Teraz jest środa, 14 maja 2025, 17:29

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 22:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5471
Lokalizacja: Łódź i okolice
Oj ciekawy. U mnie w całym szpalerze Regenta znalazłem dzisiaj dwie jagody, które zaczęły się wybarwiać. :mrgreen:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2013, 05:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1048
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
U mnie pierwszy raz owocuje, zredukowany przez grad, ładnie się już teraz przebarwia.
Siatkę założyłem bo ptaki atakują wszystko co zmienia barwę :evil:
Jeden regent wyjątkowo fajnie rósł, więc poprowadziłem na kurtynę. Wygląda na to jakby lepiej owocował...

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 18:11 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Podepnę się pod temat z pytaniem: czy to normalne, że liście Regenta od końca sierpnia nabierają barw żółto - czerwonych? Dzieje się tak na obu moich krzewach i postępuje od korzenia. Regenty są na podkładce 125aa i rosną w piaszczystej ziemi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 20:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
U mnie też czerwienieje od dołu. Fachura z ZUT powiedział że młode krzewy regenta mają trudności z pobieraniem mikroelementów z gleby.
Trzeba poczekać aż się dobrze ukorzenią i nawozić kompostem, a nie tylko makroelementami. No i kwestia kwasowości gleby.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 21:42 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Moje Regenty też się już teraz tak przebarwiają (niektóre),ale nie warto sobie tym głowy zawracać.
Były formułowane różne tezy jak niedobór składników pokarmowych,pewne schorzenia itd...
Ja nie widzę różnicy pomiędzy parametrami owoców i wzrostem krzewów o różnej barwie liści o tej porze roku.
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 22:05 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
No to mnie panowie uspokoiliście, dziękuję. Nawiasem mówiąc ładne te barwy są. Jako że w pierwszym roku nie mam owoców, to nie mogę się doczekać na złotą polską jesień, kiedy wszystkie liście nabiorą cieplejszych barw, żeby chociaż oczy nacieszyć. :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 21 września 2013, 13:58 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 października 2010, 14:00
Posty: 54
Lokalizacja: Białystok
W Białymstoku pada nieprzerwanie od 1,5 tygodnia, bywały dni gdzie lało od rana do rana. Dziś podczas sprawdzania cukrów znalazłem popękane jagody. Grona nie wytrzymują takiej ilości wody i zaczynają pękać. Co ciekawe w zależności od wielkości pęknięcia cukry miały 9,5 -16 Brx, reszta niepopękanych około 20,5 Brx. Prognozy wcale się nie polepszają. Nie wiem czy uda mi się zrobić wino w tym roku.

_________________
Pozdrawiam
Mariusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 21 września 2013, 23:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
U mnie zapowiadają znowu długie deszcze - zebrałem Regenta - pestki brązowe, szypułki zbrązowiały - 23Bx; niestety kwasy 7,5. Puściłem na Lalwinach71b, ale nie wiem czy nie trzeba będzie zbić z 1g/l BiancoNeve. Niedobry ten rok na wina - późna wiosna, wczesna jesień!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 06:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
Canin napisał(a):
niestety kwasy 7,5

Dlaczego niestety :shock:
Po fjm będzie prawdopodobnie w sam raz. Ja zbierając kiedyś z kwasami 7 miałem problem ze zbyt niskimi kwasami w finalnym produkcie.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 08:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
fjm jeszcze nie opanowałem :roll:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 września 2013, 22:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Maaro78 napisał(a):
W Białymstoku pada nieprzerwanie od 1,5 tygodnia, bywały dni gdzie lało od rana do rana. Dziś podczas sprawdzania cukrów znalazłem popękane jagody. Grona nie wytrzymują takiej ilości wody i zaczynają pękać. Co ciekawe w zależności od wielkości pęknięcia cukry miały 9,5 -16 Brx, reszta niepopękanych około 20,5 Brx. Prognozy wcale się nie polepszają. Nie wiem czy uda mi się zrobić wino w tym roku.


Nie bądż takim sceptykiem na Regenta nie jest jeszcze czas na zbiór tym bardziej w twoim klimacie.
Dziwi mnie,że u ciebie Regent pęka, ja pomimo ostatniej fali deszczów nic takiego nie zauważyłem.

Jeżeli pogoda będzie nadal tak niesprzyjająca i będzie to zagrażało dalszemu dojrzewaniu i zdrowotności owoców to trzeba zebrać i pomimo niezbyt dobrych parametrów przetworzyć np. na wino różowe. Jest to sposób na skróty,ale w tym sezonie pewnie wielu z nas będzie zmuszonych na takie zabiegi. :eh:
_________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 21:49 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 21 lutego 2012, 16:15
Posty: 45
Lokalizacja: Konstancin - Jez/Mazowsze
Rozumię, że różowe może być słodsze a zarazem i kwaśniejsze, tak?
Ja również zebrałem Regenta właśnie z.uwagi na pękanie o Rondzie nie wspomnę, parametry: 20 BLG a kwasy no właśnie zmiana barwy na zielono niebieską przy 7.5, zaś po czterech godz.zawartość fiolki znowu zrobiła się koloru słomkowego. Dopiero przy dodaniu kolejnej porcji odczynnika barwa ponownie stała się ziel/nieb, tylko że wtedy słupek płynu sięgał już do 10 - który odczyt uznać za prawdziwy ?

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 września 2013, 15:25 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 27 maja 2010, 07:50
Posty: 300
Lokalizacja: Zamość
markos napisał(a):
kwasy no właśnie zmiana barwy na zielono niebieską przy 7.5, zaś po czterech godz.zawartość fiolki znowu zrobiła się koloru słomkowego. Dopiero przy dodaniu kolejnej porcji odczynnika barwa ponownie stała się ziel/nieb, tylko że wtedy słupek płynu sięgał już do 10 - który odczyt uznać za prawdziwy ?

Oczywiście pierwszy. Nie jestem chemikiem ale NaOH na wskutek kontaktu z CO2 ulega jakiejś destrukcji (utlenieniu czy jakiemuś innemu rozkładowi).
U mnie niestety Regent po deszczach "zgubił" cukier do 20,9 Bx a kwas aż 9,1g/l

_________________
Pozdrawiam Artur
http://winnicazamojska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 października 2013, 15:43 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 października 2010, 14:00
Posty: 54
Lokalizacja: Białystok
Zebrałem dziś Regenta z cukrem 21 brix i kwasami 7,5.
Nasadzenia z 2011 w tym roku pierwsze zbiory, także krzewów nie przeciążałem.

_________________
Pozdrawiam
Mariusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 października 2013, 07:44 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 27 maja 2010, 07:50
Posty: 300
Lokalizacja: Zamość
Zostawiłem kilkanaście gron Regenta po zbiorach do podskubywania. Jagody jędrne twarde, zebrały jeszcze cukier kwasów nie mierze bo nie ma sensu ale...... zjeść się tego nie da :shock: pojawił się jakiś dziwny smak, nie potrafię go bliżej określić jakby warzywa może zielona papryka :?:
Podkreślam, że podczas zbiorów 30.09-01.10 niczego takiego nie zauważyłem, w młodym winie też niczego niepokojącego nie wyczuwam.
Czyżby ten dziwny smak był wynikiem przejrzałości jagód :?: a może to wynik działania przymrozku :?:
W każdym bądź razie mój wniosek - Regenta lepiej zebrać w sam raz niż za późno :lol:

_________________
Pozdrawiam Artur
http://winnicazamojska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO