sailor napisał(a):
Rieslinga uprawiają w winnicy Turnau w Baniewicach. To trochę dalej na północ (winnica w Berlinie ok. 52,32 N, winnica Turnau ok. - 53,05 N). Nie wiem, czy i jak Riesling dojrzewa w Baniewicach, ale wina z niego robią tam na pewno.
Na tej samej mniej więcej szerokości rośnie też Riesling w winnicy Kosinek na Pojezierzu Drawskim.
Pozdrawiam.
Mariusz
A, to nie wiedziałem, że Turnau ma Rieslinga. Faktycznie to już daleko na północy.
ostrowin napisał(a):
Riesling z Baniewic jest bardzo dobry (tylko nie pamiętam czy próbowałem 2017 czy 2018). Pewnie zasługa winemakera, Franka Fausta z Rheingau. Ciężko samemu wypracować wiedzę na temat fermentacji danej odmiany którą tam mają od pokoleń. Ciekawi mnie tylko, że krzewy im dojrzewają tak daleko na północ?
Dopiero niedawno znalazłem stronę o ich winnicy. Piękna i wspaniałe wina w ofercie. Też jestem ciekaw jak Riesling dojrzewa i czy jest to regularne dojrzewanie.
narc81 napisał(a):
Aromatycznie oba udane.
2017 zdecydowanie bardziej kwasowy,ale wiemy jaki był 2017...
2018 bardziej przyjazny,ale to też kwestia gustu.
Włodku, a jak wypadają one w porównaniu do innych Rieslingów? Jest jakaś różnica?
Co do moich rieslingowych planów, to daję sobie jeszcze może dwa lata na sprawdzenie przy ekologicznej ochronie jak będą kształtować się parametry moich kilkunastu krzewów. Rosną na glinie w większości, a kilka na piaszczysto-gliniastej, gdzie w obydwu miejscach jest jednak głębiej, poniżej 0,8-1m, piach rzeczny. Uprawa jest tu zacieniona nawet latem już ok. godz.16.
Zestawienie moich Rieslingów z ostatnich lat:
Kościerzyce, pod Brzegiem - 25 września 2016 r. : 21 Brix
Oldrzyszowice pod Brzegiem - 15 października 2017 r. - 21 Brix, 9,5- 10 g/l (22 października 2017 r. - 20 Brix),
Oldrzyszowice pod Brzegiem - 3 września 2018 r. - 22,5 Brix, 8,5 g/l - 9 g/l. Zbiór 14 września w czwartek po weekendowym deszczu - moszcz 20 Brix i 7 g/l . Jagody z zacienionych miejsc w środkach krzewów nieco zaniżyły parametry, ale i spadł kwas. Najstarsze krzewy z lat 2010-2013 przetrzymane testowo dały 13 października 2018 r. 24,4 Brix. Większość badanych jagód jednak w granicach 23,6-23,8 Brix).
31 sierpnia 2019 r., na tydzień przed zbiorem, Riesling miał 18 Brix. Zbiór 7 września już bez pomiarów. Stracony miesiąc w czerwcu i lipcu na regenerację krzewów po poparzeniu węglanem potasu.
Zdecydowanie muszę dopracować ochronę ekologiczną przed patogenami, co pozwoli na poprawę parametrów, a także bardziej śmiało prześwietlać krzewy w końcowej fazie dojrzewania, by odsłonić grona z zacienionych miejsc krzewów.
Jeżeli kolejny rok, dwa lata będą korzystne dla Rieslinga, przygotuję pod uprawę na rok 2021 lub 2022 wybrane miejsce na glebie piaszczystej na południe od domu (gdzie zakładam wiosną uprawę przerobową). Mam u siebie miejsce dla Rieslinga na 50-100 krzewów (w zależności od przyjętej gęstości nasadzenia), gdzie jest przewiewnie i słonecznie do godz. 18 w ostatnich dniach października. Kusi mnie Riesling uzyskanym już aromatem podczas pierwszej winifikacji rok temu. Należy tylko dopracować cały proces. Pisałem już, że Riesling lubi piach, o czym świadczą aromatyczne wina z tej odmiany wyrabiane w Palatynacie, zatem właśnie tu upatruję szansę dla moich Rieslingów. I jeszcze jedno. Od 2016 r. wegetacja rusza wcześniej o blisko miesiąc niż we wcześniejszych latach, zatem przy wyeliminowaniu zagrożenia patogenami da to szansę na zbiór Rieslinga z dobrymi parametrami już w drugiej połowie września (z pewnością w początku trzeciej dekady miesiąca), a jeżeli uda się przetrzymać owoce na krzewach do października to wygląda to bardzo obiecująco.
P.S.
Jeżeli jednak nie uda się z Rieslingiem, to z pewnością z Veltlinerem lub Elblingiem, z których ten pierwszy staje się u mnie odmianą deserową ze swoją słodyczą owoców.

P.S.
Dodam jeszcze, że gros moich Rieslingów, czyli 10 szt. to prezent od rodziców rocznika kl. I-III 2011-2014 (dla porządku -10 Rieslingów to ilość chłopców w klasie, a 15 Pinot Blanc to liczba dziewczynek

). Moja uprawa sentymentalna, bo do tego rocznika uczniów mam szczególny sentyment

.