Budzik napisał(a):
Michał,
Czy uważasz że u Ciebie Riesling będzie dojrzewał optymalnie? Jeżeli nie, to sugeruję Ehrenfelser - dojrzewa 7-10 dni wcześniej jak Riesling i przede wszystkim jest odporniejsza na choroby. Nazwa odmiany jest ważna jeżeli planujesz sprzedaż wina. Jeżeli nie, liczy się wyłącznie jakość.
Tomku, dziękuję za tę propozycję. Kto wie? Szkopuł w tym, ze uparcie idę w vinifery. Napisz proszę, czy masz porównanie Ehrenfelsera do Johannitera? Ciekawi mnie, bo może kiedyś i dam się przekonać do jednej z tych hybryd. A jeżeli nie Riesling to Veltliner będzie i tak dobry.

Tu jest moje podsumowanie z ostatnich lat parametrów moich Rieslingów przedstawionych parę stron wcześniej w tym wątku:
Kościerzyce, pod Brzegiem - 25 września 2016 r. : 21 Brix
Oldrzyszowice pod Brzegiem - 15 października 2017 r. - 21 Brix, 9,5- 10 g/l (22 października 2017 r. - 20 Brix),
Oldrzyszowice pod Brzegiem -
3 września 2018 r. - 22,5 Brix, 8,5 g/l - 9 g/l. Zbiór 14 września w czwartek po weekendowym deszczu - moszcz 20 Brix i 7 g/l . Jagody z zacienionych miejsc w środkach krzewów nieco zaniżyły parametry, ale i spadł kwas. Najstarsze krzewy z lat 2010-2013 przetrzymane testowo dały 13 października 2018 r. 24,4 Brix. Większość badanych jagód jednak w granicach 23,6-23,8 Brix).
31 sierpnia 2019 r., na tydzień przed zbiorem, Riesling miał 18 Brix. Zbiór 7 września już bez pomiarów. Stracony miesiąc w czerwcu i lipcu na regenerację krzewów po poparzeniu węglanem potasu.
Riesling rośnie na cięższej glebie w miejscu, gdzie już latem mam cień od godz.16, a walczę z patogenami, bo i przewiewność jest tu mniejsza. Mam natomiast dla niego miejsce w ogrodzie na 100 szt. na piachu, w nasłonecznionym miejscu, gdzie jest duży przewiew, stąd liczę, że tu będzie łatwiej. Wprowadzam nowe środki ekologiczne, zatem liczę również na lepszą jakość owoców, a co za tym idzie parametrów, ponieważ dotychczas coroczne infekcje mączniaka prawdziwego powodowały spadek cukrów i wzrost kwasów. Riesling 2018, mimo błędów w winifikacji, dał mi nadzieję na wino z niego w mojej lokalizacji. Zanim jednak dosadzę te 100 krzewów, nasadzę 15 szt. własnokorzeniowych na testowym poletku na piachu i sprawdzę, jakie w rzeczywistości dadzą parametry. To będzie decydujące o dalszych nasadzeniach Rieslinga. Ale, langsam, langsam aber sicher.