Teraz jest czwartek, 22 stycznia 2026, 04:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2018, 09:51 
Ekspert
Ekspert

front247 napisał(a):
Osobiście zacząłem uprawę właśnie po to by sprzedawać potem wino,skoro w mojej lokalizacji jest dużo uprawianego rieslinga to głupotą byłoby uprawiać np. solarisa..bo za kilka lat nie będę w stanie konkurować z innymi winnicami ani marką wina ani jego jakością w oparciu o surowiec.

Kolego, to nie teoretyzuj tutaj w wątku "dla początkującego?" tylko załóż temat "na czym można zarobić".
Wiadomo, że Riesling to marka i w Polsce można zrobić z niego b. dobre i dochodowe wino. Ale to inna bajka.

PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2018, 12:01 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
Wiadomo, że Riesling to marka i w Polsce można zrobić z niego b. dobre i dochodowe wino. Ale to inna bajka.

A statystyczny Polak i tak kupi półsłodkiego Solarisa zamiast kwaśnego Rieslinga :)
Najpierw trzeba zadać sobie pytanie, co robię i po co a potem decydować czy sadzić Rieslinga czy Solarisa, czy jeszcze co innego.

PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2018, 21:37 
Ekspert
Ekspert

Mądrze.... i politycznie :lol:

PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2018, 22:35 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
... Czytałem, że Niemcy chcą przenosić uprawy Rieslinga do zachodniej Polski. Nadreński klimat zaczyna się ocieplać, co nie służy Rieslingowi. Lubi on przejścia między chłodem a ciepłem, stąd w Saksonii żyje mu się dobrze. Klimat wzdłuż naszej Odry jest jednak taki, jak nad Renem ćwierć wieku wstecz. Znasz odmianę, jej wymagania i potrzeby, zatem jesteś świadom Rieslinga.

Rieslinga do zachodniej Polski :shock: :?:
Jak do tej pory ,wg niemieckich statystyk (2013-2014)
Pfalz -5607 ha
Mosel - 5303 ha
itd
Sachsen - 70 ha :!: :!: :!: :!:
Poczytaj sobie , zanim cokolwiek napiszesz ...... na ten temat :idea:
Czekam na twoje wino z rieslinga, opisane na forum :wink: :!:

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 07:38 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Canin napisał(a):
A statystyczny Polak i tak kupi półsłodkiego Solarisa zamiast kwaśnego Rieslinga :)

Niestety, statystyczny Polak nie pił przednich Rieslingów słodkich i półsłodkich z Paczkowa, czy Zachowic. Powtarzam te lokalizacje jak mantrę. Trzeba spróbować naszych Rieslingów, by wiedzieć coś o nich, ale dobry Riesling z południowo-zachodniej Polski nie ma szans trafić do sieciowych sklepów. A i przecież dobrego, niemieckiego Rieslinga nie dostaniemy za "parę groszy".

zbyszekB napisał(a):
Pfalz -5607 ha
Mosel - 5303 ha
itd

Ba ! Dodam więcej. Riesling wyprzedził ponoć w nasadzeniach Muller-Thorgau i obecnie areał nasadzeń w Niemczech wynosi niemal 24 tys. hektarów. Czytałem o zamiarach niemieckich winiarzy, mój błąd, że nie zanotowałem źródła. Zapewne myśl o przenoszeniu upraw do sąsiadów zza Odry wiąże się z ceną ziemi. Teraz jest to już jednak niemożliwe.
Wino z Rieslinga ? Raczej celuję w tym roku w Pinot Blanc, chociaż kto wie, czy nie pokuszę się na nastaw z Rieslinga. Eksperyment ciekawy, wart gry.

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 14:07 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
.....
Niestety, statystyczny Polak nie pił przednich Rieslingów słodkich i półsłodkich z Paczkowa, czy Zachowic. Powtarzam te lokalizacje jak mantrę. Trzeba spróbować naszych Rieslingów, by wiedzieć coś o nich, ale dobry Riesling z południowo-zachodniej Polski nie ma szans trafić do sieciowych sklepów. A i przecież dobrego, niemieckiego Rieslinga nie dostaniemy za "parę groszy".

.......

