suszi napisał(a):
29/12/2015
......
Dla mnie ta tabelka to normalne szok

Popatrzcie na SAT grubo ponad 3000, zbierałbym go 1 września - ciekawe czy dalbym ciała? Niby miał dopiero dojrzałe pestki dla pH powyżej 3.5 i przy kwasie 5.5. Co myślicie też tak długo byście go trzymali?

Ja bym pewnie tak długo nie wytrzymał ze zbiorem ?
Uzasadnienie daty zbioru : dopiero 19/09 pestki osiągnęły fizjologiczną dojrzałość, przy większym pH taniny ekstrahują do wina w większej ilości, chęć zrobienia wina w stylu "południowym".
Czy to się udało ?
Wino Regent 2012
regent90% + Cabernet Cortis 10%
maceracja 12 dni - wino czerwone wytrawne, 13,6%vol,kwasy 6g/l,cukier resztkowy 0,6g/l,potencjał starzenia 3-4 lata.
Jeżeli ktoś pił to wino to może ocenić.
Jak nietrudno zauważyć - moszcz regenta miał kwasy na poziomie 5,5g/l a wino 6g/l.
Więc albo cabernet powiększył kwasy albo było w inny sposób dokwaszane ?
w następnych latach jednak regent zbierany był później jak wynika z opisu win z regenta (nawet na początku października).
Wg artykułu o monitoringu - w polskich warunkach odmiana Regent dojrzewa 10.09-30.09 *
*Opracowano na podstawie ? Developed on the basis of (Myśliwiec 2006, Lisek 2011, Bosak 2006).-- Pt, 01.01.2016 20:38 --
1/01/2016
Monitoring parametrów dojrzewania regenta i wina z tej odmiany we winnicy
VICTORIAMamy więc parametry dojrzewania regenta w Małopolsce i na Mazowszu.
A jak to wygląda w innych rejonach Polski ? (szczególnie Dolny Śląsk i Pomorze Zachodnie) ?!
Może ktoś wie ?!