ZbyszekTW napisał(a):
front247 napisał(a):
Osobiście zacząłem uprawę właśnie po to by sprzedawać potem wino,skoro w mojej lokalizacji jest dużo uprawianego rieslinga to głupotą byłoby uprawiać np. solarisa..bo za kilka lat nie będę w stanie konkurować z innymi winnicami ani marką wina ani jego jakością w oparciu o surowiec.
Kolego, to nie teoretyzuj tutaj w wątku "dla początkującego?" tylko załóż temat "na czym można zarobić".
Wiadomo, że Riesling to marka i w Polsce można zrobić z niego b. dobre i dochodowe wino. Ale to inna bajka.
To chcesz powiedzieć że poczatkujący nie moze założyć winnicy z odmiana Riesling i sprzedawać potem wina..? Albo nei znasz prawa albo masz mało wiary w ludzi..albo przemawia przez twoje słowa wielka pycha jakoby tylko doświadczony człowiek z dostępem do dobrej lokalizacji mógł to robić;)..Oświadczam wiec że da się sprzedawać ,,wino marki wino,, bez żadnej lokalizacji i wiedzy o robieniu wina i bez wiedzy o uprawie soków i buraków...i nawet zarobić;). Polecam jednak więcej wiary w rzeczywistość.
A wątek ,,dla poczatkujących,, nei wyklucza dywagacji na temat opłacalności produkcji wina z danej odmiany...uff

pozdrawiam
-- sobota, 14 lipca 2018, 13:43 --
zbyszekB napisał(a):
Rieslinga do zachodniej Polski
Jak do tej pory ,wg niemieckich statystyk (2013-2014)
Pfalz -5607 ha
Mosel - 5303 ha
itd
Sachsen - 70 ha
Poczytaj sobie , zanim cokolwiek napiszesz ...... na ten temat
Czekam na twoje wino z rieslinga, opisane na forum

No tak tylko ty masz wiedze z 4 ręki a ja z pierwszej

Niemcy jak chyba w kazdej dziedzinie nie wywazaja otwartych drzwi..skoro maja tyle swietnych terenów pod topowe wina w lokalizacach które wymieniłeś to po co im przenosić sie z tym majdanem do saksonii? w Saksonii to oni mają kilka topowych szkółek winorośli..i hektary innych upraw,także warto szezrej spojrzeć a nei tak monotematycznie...nie tylko winoroślą niemcy stoją

Moje wino na forum..? Znowu starasz sie oceniac innych wg. własnych kryteriów. ja oczywiście mogę wysłac wino na konkurs czy konkursy..ale pozwól że jednak zdecyduje na jakie konkursy.
I powtarzam Polska geograficznie składa się z wielu regionów,lekkomyślnie jest twierdzić jak często czytam że ,,ta odmiana nie uda sie w naszych lokalizacjach,,. Warto mówić o swojej lokalizacji ..,tak jest uczciwiej

pozdrawiam
I napiszę jeszcze raz..kto ma lokalizacje ..nawet w skali mikro gdzie warunki pozwalają na dojrzewanie może jako początkujący bez problemu sadzić rieslinga i go sobie uprawiać. Będzie rósł i owocował tak jak to robi u wielu ludzi w lubuskiem.