Cuvee riesling x burak cukrowy :wink: :!: :?:
Cukrem możemy nadrobić wszelkie niedomagania wina, jeżeli ktoś lubi wina słodkie :mrgreen: :?:
I to dotyczy wszystkich innych odmian, a nie tylko Rieslinga :!:
Sztuką jest zrobienie dobrego rieslinga wytrawnego :!: i to nie jednego na 10 lat, ale każdego roku :wink:
Michale,
życzę Ci dużo szczęścia w tym temacie i pogody jak w południowo-zachodnich Niemczech a nie w Saksoni :mrgreen: :!:
PS
Posadź jednak kilka krzewów Solarisa k/Opola i zrobisz półsłodkie a nawet słodkie odmianowe (bez cuvee z burakiem :lol: )
Oprócz tego co zamierzasz , napisz też co już osiągnąłeś :!: :wink:
Już kiedyś na sąsiednim forum napisałem co pewien Ślązak zamierzał a co mu z tego wyszło ..... :wink: :!:

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 17:48 
mistrz
mistrz

Piłem Rieslinga z winnicy Saint Vincent, rocznik 2015. Niestety okrutnie kwaśny. Może inni producenci radzą sobie lepiej, albo rok był słaby (zbierałem tego roku SB 3 października, 22brx, dla Rieslinga słońca mogło być za mało).

Na razie sprawdzam u siebie ersatze R - Hibernala i Johannitera, może kiedyś sięgnę po oryginał ;)

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 22:33 
Ekspert
Ekspert

jawormcz11 napisał(a):
Zbyszku, Twoje wypowiedzi są jak złote myśli, ja zapamiętuję je sobie w pamięci.

Niepotrzebnie, słowa prawdy w tym nie ma. Cukier nie leczy, pocukrowane wino można sprzedać - zwykle raz :lol:
No chyba że się celuje w cenę 10+ to OK, ale wtedy można celować w cenę 6- a tam to nawet nie musi być wino, ważne żeby kopało.

A w normalnej cenie? Niekoniecznie musi to być trudny Riesling wystarczy dobry i poprawny Solaris

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2018, 06:25 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
zbyszekB napisał(a):

Sztuką jest zrobienie dobrego rieslinga wytrawnego :!: i to nie jednego na 10 lat, ale każdego roku :wink:
Michale,
życzę Ci dużo szczęścia w tym temacie i pogody jak w południowo-zachodnich Niemczech a nie w Saksoni :mrgreen: :!:
PS
Posadź jednak kilka krzewów Solarisa k/Opola i zrobisz półsłodkie a nawet słodkie odmianowe (bez cuvee z burakiem :lol: )
Oprócz tego co zamierzasz , napisz też co już osiągnąłeś :!: :wink:
Już kiedyś na sąsiednim forum napisałem co pewien Ślązak zamierzał a co mu z tego wyszło ..... :wink: :!:

Zbyszku, za życzenia dziękuję. Masz rację, że sztuką jest powtarzalność wina, dlatego Tobie życzę, abyś zapoznał się z naszymi Rieslingami z płd.zach. Polski. Naprawdę warto. Ponadto po cóż mam sadzić Solarisa aż koło Opola, gdy mieszkam pod moim Brzegiem. ;).
Zamierzenia są ważne, ponieważ ukierunkowują nasze działania. Jak pisałem, ten rok to nastaw z Pinot Blanc. A co mi z tego wyjdzie, to się okaże. Nauka winifikacji nadal przede mną. A osiągnięcia ? To właśnie powtarzalność dojrzewania Pinot Blanc i paru innych, starych vinifer w mojej lokalizacji. Kończę na tym. Co miałem napisać o Rieslingu, napisałem. Reszta to wybór każdego z nas.

