Teraz jest środa, 14 maja 2025, 06:23

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 14:52 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 12 marca 2013, 20:42
Posty: 82
Lokalizacja: śląsk Lubliniec
Witajcie !
W tym roku posadziłem 15 sadzonek Regenta i Ronda a moje pytanie dotyczy zabezpieczenia ich na zimę. Poproszę o poradę !
Pozdrawiam !


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 15:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 12 maja 2009, 01:00
Posty: 2276
Lokalizacja: okolice Alwerni
A co tu radzić... kopczyk i do wiosny.

_________________
Pozdrawiam Marcin
Profil w Wiki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 15:27 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 12 marca 2013, 20:42
Posty: 82
Lokalizacja: śląsk Lubliniec
Słyszałem aby je położyć na ziemi i okryć iglakami i na to jeszcze ziemia .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 15:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5471
Lokalizacja: Łódź i okolice
Bez przesady. wystarczy tylko kopczyk z ziemi żeby zabezpieczyć dolne oczka. I tak na wiosnę będziesz przycinał na 2 oczka. Chyba, że chcesz żeby twojego Regenta posmakowały nornice to możesz im wymościć legowisko gałązkami. :lol:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 21:30 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 12 marca 2013, 20:42
Posty: 82
Lokalizacja: śląsk Lubliniec
Dziękuję za wskazówkę muszę się przyznać że jestem laikiem i w sprawach przycinania jeszcze zwrócę się o pomoc na wiosnę.
Pozdrawiam !


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 20:12 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 października 2010, 14:00
Posty: 54
Lokalizacja: Białystok
Wczoraj zebrałem regenta. Miazga 21 brix, kwasy nie mierzone bo się kolorek skończył, pestki brązowe, niektóre grona zaczęły już łapać celulit :)

_________________
Pozdrawiam
Mariusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2015, 18:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zbiory regenta - Winnica Srebrna Góra Monitoring 2012

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2015, 20:28 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1686
Lokalizacja: okolice Ojcowa
zbyszekB napisał(a):
Zbiory regenta - Winnica Srebrna Góra Monitoring 2012
Dla mnie ta tabelka to normalne szok :shock: Popatrzcie na SAT grubo ponad 3000, zbierałbym go 1 września - ciekawe czy dalbym ciała? Niby miał dopiero dojrzałe pestki dla pH powyżej 3.5 i przy kwasie 5.5. Co myślicie też tak długo byście go trzymali? :?:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 20:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
suszi napisał(a):
29/12/2015
......
Dla mnie ta tabelka to normalne szok :shock: Popatrzcie na SAT grubo ponad 3000, zbierałbym go 1 września - ciekawe czy dalbym ciała? Niby miał dopiero dojrzałe pestki dla pH powyżej 3.5 i przy kwasie 5.5. Co myślicie też tak długo byście go trzymali? :?:

Ja bym pewnie tak długo nie wytrzymał ze zbiorem ? :wink:
Uzasadnienie daty zbioru : dopiero 19/09 pestki osiągnęły fizjologiczną dojrzałość, przy większym pH taniny ekstrahują do wina w większej ilości, chęć zrobienia wina w stylu "południowym".
Czy to się udało ?
Wino Regent 2012
regent90% + Cabernet Cortis 10%
maceracja 12 dni - wino czerwone wytrawne, 13,6%vol,kwasy 6g/l,cukier resztkowy 0,6g/l,potencjał starzenia 3-4 lata.
Jeżeli ktoś pił to wino to może ocenić.

Jak nietrudno zauważyć - moszcz regenta miał kwasy na poziomie 5,5g/l a wino 6g/l.
Więc albo cabernet powiększył kwasy albo było w inny sposób dokwaszane ?

w następnych latach jednak regent zbierany był później jak wynika z opisu win z regenta (nawet na początku października).
Wg artykułu o monitoringu - w polskich warunkach odmiana Regent dojrzewa 10.09-30.09 *
*Opracowano na podstawie ? Developed on the basis of (Myśliwiec 2006, Lisek 2011, Bosak 2006).

-- Pt, 01.01.2016 20:38 --

1/01/2016
Monitoring parametrów dojrzewania regenta i wina z tej odmiany we winnicy VICTORIA
Mamy więc parametry dojrzewania regenta w Małopolsce i na Mazowszu.
A jak to wygląda w innych rejonach Polski ? (szczególnie Dolny Śląsk i Pomorze Zachodnie) ?!
Może ktoś wie ?!

