Teraz jest środa, 14 maja 2025, 17:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 22:08 
Ekspert
Ekspert

Oj ciekawy. U mnie w całym szpalerze Regenta znalazłem dzisiaj dwie jagody, które zaczęły się wybarwiać. :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2013, 05:07 
Ekspert
Ekspert

U mnie pierwszy raz owocuje, zredukowany przez grad, ładnie się już teraz przebarwia.
Siatkę założyłem bo ptaki atakują wszystko co zmienia barwę :evil:
Jeden regent wyjątkowo fajnie rósł, więc poprowadziłem na kurtynę. Wygląda na to jakby lepiej owocował...

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 18:11 
mistrz
mistrz

Podepnę się pod temat z pytaniem: czy to normalne, że liście Regenta od końca sierpnia nabierają barw żółto - czerwonych? Dzieje się tak na obu moich krzewach i postępuje od korzenia. Regenty są na podkładce 125aa i rosną w piaszczystej ziemi.

PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 20:11 
Ekspert
Ekspert

U mnie też czerwienieje od dołu. Fachura z ZUT powiedział że młode krzewy regenta mają trudności z pobieraniem mikroelementów z gleby.
Trzeba poczekać aż się dobrze ukorzenią i nawozić kompostem, a nie tylko makroelementami. No i kwestia kwasowości gleby.

PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 21:42 
Ekspert
Ekspert

Moje Regenty też się już teraz tak przebarwiają (niektóre),ale nie warto sobie tym głowy zawracać.
Były formułowane różne tezy jak niedobór składników pokarmowych,pewne schorzenia itd...
Ja nie widzę różnicy pomiędzy parametrami owoców i wzrostem krzewów o różnej barwie liści o tej porze roku.

PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 22:05 
mistrz
mistrz

No to mnie panowie uspokoiliście, dziękuję. Nawiasem mówiąc ładne te barwy są. Jako że w pierwszym roku nie mam owoców, to nie mogę się doczekać na złotą polską jesień, kiedy wszystkie liście nabiorą cieplejszych barw, żeby chociaż oczy nacieszyć. :)

PostNapisane: sobota, 21 września 2013, 13:58 
przedszkolak
przedszkolak

W Białymstoku pada nieprzerwanie od 1,5 tygodnia, bywały dni gdzie lało od rana do rana. Dziś podczas sprawdzania cukrów znalazłem popękane jagody. Grona nie wytrzymują takiej ilości wody i zaczynają pękać. Co ciekawe w zależności od wielkości pęknięcia cukry miały 9,5 -16 Brx, reszta niepopękanych około 20,5 Brx. Prognozy wcale się nie polepszają. Nie wiem czy uda mi się zrobić wino w tym roku.

PostNapisane: sobota, 21 września 2013, 23:59 
Ekspert
Ekspert

U mnie zapowiadają znowu długie deszcze - zebrałem Regenta - pestki brązowe, szypułki zbrązowiały - 23Bx; niestety kwasy 7,5. Puściłem na Lalwinach71b, ale nie wiem czy nie trzeba będzie zbić z 1g/l BiancoNeve. Niedobry ten rok na wina - późna wiosna, wczesna jesień!

PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 06:35 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
niestety kwasy 7,5

Dlaczego niestety :shock:
Po fjm będzie prawdopodobnie w sam raz. Ja zbierając kiedyś z kwasami 7 miałem problem ze zbyt niskimi kwasami w finalnym produkcie.

PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 08:41 
Ekspert
Ekspert

fjm jeszcze nie opanowałem :roll:

PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 22:24 
Ekspert
Ekspert

Maaro78 napisał(a):
W Białymstoku pada nieprzerwanie od 1,5 tygodnia, bywały dni gdzie lało od rana do rana. Dziś podczas sprawdzania cukrów znalazłem popękane jagody. Grona nie wytrzymują takiej ilości wody i zaczynają pękać. Co ciekawe w zależności od wielkości pęknięcia cukry miały 9,5 -16 Brx, reszta niepopękanych około 20,5 Brx. Prognozy wcale się nie polepszają. Nie wiem czy uda mi się zrobić wino w tym roku.

Nie bądż takim sceptykiem na Regenta nie jest jeszcze czas na zbiór tym bardziej w twoim klimacie.
Dziwi mnie,że u ciebie Regent pęka, ja pomimo ostatniej fali deszczów nic takiego nie zauważyłem.

Jeżeli pogoda będzie nadal tak niesprzyjająca i będzie to zagrażało dalszemu dojrzewaniu i zdrowotności owoców to trzeba zebrać i pomimo niezbyt dobrych parametrów przetworzyć np. na wino różowe. Jest to sposób na skróty,ale w tym sezonie pewnie wielu z nas będzie zmuszonych na takie zabiegi. :eh:

PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 21:49 
nowicjusz
nowicjusz

Rozumię, że różowe może być słodsze a zarazem i kwaśniejsze, tak?
Ja również zebrałem Regenta właśnie z.uwagi na pękanie o Rondzie nie wspomnę, parametry: 20 BLG a kwasy no właśnie zmiana barwy na zielono niebieską przy 7.5, zaś po czterech godz.zawartość fiolki znowu zrobiła się koloru słomkowego. Dopiero przy dodaniu kolejnej porcji odczynnika barwa ponownie stała się ziel/nieb, tylko że wtedy słupek płynu sięgał już do 10 - który odczyt uznać za prawdziwy ?

PostNapisane: środa, 25 września 2013, 15:25 
mistrz
mistrz

markos napisał(a):
kwasy no właśnie zmiana barwy na zielono niebieską przy 7.5, zaś po czterech godz.zawartość fiolki znowu zrobiła się koloru słomkowego. Dopiero przy dodaniu kolejnej porcji odczynnika barwa ponownie stała się ziel/nieb, tylko że wtedy słupek płynu sięgał już do 10 - który odczyt uznać za prawdziwy ?

Oczywiście pierwszy. Nie jestem chemikiem ale NaOH na wskutek kontaktu z CO2 ulega jakiejś destrukcji (utlenieniu czy jakiemuś innemu rozkładowi).
U mnie niestety Regent po deszczach "zgubił" cukier do 20,9 Bx a kwas aż 9,1g/l

PostNapisane: sobota, 12 października 2013, 15:43 
przedszkolak
przedszkolak

Zebrałem dziś Regenta z cukrem 21 brix i kwasami 7,5.
Nasadzenia z 2011 w tym roku pierwsze zbiory, także krzewów nie przeciążałem.

PostNapisane: wtorek, 22 października 2013, 07:44 
mistrz
mistrz

Zostawiłem kilkanaście gron Regenta po zbiorach do podskubywania. Jagody jędrne twarde, zebrały jeszcze cukier kwasów nie mierze bo nie ma sensu ale...... zjeść się tego nie da :shock: pojawił się jakiś dziwny smak, nie potrafię go bliżej określić jakby warzywa może zielona papryka :?:
Podkreślam, że podczas zbiorów 30.09-01.10 niczego takiego nie zauważyłem, w młodym winie też niczego niepokojącego nie wyczuwam.
Czyżby ten dziwny smak był wynikiem przejrzałości jagód :?: a może to wynik działania przymrozku :?:
W każdym bądź razie mój wniosek - Regenta lepiej zebrać w sam raz niż za późno :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1