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2018, 07:38 
Ekspert
Ekspert

O "Winnicach Wzgórz Trzebnickich" nie trzeba tu wspominać, jednak tu podaje linki do innych, które prowadzą sklepy internetowe, czyli
Winnica "Hople" w Paczkowie, "Adoria" z Zachowic i "Jaworek"z Miękini (brak jednak półsłodkich Rieslingów, są półwytrawne):
https://www.hople.pl/
http://www.winnicaadoria.pl/Katalog
https://www.winnicejaworek.pl/polskie-w ... -jaworek/#
i hektarowa, rodzinna winnica spod Strzelec Opolskich:
http://winnicarodzinna.pl/nasze-wina/

Wina z Paczkowa dostępne są również w niektórych sklepach, jak choćby na stoisku z winami w "Galerii Wrocławskiej" w Brzegu.
Jadąc A4 można zjechać koło Góry św. Anny do Zakrzowa, gm. Gogolin, gdzie w Pałacu "Łucja" podają wliczoną w cenę obiadu butelkę Rieslinga z własnej, hektarowej uprawy. To tak dla strudzonych wędrowców. ;)

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2018, 12:23 
Ekspert
Ekspert

Z powyższych linków wygląda cała prawda o Polskich komercyjnych winnicach (i to nie zależnie od regionu kraju) Jest ich tak mało, że cena do jakości to w ogóle nie problem. Problem to kupić cokolwiek dostępnego!
Także, front247 jest skazany na sukces niezależnie co by posadził ;) i jak jest bardzo początkującym.

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2018, 13:28 
Ekspert
Ekspert

piotr85 napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
Zbyszku, za życzenia dziękuję. Masz rację, że sztuką jest powtarzalność wina, dlatego Tobie życzę, abyś zapoznał się z naszymi Rieslingami z płd.zach. Polski. Naprawdę warto.

Gdzie jest możliwość zapoznania? Bo po takiej reklamie,to dostałem smaka na Rieslinga z Polski 8)

Jedź do Cejca lub Cejkovic to niedaleko. Przy większym zakupie koszt paliwa ci się wielokroć zwróci, bo różnica w cenie butelki nieraz wielokrotna na korzyść win morawskich.
O jakości w stosunku do ceny, jak również o sympatycznych nie "nadętych" z ego w chmurach (jak niektórzy w Polsce) winiarzach morawskich z litości nie wspomnę.
Rieslingi ( i nie tylko) z Cejca o czym już kiedyś pisałem w wielu wypadkach są rewelacyjne. To miejsce przyciąga jak magnes.
Właśnie wróciłem z PIWI 2018 Hibernal Forum ( i lokalnej wystawy win) w Sardicach. Relacja niebawem. :D

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2018, 14:39 
Ekspert
Ekspert

Robercie. Jestem w kontakcie z jednym winiarzem z Lechovic. Jego rieslinga próbowałem. Teraz chciałbym dla porównania wypróbować polskiego. Oczywiście jako lokalny patriota uważam,że nie ma lepszych win od morawskich. :lol: i jeśli chcę kogoś bliskiego sercu ugościć i wypić z nim dobre wino,sięgam po morawskie. Lubię też odkrywać "nowe lądy",dlatego polski riesling

PostNapisane: sobota, 14 lipca 2018, 12:43 
przedszkolak
przedszkolak

ZbyszekTW napisał(a):
front247 napisał(a):
Osobiście zacząłem uprawę właśnie po to by sprzedawać potem wino,skoro w mojej lokalizacji jest dużo uprawianego rieslinga to głupotą byłoby uprawiać np. solarisa..bo za kilka lat nie będę w stanie konkurować z innymi winnicami ani marką wina ani jego jakością w oparciu o surowiec.

Kolego, to nie teoretyzuj tutaj w wątku "dla początkującego?" tylko załóż temat "na czym można zarobić".

To chcesz powiedzieć że poczatkujący nie moze założyć winnicy z odmiana Riesling i sprzedawać potem wina..? Albo nei znasz prawa albo masz mało wiary w ludzi..albo przemawia przez twoje słowa wielka pycha jakoby tylko doświadczony człowiek z dostępem do dobrej lokalizacji mógł to robić;)..Oświadczam wiec że da się sprzedawać ,,wino marki wino,, bez żadnej lokalizacji i wiedzy o robieniu wina i bez wiedzy o uprawie soków i buraków...i nawet zarobić;). Polecam jednak więcej wiary w rzeczywistość.
A wątek ,,dla poczatkujących,, nei wyklucza dywagacji na temat opłacalności produkcji wina z danej odmiany...uff ;) pozdrawiam

