Teraz jest środa, 14 maja 2025, 17:58

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 10:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5471
Lokalizacja: Łódź i okolice
Piotrze to już po poprawce na niecukry?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 12:39 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Raczej nie, chyba się umawialiśmy, że podajemy dane odczytane z refraktometru, albo pływaka.
25-26Bx to raczej ciężko osiągalne dla tych odmian.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 16:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Jeszcze trochę u mnie powisi , bo ma tylko 20-20,5Bx.
Do cuvee z Rondo które ma tylko 19 Bx

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 17:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Dzisiaj mierzyłem cukier refraktometrem i wyszło 20 Bx ,gleba ciężka zadarniona.
Grona zdrowe, nawet zdrowsze od MF.,ale obciążenie krzewów ok. 2kg.
Dobrze byłoby aby grona powisiały jeszcze z 10 dni,ale czy aura pozwoli?
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 18:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
I ja dzisiaj zmierzyłem Regenta.
22 Brix, kwas 6,8 g/l. Obciążenie koło 2 kg.
W sumie, to już parametry na winobranie :-)

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 19:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Nie zwlekaj więc.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 20:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Do weekendu jeszcze musi powisieć...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 września 2016, 20:46 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 11 kwietnia 2014, 06:28
Posty: 190
Lokalizacja: Zagórze, gmina Halinów, woj. mazowieckie
Do jakiej ilości Brix Regent może dociągnąć w gruncie? Zastanawiam się kiedy planować zbiory i tak żeby nie ryzykować jakichś nadmiernych strat spowodowanych gnijącymi owocami itp

_________________
Pozdrawiam wszystkich, Krzysztof B.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 22 września 2016, 08:17 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1686
Lokalizacja: okolice Ojcowa
To bardzo zależy od obciążenia i kondycji liści. U mnie w okolicach 21-22Bx kwasy są tak niskie, że trzeba zbierać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 22 września 2016, 14:27 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Kurcze mój plan napięty a zauważyłem że na Regencie zaczęły rodzynkować grona to chyba przez suszę..
Więc i ja chyba muszę zbierać.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 23 września 2016, 11:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5945
Lokalizacja: dolnośląskie
vanKlomp napisał(a):
Piotrze to już po poprawce na niecukry?


Nie. Odczyty z refraktometru. Tyle tylko, że próbki moszczu pobrane z miazgi, czyli Brix dla całego zbioru. Sygnalizowane zasychanie szypułek u Ronda, u mnie wystąpiło śladowo. Ja Ronda nie wymieniam na Regenta i jestem zadowolony bo wydaje się, że jest plenniejsze.

Rondo zaraz po zbiorze https://www.facebook.com/15081745361021 ... =3&theater
Regent https://www.facebook.com/15081745361021 ... =3&theater

Fermentuję aktualnie miazgę z Ronda (13 kg)+ Regent (10) i do tego 10 l moszczu z Berlińskiego, tłoczonego po 12 godz zimnej maceracji.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 18:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1686
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Dziś zebrałem Regenta. Jak zazwyczaj z prozaicznego powodu: szara i osy tak się do niego zaczęły dobierać, że trzeba było je wyprzedzić.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 20:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
suszi a jakie parametry moszczu tego regenta ???

Ja dzisiaj robiłem wino z regenta ale z owoców kupionych w pewnej winnicy, (na własny owoce muszę poczekać jeszcze rok )
ale u mnie parametry moszczu słabe 18 brix kwasy około 10g , może po dosłodzeniu burakiem wyjdzie coś pijalnego z tego , czasz pokaże.

Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 12:12 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Dzisiaj zebrałem regenta z gron kontrolnych 2 letnich krzewów 20 brix 7 g/L kwasu średnia masa gron 160 g.
Obciążenie 2 grona na krzew . Może za rok będzie piękne winobranie.

Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 13:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
monteverst napisał(a):
Ja dzisiaj robiłem wino z regenta ale z owoców kupionych w pewnej winnicy, (na własny owoce muszę poczekać jeszcze rok )
ale u mnie parametry moszczu słabe 18 brix kwasy około 10g

Jak można sprzedawać Regenta z kwasem na takim poziomie? Nie miałeś możliwości zbadania parametrów na miejscu? Co to za winnica?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO