronce" za 16 zł. Gdy wypijałem po paru dniach odgazowane ostatki, smakował podobnie jak mój Riesling.
-- sobota, 12 października 2019, 06:29 --
Uzupełnię nieco dane, choć w tym roku nie są miarodajne z racji konieczności winobrania w przyśpieszonym terminie, czyli 7 września.
31 sierpnia, na tydzień przed zbiorem, Riesling miał 18 Brix (zanotował najgorszy wynik od ponad czterech lat). Zbiór zbyt wczesny, a w dodatku krzewy w czerwcu i lipcu traciły czas i siły na regenerację po spaleniu ich podczas czerwcowego oprysku węglanem, no i później borykały się z atakiem patogenów, które mocno je poturbowały. Tu jest ten brakujący okres dwóch, trzech tygodni, ale nie było czasu na czekanie.
Z racji małej ilości przeznaczony został jako jeden ze składników Gemischter Satz razem z Pinot Blanc, dodatkiem nieco Gewurztraminer, Pinot Gris, Chardonnay, Veltliner, Silvaner i Elbling oraz Chasselas.
Parametry: 19 Brix, 9,5 g/l
Parametry moszczu Gemischter Satz po sedymentacji to 18 Brix i 7,5 g/l.
Rieslingiem 2018 raczyłem się podczas wakacji, również w formie szprycera jako wzmacniacz podczas prac w ogrodzie winoroślowym w upalne dni. Zaskoczył mnie pozytywnie wyczuwalnym aromatem cytrusów, choć wymaga jeszcze dużo pracy i wyeliminowania popełnionych błędów z mojej strony podczas winifikacji. Rieslingi rosną na glinie, pod którą, na głębokości ca. 0,8 -1 m mam piach rzeczny. Czyżby aromatyczność swoją zawdzięczał właśnie piachowi znajdującemu się pod madą rzeczną? Rieslingi z Palatynatu, gdzie rosną na piaskach, słyną z tego, że mają wspaniałą aromatyczność i kwasowość, jednak mają mało "ciała", są "krótkie" i ulotne. Hmmm...
https://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-W ... #pid390965https://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-W ... #pid391455https://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-W ... #pid391904Riesling jest królem Europy Środkowej, a po ofercie winnic regionu Dolny Śląsk (woj.opolskie i dolnośląskie) widać, że zaczyna umacniać swoją władzę w naszych uprawach między Odrą a Sudetami.