Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 11:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2010, 11:20 
Ekspert
Ekspert

[quote="Darchom"]

Jeżeli popatrzysz na to jak na inwestycje, w końcu nie małą, to może okaże się to nie takie banalne i proste. Decyzja o zburzeniu starej fabryki raczej trudno przychodzi staremu właścicielowi który ją wybudował. Jak przyjdzie następca i będzie miał czas i kasę to to zrobi.
Jest jeszcze coś takiego jak opór przed zmianami.

Swoją drogą to ciekawe jest to, jak u nas na małej działce eksperymentuje się wykopując, sadząc, zmieniając itp. w sumie kilkadziesiąt odmian po kilka krzaków. Takie poletko doświadczalne hobbisty bez doświadczenia i możliwości jego zdobycia. Są decyzje rożne, ale zdobyta wiedza i konsekwencja potrafią je pozbawić części minusów.

Staremu waścicielowi oczywiście ciężko podjąć decyzję o likwidacji czegoś o co dbał całe życie.Ale w końcu umiera i interes po nim przejmuje syn.Z reguły młody człowiek jest pełen zapału,chce coś zmieniać ,ulepszać.Kasy też mu nie brakuje,zresztą Niemcy do biedaków nie należą dlatego wydaje mi się niechęć do wymiany starych odmian na nowe tkwi w ich tradycji.Przyzwyczaili się do Rieslinga,lubią jego smak i jest na niego duże zapotrzebowanie.Do nowości podchodzą z dystansem i być może dlatego nowym odmianom jest ciężko się przebić .

Jeśli chodzi o tych którzy eksperymentują to trzeba im życzyć dużo zdrowia i długich lat życia. Ciekawe czy wszyscy zdążą wykorzystać tak zdobyte doświadczenie.Młodzi pewnie tak . :lol:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2010, 12:09 
Ekspert
Ekspert

[quote="andrew54"] ...riesling jest to bardzo dobra odmiana dominująca w Niemczech ,kraju rozwiniętym winiarsko.Swoją drogą kraje winiarskie jakoś nie kwapią się z wymianą starych odmian uprawianych od stuleci,takich jak właśnie riesling,pinot noir itp., na nowe które z opisów mają być takimi rewelacjami. Czy oby nie jest to podyktowane tym że te nowości im nie dorównują? ....

Intuicja niestety czasem zawodzi. Zanim napisze się takie rzeczy warto przyjrzeć się liczbom. A one mówią, że w latach 1994-2004 Niemcy zmniejszyli powierzchnię upraw (w hektarach):
Müller-Thurgau (- 9.104)
Kerner ( - 3.098)
Riesling (- 2.542)
Silvaner ( - 2.027)
Scheurebe ( - 1.685)
Bacchus ( - 1.170)
Faberrebe ( - 1.059)
Morio Muskat ( - 986)
Huxelrebe ( - 698)
Ortega ( - 504)

W tym samym czasie wzrosła tam powierzchnia uprawy takich odmian jak (w hektarach):
Dornfelder ( + 6.424)
Spätburgunder ( + 4.386)
Regent ( + 2.030)
Weißburgunder ( + 1.487)
Ruländer ( + 1.261)
Chardonnay ( + 748)
Lemberger ( + 657)
St. Laurent (+ 593)
Acolon ( + 363)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2010, 16:48 
Ekspert
Ekspert

Danielu nie twierdzę że nasi zachodni sąsiedzi nie robią żadnych rotacji w swoich nasadzeniach, jednak stare wypróbowane odmiany to nadal trzon ich nasadzeń.Przyjrzałem się liczbom które wymieniłeś i nie wiem czy zauważyłeś że w zdecydowanej większości nastąpiła wymiana nasadzeń białych odmian na czerwone.Wynika to z tego że w tej chwili że jest trend na wina czerwone i na takie jest największe zapotrzebowanie na rynku. Zauważ także że wsród odmian które Niemcy dosadzają i które mają dla nich jakieś znaczenie są tylko dwie w miarę nowe odmiany i to w dodatku czerwone dornfelder i regent. Inne odmiany które wymieniłeś jak Spatburgunder, Weibburgunder, Chardonnay,St.laurent to odmiany stare jak świat. Wobec tego dlaczego Niemcy je sadzą (mają tyle nowszych wydawałoby się rewelacyjnych odmian) a na przykład nowego kernera karczują. :roll:

Pozdrawiam Andrzej

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2010, 21:15 
Ekspert
Ekspert

[quote="Wesoły"] - Owocowanie 2009
Pomiar cukru i kwasowości z dnia 8 października 2009 roku
'''
Riesling 20,2 Brix 15,0 g/l
...
Regent dzisiaj zebrany. Rondo idzie w przyszłym tygodniu.
Pinot Noir na różowe, więc pewnie też niebawem.
Chyba muszę posadzić jakieś późniejsze odmiany, bo wegetacja potrwa pewnie tak jak rok temu do końca listopada :]

W temacie (topic'u) "Solaris" str.4
[quote="Maciej"]...U Wesołego i Grega (Wzgórza Trzebnickie - lokalizacja wyjątkowo dobra) nieźle dojrzał w tym roku i Riesling i Cabernet Sauvignon. A rok pogodowo był kiepski, SAT niski, wegetacja, jak na Dolny Śląsk - wyjątkowo krótka...
Rafał Wesołowski, Winnice Wzgórza Trzebnickie:
Dla Vinisfery
Rocznik 2009
„…Kolejne zbiory odbyły się w połowie października. Zebrane zostało Pinot Gris, Pinot Noir oraz Chardonnay. Pinot Gris jest jeszcze młodym winem, choć już zaskakuje bogactwem aromatów oraz orzeźwiająca kwasowością. Pinot Noir z małą ilością Charddonay zostały zwinifikowane razem co pozwoliło na utworzenie aromatycznego Rose z dominującą nutą truskawek.
Ostatni do zbioru poszedł Cabernet Sauvignon oraz Riesling. Ku zdziwieniu Cabernet uzyskał dojrzałość fizjologiczną i zapowiada się bardzo interesujące wino. Szybki koniec wegetacji uniemożliwił zbiór Rieslinga przy odpowiednich parametrach. Wino zakończyło już fermentacje na drożdżach obniżających kwasowość i końcem roku będzie można ocenić jego przyszłość.”

Te wspaniałe kwasiory
http://bonkowski.magazynwino.pl/2009/08 ... -kwasiory/
Kwasiory trochę mniej kwaśne
http://bonkowski.magazynwino.pl/2009/08 ... ej-kwasne/

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2010, 21:28 
Kiper
Kiper

Riesling przy zbiorze miał poniżej 10g/l w tym kiepskim roku...

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2010, 21:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="Wesoly"]Riesling przy zbiorze miał poniżej 10g/l w tym kiepskim roku...

No to półsłodkie cuvee riesling&vulgaris convar. crassa
A jak z tymi późniejszymi odmianami (późniejszymi od rieslinga) posadziłś już coś :lol: :wink:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2010, 22:12 
Kiper
Kiper

Myślę, że parametry Rieslinga zebranego znacznie wcześniej niż to by miało miejsce w poprzednich latach są niezłe.

Późne odmiany się jeszcze pojawią, jednak podobnie jak Riesling, nie będą to większościowe nasadzenia.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2010, 17:09 
mistrz
mistrz

[quote="andrew54"]

Staremu waścicielowi oczywiście ciężko podjąć decyzję o likwidacji czegoś o co dbał całe życie.Ale w końcu umiera i interes po nim przejmuje syn.Z reguły młody człowiek jest pełen zapału,chce coś zmieniać ,ulepszać.Kasy też mu nie brakuje,zresztą Niemcy do biedaków nie należą dlatego wydaje mi się niechęć do wymiany starych odmian na nowe tkwi w ich tradycji.Przyzwyczaili się do Rieslinga,lubią jego smak i jest na niego duże zapotrzebowanie.Do nowości podchodzą z dystansem i być może dlatego nowym odmianom jest ciężko się przebić .

