zniecki napisał(a):
Jest to mój pierwszy post na forum.
Chciałbym serdecznie pozdrowić wszystkich użytkowników
szczególnie zaś podziękować tym piszącym, za ogromny zasób wiedzy, dzięki nim tu zgromadzony.
Może i mnie uda się dołożyć jakąś "cegiełkę".
W temacie Rieslinga; można lubić, można nie lubić, warto jednak, zwłaszcza przy większych zamiarach
wziąść po uwagę:
http://wordpress.klinikaroslin.com/bez- ... esn-to-co/dotknięty tym zostałem we wrześniu 2019r,
nie bezpośrednio na Rieslingu, którego akurat nie posiadam, ale na:
Phoenixie(potomek przez Bachussa)- zwłaszcza i w mniejszym stopniu ;na Johaniterze i Hibernalu.
Czyli u mnie; podatność rodzica przełożyła sie na jego hybrydy .
Właśnie Johanniter jako dziecko Rieslinga jest godny uwagi dla Kolegów, którzy nie widzą przyszłości u siebie Rieslinga. Podobnie jak Kolega, Sour Rot miałem w 2018 r., a szczególnie wyczuwalny octowy zapach uderzał w szpalerze między Merlotami, Cabernet Sauvignon a krzewami odmian Portugieser Bleu i Saint Laurent. Parę kroków obok są Rieslingi i Pinot Blanc i tu już nie było tak czuć tego zapachu, zatem u mnie bardziej dało się i odczuć, i zauważyć to zjawisko u odmian ciemnoowocowych.
-- piątek, 12 czerwca 2020, 05:28 --
Jak twierdzi dr. Mazurek , "(...)W okresie bezpośrednio przed kwitnieniem atak mączniaka musi zostać opóźniony tak długo jak to możliwe(...)." Może się udało w tej trudnej pogodzie dla upraw ekologicznych?
Wczoraj przy gorącej i słonecznej pogodzie moje Rieslingi prezentowały się tak:
Przyrosty są solidne, grube, pokrój prosty, elegancki, jak przystało na króla Europy Środkowej.
https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33134 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33135 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33136Kwiatostany zwiastują wiele gron:
https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33138 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33137 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33139 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33140 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33141Teraz zadanie polega na utrzymaniu krzewów w zdrowiu. Oby pogoda zaczęła sprzyjać, bo maj i czerwiec jak na razie nie pomagają ekologicznym winiarzom.
-- niedziela, 30 sierpnia 2020, 11:10 --
Piękne kwiatostany niestety po deszczach w okresie kwitnienia zostały zrzucone w zdecydowanej większości. Dlaczego jednak Riesling? W tak mokrym sezonie, w przeciwieństwie do reszty odmian (poza Chasselas, która wypadła tu podobnie), Riesling zawiązał procentowo więcej gron niż pozostałe odmiany. Z 13 krzewów będzie ... 3 kg owoców (z 18 krzewów Pinot Blanc będzie 0,5 kg). Jest również bardziej odporny na mączniaka rzekomego. Szkoda tych wspaniałych kwiatostanów z czerwca. Przyszły rok będzie o niebo lepszy.
-- sobota, 10 października 2020, 07:32 --
Dolnoslonzok napisał(a):
To nie moja fanaberia. Patrzę na tych największych w naszym nadodrzańskim regionie i powtórzę swój wpis z jesieni:
Rieslingi w uprawach między Odrą a Sudetami:
Winnica Angelika, Winnica Moderna, Winnice Wzgórz Trzebnickich,Winnica Jaspis, Winnica de Sas, a także:
http://winosabat.pl/wino/https://www.dspiw.pl/miejsce/winnica-bielawska/http://winnicaniemczanska.pl/https://m.facebook.com/1778740235496926 ... 4&refid=17
https://www.hople.pl/isetta-i,10https://www.hople.pl/barchetta-13,35http://www.adoriavineyards.com/Katalog/ ... 7b316.html
http://www.adoriavineyards.com/Katalog/ ... 16172.html
Tu szukaj roczników od 2015-2018:
https://www.winnicejaworek.pl/wp-conten ... 19-web.pdf
Pozostałych Rieslingów szukaj tu:
https://www.dspiw.pl/miejsca_kategoria/winnice/A do tego hektar Rieslinga u p. Dramsfelda w Zakrzowie niedaleko Góry św. Anny, a tu jest najnowsza winnica w Dolinie Odry, gdzie jest Riesling, ale i Pinot Noir:
https://www.facebook.com/WinnicaOpole/p ... =3&theater .
