Teraz jest środa, 14 maja 2025, 06:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 14:52 
przedszkolak
przedszkolak

Witajcie !
W tym roku posadziłem 15 sadzonek Regenta i Ronda a moje pytanie dotyczy zabezpieczenia ich na zimę. Poproszę o poradę !
Pozdrawiam !

PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 15:15 
Ekspert
Ekspert

A co tu radzić... kopczyk i do wiosny.

PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 15:27 
przedszkolak
przedszkolak

Słyszałem aby je położyć na ziemi i okryć iglakami i na to jeszcze ziemia .

PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 15:33 
Ekspert
Ekspert

Bez przesady. wystarczy tylko kopczyk z ziemi żeby zabezpieczyć dolne oczka. I tak na wiosnę będziesz przycinał na 2 oczka. Chyba, że chcesz żeby twojego Regenta posmakowały nornice to możesz im wymościć legowisko gałązkami. :lol:

PostNapisane: sobota, 26 października 2013, 21:30 
przedszkolak
przedszkolak

Dziękuję za wskazówkę muszę się przyznać że jestem laikiem i w sprawach przycinania jeszcze zwrócę się o pomoc na wiosnę.
Pozdrawiam !

PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 20:12 
przedszkolak
przedszkolak

Wczoraj zebrałem regenta. Miazga 21 brix, kwasy nie mierzone bo się kolorek skończył, pestki brązowe, niektóre grona zaczęły już łapać celulit :)

PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2015, 18:25 
Ekspert
Ekspert

Zbiory regenta - Winnica Srebrna Góra Monitoring 2012

PostNapisane: poniedziałek, 28 grudnia 2015, 20:28 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Zbiory regenta - Winnica Srebrna Góra Monitoring 2012
Dla mnie ta tabelka to normalne szok :shock: Popatrzcie na SAT grubo ponad 3000, zbierałbym go 1 września - ciekawe czy dalbym ciała? Niby miał dopiero dojrzałe pestki dla pH powyżej 3.5 i przy kwasie 5.5. Co myślicie też tak długo byście go trzymali? :?:

PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2016, 20:40 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
29/12/2015
......
Dla mnie ta tabelka to normalne szok :shock: Popatrzcie na SAT grubo ponad 3000, zbierałbym go 1 września - ciekawe czy dalbym ciała? Niby miał dopiero dojrzałe pestki dla pH powyżej 3.5 i przy kwasie 5.5. Co myślicie też tak długo byście go trzymali? :?:

Ja bym pewnie tak długo nie wytrzymał ze zbiorem ? :wink:
Uzasadnienie daty zbioru : dopiero 19/09 pestki osiągnęły fizjologiczną dojrzałość, przy większym pH taniny ekstrahują do wina w większej ilości, chęć zrobienia wina w stylu "południowym".
Czy to się udało ?
Wino Regent 2012
regent90% + Cabernet Cortis 10%
maceracja 12 dni - wino czerwone wytrawne, 13,6%vol,kwasy 6g/l,cukier resztkowy 0,6g/l,potencjał starzenia 3-4 lata.
Jeżeli ktoś pił to wino to może ocenić.

Jak nietrudno zauważyć - moszcz regenta miał kwasy na poziomie 5,5g/l a wino 6g/l.
Więc albo cabernet powiększył kwasy albo było w inny sposób dokwaszane ?

w następnych latach jednak regent zbierany był później jak wynika z opisu win z regenta (nawet na początku października).
Wg artykułu o monitoringu - w polskich warunkach odmiana Regent dojrzewa 10.09-30.09 *
*Opracowano na podstawie ? Developed on the basis of (Myśliwiec 2006, Lisek 2011, Bosak 2006).

-- Pt, 01.01.2016 20:38 --

1/01/2016
Monitoring parametrów dojrzewania regenta i wina z tej odmiany we winnicy VICTORIA
Mamy więc parametry dojrzewania regenta w Małopolsce i na Mazowszu.
A jak to wygląda w innych rejonach Polski ? (szczególnie Dolny Śląsk i Pomorze Zachodnie) ?!
Może ktoś wie ?!

PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2016, 21:53 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Uzasadnienie daty zbioru : dopiero 19/09 pestki osiągnęły fizjologiczną dojrzałość, przy większym pH taniny ekstrahują do wina w większej ilości, chęć zrobienia wina w stylu "południowym".
Czy to się udało ?
Wino Regent 2012
regent90% + Cabernet Cortis 10%
maceracja 12 dni - wino czerwone wytrawne, 13,6%vol,kwasy 6g/l,cukier resztkowy 0,6g/l,potencjał starzenia 3-4 lata.
Jeżeli ktoś pił to wino to może ocenić.

Jak nietrudno zauważyć - moszcz regenta miał kwasy na poziomie 5,5g/l a wino 6g/l.
Więc albo cabernet powiększył kwasy albo było w inny sposób dokwaszane ?

w następnych latach jednak regent zbierany był później jak wynika z opisu win z regenta (nawet na początku października).
Wg artykułu o monitoringu - w polskich warunkach odmiana Regent dojrzewa 10.09-30.09 *
*Opracowano na podstawie ? Developed on the basis of (Myśliwiec 2006, Lisek 2011, Bosak 2006).
Tak mnie zafrapowały te późne zbiory Regenta, że Kupiłem TU, Regenta 2013 z Winnicy Srebrna Góra, jest to rocznik w którym zrezygnowano z jakichkolwiek domieszek: 100% Regent. Wino zdobyło 85,60/100 punktów w 2014 roku w Paryżu: http://www.civg-igwc.fr/_media/palmares-civg-2014-edition-3-paris.pdf. Parametry wina: Alk. 13%, Zbiór 3.10, maceracja 10 dni, kwasowość 4,9 g/l, cukier resztkowy 0,2 g/l, niefiltrowane.

No i spróbowałem, zatem moja subiektywna opinia: zapach totalnie neutralny żadnych skojarzeń, smak w pierwszej chwili dokładnie to samo: kompletnie nic (nawet nic nie kwaśne, nic nie słodkie - myślę że o to chodziło), ale finisz: gorycz - niedobre gorzkie taniny, nic nie ściągające. W mojej opinii wino specjalnie zrobione pod jedzenie nie do picia wieczorkiem dla przyjemności.

Nic nie ma wspólnego z żadnym południowym winem, ale jest zdecydowanie w starym stylu.

PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2016, 22:18 
mistrz
mistrz

Moim skromnym zdaniem, maceracja Regenta max 6-7dni. Oczywiście jeszcze ma wpływ temp. fermentacji, im wyższa tym krócej.

PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 12:20 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
suszi napisał(a):
No i spróbowałem, zatem moja subiektywna opinia: zapach totalnie neutralny żadnych skojarzeń, smak w pierwszej chwili dokładnie to samo: kompletnie nic (nawet nic nie kwaśne, nic nie słodkie - myślę że o to chodziło), ale finisz: gorycz - niedobre gorzkie taniny, nic nie ściągające. W mojej opinii wino specjalnie zrobione pod jedzenie nie do picia wieczorkiem dla przyjemności.

Nic nie ma wspólnego z żadnym południowym winem, ale jest zdecydowanie w starym stylu.

I to najlepiej dowodzi, że nie nadajesz się na członka jury. A wino z biedry czy Lidla za 15.99 sprawia ci pewnie dużo frajdy. :wink: :mrgreen: Napisać można wszystko.
Piłem kilka polskich niekomercyjnych Regentów, łącznie z moimi i żaden mnie nie zachwycił. Piłem też kiedyś morawskiego Regenta i wiem, że się da z niego zrobić fajne wino.
Dla uspokojenia powiem, że nie pamiętam też żadnego czerwonego polskiego wina (z wyjątkiem Dornfeldera od ś.p. A. Pajdasza), które byłoby lepsze od tego za 15.99, które ostatnio piłem. Ale ja się też nie znam :wink:
Dobra uwaga trafiłeś w sedno, cytuję, bo warto ją pozostawić w wątku.

PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 20:37 
Ekspert
Ekspert

A jak oceniacie Regenta Turnała???

PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 21:04 
Ekspert
Ekspert

Parametry zbioru Regenta na tle innych odmian - na północnym Mazowszu
Obrazek

PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2016, 02:01 
Ekspert
Ekspert

Zbuszku mógłbym jeszcze poprosić (jeśli masz zapisane) o obciążenie krzewów w danym roku,i czy pierwsza data zbirów to pełne owocowanie czy kontrolne w drugim roku?

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1