Jeśli chodzi o tych którzy eksperymentują to trzeba im życzyć dużo zdrowia i długich lat życia. Ciekawe czy wszyscy zdążą wykorzystać tak zdobyte doświadczenie.Młodzi pewnie tak . :lol:

[quote="andrew54"]Danielu nie twierdzę że nasi zachodni sąsiedzi nie robią żadnych rotacji w swoich nasadzeniach, jednak stare wypróbowane odmiany to nadal trzon ich nasadzeń.Przyjrzałem się liczbom które wymieniłeś i nie wiem czy zauważyłeś że w zdecydowanej większości nastąpiła wymiana nasadzeń białych odmian na czerwone.Wynika to z tego że w tej chwili że jest trend na wina czerwone i na takie jest największe zapotrzebowanie na rynku. Zauważ także że wsród odmian które Niemcy dosadzają i które mają dla nich jakieś znaczenie są tylko dwie w miarę nowe odmiany i to w dodatku czerwone dornfelder i regent. Inne odmiany które wymieniłeś jak Spatburgunder, Weibburgunder, Chardonnay,St.laurent to odmiany stare jak świat. Wobec tego dlaczego Niemcy je sadzą (mają tyle nowszych wydawałoby się rewelacyjnych odmian) a na przykład nowego kernera karczują. :roll:

No to odpowiedziałeś sobie na postawione pytanie.

[quote="andrew54"]...Swoją drogą kraje winiarskie jakoś nie kwapią się z wymianą starych odmian uprawianych od stuleci,takich jak właśnie riesling,pinot noir itp., na nowe które z opisów mają być takimi rewelacjami. Czy oby nie jest to podyktowane tym że te nowości im nie dorównują?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2010, 21:12 
Ekspert
Ekspert

[quote="Darchom"] No to odpowiedziałeś sobie na postawione pytanie.

Na to wychodzi że chyba tak :)

Jeśli chodzi o podkładki o które pytałem wcześniej i gdyby to kogoś interesowało to znalazłem informację że niektóre przyśpieszają dojrzewanie o około 10-14 dni w stosunku do krzewów na własnych korzeniach.

Pozdrawiam Andrzej

PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 08:06 
czeladnik
czeladnik

A możesz pochwalić się jakie to Podkładki?

PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 10:43 
Ekspert
Ekspert

W internecie można znaleźć sporo informacji na temat podkładek dla winorośli choćby tu na stronie 63:http://www.roman-mysliwiec.pl/uw-plantpress.pdf Na stronie e-sadzonki piszą że podkładki 5C,101-14,3309C czy SORI przypieszają dojrzewanie owoców.Nie testowałem podkładek,moje krzewy w 99% rosną na własnych korzeniach więc nie mogę tego potwierdzić.A co do Rieslinga to zrezygnowałem z niego i na białe posadziłem Solarisa,Muscarisa i Seyvala Blanca. Jeden krzew Rieslinga u mnie rośnie ale jest to egzemplarz typowo kolekcjonerski.

PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2015, 18:43 
Ekspert
Ekspert

Monitoring dojrzewania
Wino jakie z tego powstało :
riesling 75% + gewurztraminer 25%
riesling zbierany 28/09/2012; gewurz zbierany 26/09/2012
wino 10,5%vol; kwasy 6,7g/l; cuk.reszt.0.8g/l
przechowywanie : "pić teraz"
Czy ktoś pił i może ocenić ?

PostNapisane: czwartek, 31 grudnia 2015, 09:57 
nowicjusz
nowicjusz

Niestety u mnie też Riesling się nie sprawdził, może temperatura, może ziemia nie taka... Spróbuję kiedyś jeszcze :)

PostNapisane: środa, 16 listopada 2016, 20:36 
mistrz
mistrz

Czy ktoś może doradzić jaki klon Rieslinga mógłbym posadzić eksperymentalnie? Ziemia gliniasta raczej żyzna więc myślałem o podkładce SO4, ale nie wiem jaki klon, na e-sadzonce jest tego jakoś za dużo do wyboru. W tym roku przymrozek zciął u mnie w połowie października Regenty i Solarisa, ale mam kawałek parceli położony nieco wyżej, bardziej przewiweny i lepiej nasłonoczeniony i tam na Seyvalu część liści wisiała do listopada.

Riesling
Gm 198-12
Gm 198-16
Gm 198-25
Gm 64-183
Gm 237-20
Gm 110-14
Gm 110-30
Gm 24-195
???

PostNapisane: środa, 16 listopada 2016, 22:34 
Ekspert
Ekspert

Mam 198-25, nie ma z nim problemu. Mam na różnych podkładkach, ale chyba SORI nieco przyśpiesza dojrzewanie.
Po parametrach nie powiem, bo za mało tego by mierzyć każdą, raczej po smaku i wyglądzie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1