-- sobota, 14 lipca 2018, 13:43 --

zbyszekB napisał(a):
Pfalz -5607 ha
Mosel - 5303 ha
itd

No tak tylko ty masz wiedze z 4 ręki a ja z pierwszej ;)
Niemcy jak chyba w kazdej dziedzinie nie wywazaja otwartych drzwi..skoro maja tyle swietnych terenów pod topowe wina w lokalizacach które wymieniłeś to po co im przenosić sie z tym majdanem do saksonii? w Saksonii to oni mają kilka topowych szkółek winorośli..i hektary innych upraw,także warto szezrej spojrzeć a nei tak monotematycznie...nie tylko winoroślą niemcy stoją ;)
Moje wino na forum..? Znowu starasz sie oceniac innych wg. własnych kryteriów. ja oczywiście mogę wysłac wino na konkurs czy konkursy..ale pozwól że jednak zdecyduje na jakie konkursy.
I powtarzam Polska geograficznie składa się z wielu regionów,lekkomyślnie jest twierdzić jak często czytam że ,,ta odmiana nie uda sie w naszych lokalizacjach,,. Warto mówić o swojej lokalizacji ..,tak jest uczciwiej ;) pozdrawiam
I napiszę jeszcze raz..kto ma lokalizacje ..nawet w skali mikro gdzie warunki pozwalają na dojrzewanie może jako początkujący bez problemu sadzić rieslinga i go sobie uprawiać. Będzie rósł i owocował tak jak to robi u wielu ludzi w lubuskiem.

PostNapisane: sobota, 14 lipca 2018, 13:47 
Ekspert
Ekspert

front247 napisał(a):
......
-- sobota, 14 lipca 2018, 13:43 --

zbyszekB napisał(a):
Pfalz -5607 ha
Mosel - 5303 ha
itd

No tak tylko ty masz wiedze z 4 ręki a ja z pierwszej ;)
Niemcy jak chyba w kazdej dziedzinie nie wywazaja otwartych drzwi..skoro maja tyle swietnych terenów pod topowe wina w lokalizacach które wymieniłeś to po co im przenosić sie z tym majdanem do saksonii? w Saksonii to oni mają kilka topowych szkółek winorośli..i hektary innych upraw,także warto szezrej spojrzeć a nei tak monotematycznie...nie tylko winoroślą niemcy stoją ;)
Moje wino na forum..? Znowu starasz sie oceniac innych wg. własnych kryteriów. ja oczywiście mogę wysłac wino na konkurs czy konkursy..ale pozwól że jednak zdecyduje na jakie konkursy.
I powtarzam Polska geograficznie składa się z wielu regionów,lekkomyślnie jest twierdzić jak często czytam że ,,ta odmiana nie uda sie w naszych lokalizacjach,,. Warto mówić o swojej lokalizacji ..,tak jest uczciwiej ;) pozdrawiam
I napiszę jeszcze raz..kto ma lokalizacje ..nawet w skali mikro gdzie warunki pozwalają na dojrzewanie może jako początkujący bez problemu sadzić rieslinga i go sobie uprawiać. Będzie rósł i owocował tak jak to robi u wielu ludzi w lubuskiem.

Statystyki niemieckie to wiedza z pierwszej ręki a nie z 4 ręki :!: :shock:

3 lata temu posądziłeś 12 szt Rieslinga, więc doświadczenie już masz!!!!! Nie słuchaj więc głupot tylko sadź kilka ha
front247 napisał(a):
… nie słuchac głupot tylko posadzić i spróbować bo naprawdę wiele zależy od ziemi,siedliska a nie że zawsze będą problemy.

Jeżeli już wszystko wiesz i jesteś pewien swego to czego oczekujesz na forum ,że ktoś potwierdzi słuszność wyboru odmiany nie znając dokładnie lokalizacji i siedliska ?
To nie to forum :mrgreen:
To jest forum dla amatorów a nie potentatów (producentów win komercyjnych) :idea:
Zaglądają tu i potentaci, ale rzadko zabierają głos w dyskusji :!: :wink:
Życzę powodzenia!
Napisz za kilka lat jak wyszło w kroju.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1