Nareszcie trafiłem na wino p. Dransfelda.
Wino Templariuszy - półwytrawny Riesling z lat 2017-2018.
https://www.vivino.com/winnica-czerwona ... 7?year=U.V.
https://www.facebook.com/palaclucja/pho ... =3&theaterWinnica, na której rośnie 1 ha Rieslinga od 2010 r. znajduje się po prawej stronie A4, jadąc od Brzegu w stronę Góry św. Anny (swego czasu jako młoda winnica wyróżniała się na tle czerwonej gleby).
https://www.facebook.com/palaclucja/pho ... =3&theater https://www.facebook.com/palaclucja/pho ... =3&theater https://www.facebook.com/palaclucja/pho ... =3&theaterhttps://www.facebook.com/palaclucja/pho ... =3&theater https://www.facebook.com/palaclucja/pho ... =3&theater https://www.facebook.com/palaclucja/pho ... =3&theater https://www.facebook.com/palaclucja/pho ... =3&theaterPo drugiej stronie jest Pałac Łucja (hotel, restauracja) p. Dransfelda. Tu jako Winnica w Zakrzowie -
http://winogrodnicy.pl/ . W województwie opolskim Riesling jest w uprawach od Odry po Sudety - Winnica Opole, Winnica Czerwona Górka (Zakrzów), Winnica Ćwielong-Olszewki i Winnica Hople Paczków, no i Winnica z Krzyżowic pod Brzegiem. 50 km w linii prostej na północ od Odry, w uprawach wzdłuż granicy z województwem wielkopolskim i łódzkim (Winnica Parypa- Byczyna i Winnica Pałac Pawłowice- koło Kluczborka), gdzie klimat kształtują już inne czynniki niż na Nizinie Śląskiej, nie ma Rieslinga.
-- wtorek, 13 października 2020, 05:13 --
Riesling 9 października miał ledwie 17 Brix. Grona wiszą jeszcze na krzewach, a jako że są zdrowe ( nie licząc nadgnitych po osach i szerszeniach, przetrzymam go jak najdłużej.
W szalonym 2018 roku zbierałem go na raty, pozwalając sobie na eksperyment:
03.09.2018
Riesling 2014 - 22,5 Brix 8,5-9 g/l
14.09.2018
Krzewy rocznik 2014
Z 10 krzewów zebrałem ok. 8 kg owoców, z czego, po szypułkowaniu, uzyskałem jakieś 5 kg (duża część gron niestety z uszkodzonymi jagodami). Moszcz to ok. 4 l oraz 20 Brix i 7 g/l.
W najsłodszych jagodach Riesling 2014 uzyskał podczas wykonanych pomiarów 23 Brix. W soku z paru gron pomiary dały natomiast wynik 21,2 Brix oraz 7,5 g/l kwasów.
20.10.2018
Rocznik 2010-2013 – trzy krzewy.
Zebrałem 2,5 kg owoców ( kilka gron zjadły szpaki, kosy i osy oraz szerszenie ). Grona ważyły średnio 100-120 g, a rekordowy okaz nawet 250 g. Cukier w jagodach wyniósł od 22,2 do 24,6 Brix. W moszczu wynik był następujący : cukier 22,2 Brix, kwas 7 g/l.
-- niedziela, 13 grudnia 2020, 06:06 --
Uzupełnienie tegorocznych danych tak fatalnego roku. Oby taki sezon odszedł do lamusa. Jest tu też nauka cenna na przyszłe, wilgotne sezony.
22 października był dniem z miłym, mimo wszystko, zaskoczeniem Rieslingiem. W tak trudnym sezonie, po podtopieniu, gdy glina, na której rośnie była wilgotna jak gąbka do drugiej połowy listopada, wykazał 19-19,5 Brix, gdzie wisiał do pół kilograma na krzewie. Na tych, gdzie było po 8 gron wyniki dały do 18 Brix w zacienionych gronach.
-- czwartek, 27 stycznia 2022, 08:17 --
W pierwszej połowie kwietnia przyjedzie do mnie 100 szt. Rieslinga klon 358 na podkładce 5BB, które zamówiłem już u p. Reinharda Antesa. Jak większość winiarzy z zachodniej części kraju, zamawiam sadzonki bezpośrednio w niemieckiej szkółce z pominięciem dużej, polskiej firmy. Rieslingi będą rosnąć na piachu w uprawie przerobowej obok 100 szt. Pinot Blanc i 100 Chasselas/Schoenedel oraz 50 Johanniterów.