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2016, 21:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1686
Lokalizacja: okolice Ojcowa
zbyszekB napisał(a):
Uzasadnienie daty zbioru : dopiero 19/09 pestki osiągnęły fizjologiczną dojrzałość, przy większym pH taniny ekstrahują do wina w większej ilości, chęć zrobienia wina w stylu "południowym".
Czy to się udało ?
Wino Regent 2012
regent90% + Cabernet Cortis 10%
maceracja 12 dni - wino czerwone wytrawne, 13,6%vol,kwasy 6g/l,cukier resztkowy 0,6g/l,potencjał starzenia 3-4 lata.
Jeżeli ktoś pił to wino to może ocenić.

Jak nietrudno zauważyć - moszcz regenta miał kwasy na poziomie 5,5g/l a wino 6g/l.
Więc albo cabernet powiększył kwasy albo było w inny sposób dokwaszane ?

w następnych latach jednak regent zbierany był później jak wynika z opisu win z regenta (nawet na początku października).
Wg artykułu o monitoringu - w polskich warunkach odmiana Regent dojrzewa 10.09-30.09 *
*Opracowano na podstawie ? Developed on the basis of (Myśliwiec 2006, Lisek 2011, Bosak 2006).
Tak mnie zafrapowały te późne zbiory Regenta, że Kupiłem TU, Regenta 2013 z Winnicy Srebrna Góra, jest to rocznik w którym zrezygnowano z jakichkolwiek domieszek: 100% Regent. Wino zdobyło 85,60/100 punktów w 2014 roku w Paryżu: http://www.civg-igwc.fr/_media/palmares-civg-2014-edition-3-paris.pdf. Parametry wina: Alk. 13%, Zbiór 3.10, maceracja 10 dni, kwasowość 4,9 g/l, cukier resztkowy 0,2 g/l, niefiltrowane.

No i spróbowałem, zatem moja subiektywna opinia: zapach totalnie neutralny żadnych skojarzeń, smak w pierwszej chwili dokładnie to samo: kompletnie nic (nawet nic nie kwaśne, nic nie słodkie - myślę że o to chodziło), ale finisz: gorycz - niedobre gorzkie taniny, nic nie ściągające. W mojej opinii wino specjalnie zrobione pod jedzenie nie do picia wieczorkiem dla przyjemności.

Nic nie ma wspólnego z żadnym południowym winem, ale jest zdecydowanie w starym stylu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2016, 22:18 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Moim skromnym zdaniem, maceracja Regenta max 6-7dni. Oczywiście jeszcze ma wpływ temp. fermentacji, im wyższa tym krócej.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 12:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1686
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Misza napisał(a):
suszi napisał(a):
No i spróbowałem, zatem moja subiektywna opinia: zapach totalnie neutralny żadnych skojarzeń, smak w pierwszej chwili dokładnie to samo: kompletnie nic (nawet nic nie kwaśne, nic nie słodkie - myślę że o to chodziło), ale finisz: gorycz - niedobre gorzkie taniny, nic nie ściągające. W mojej opinii wino specjalnie zrobione pod jedzenie nie do picia wieczorkiem dla przyjemności.

Nic nie ma wspólnego z żadnym południowym winem, ale jest zdecydowanie w starym stylu.


I to najlepiej dowodzi, że nie nadajesz się na członka jury. A wino z biedry czy Lidla za 15.99 sprawia ci pewnie dużo frajdy. :wink: :mrgreen: Napisać można wszystko.
Piłem kilka polskich niekomercyjnych Regentów, łącznie z moimi i żaden mnie nie zachwycił. Piłem też kiedyś morawskiego Regenta i wiem, że się da z niego zrobić fajne wino.
Dla uspokojenia powiem, że nie pamiętam też żadnego czerwonego polskiego wina (z wyjątkiem Dornfeldera od ś.p. A. Pajdasza), które byłoby lepsze od tego za 15.99, które ostatnio piłem. Ale ja się też nie znam :wink:
Dobra uwaga trafiłeś w sedno, cytuję, bo warto ją pozostawić w wątku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 20:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
A jak oceniacie Regenta Turnała???

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 21:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Parametry zbioru Regenta na tle innych odmian - na północnym Mazowszu
Obrazek

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2016, 02:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): czwartek, 15 listopada 2012, 01:14
Posty: 1100
Lokalizacja: łódź
Zbuszku mógłbym jeszcze poprosić (jeśli masz zapisane) o obciążenie krzewów w danym roku,i czy pierwsza data zbirów to pełne owocowanie czy kontrolne w drugim roku?

_________________
Pozdrawiam Przemek.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO