Teraz jest środa, 14 maja 2025, 06:25

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 1 października 2016, 20:50 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Thomasl napisał(a):
....Przeciagłem prawie dwa tygodnie jeśli ktoś pamięta mój ostatni wpis o tym że zauważyłem zasychającą dolną część grona a dziś podczas obierania zauważyłem że nawet ogonki również zasłonięte. Czy dobrze myślę że to z braku wody?..

Może MRz lub Szara Pleśń?
Czy komuś zasychają grona z powodu suszy?

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 07:01 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
monteverst napisał(a):
Z ilu krzewów 14 kg ?

W tym roku owocowanie z dziesięciu krzewów. Rozłożone było nie równomiernie na każdym w zależności od krzewu i zapylenia co skutkowało wielkością gron. Sam z ciekawości ważyłem z kilku krzaków i wyszło mi na jednym 1.1 kg a na najmocniejszym nawet 1.6 kg.

Grzesiu teraz mnie ogłupiłeś :wtf: :shock:
Krzewy i grona czyste jak łza. Gdyby w zeszłym miesiącu weszła szara lub rzekomy to dzisiaj ja już bym miał szał niebieskich ciał i odpad byłby nieunikniony a u mnie przez te dwa tygodnie nic się nie ie zmieniło, wszystko zdrowe co widać w skrzynkach zresztą. Odrzuciłem tylko te dwa grona które zauważyłem dwa tygodnie temu u których szypułki również były już zasychające.....

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 12:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5945
Lokalizacja: dolnośląskie
W tym sezonie sektorowe zasychanie szypułek i jagód występuje z większą intensywnością niż w innych latach. U mnie może to być efekt suszy, bo w ostatnim miesiącu opad był chyba tylko raz. Regenta nie podlewałem bo dobrze sobie radził, natomiast po zauważeniu wiodczenia jagód u Ronda podalałem obficie i sytuacja się poprawiła. Również SP jakby więcej jagód infekuje niż przeciętnie w innych latach. U mnie średnia dla Regenta zebranego 19.09 to 2 kg z krzewu, Bx- 22,2.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 16:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Mój Regent już od wczoraj wyciśnięty po fermentacji w miazdze.
Kwas mierzyłem samocieku 6,8g/l, więc jest dobrze.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 19:44 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
Przestraszyłem się prognoz i zebrałem Regenta i Rondo. Znowu za wcześnie o ok. 2-3 tygodnie (do zmierzenia kwasów brakło płynu), ale Rondo jak zwykle miało nie do końca wybarwione pestki). Całość, przerzedzona przez ptaki, poszła wspólnie do 1 dniowej maceracji (22 Blg) i na prasę. Mam kilka dni na zastanowienie się co dalej z tym zrobić...

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 20:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
suszi napisał(a):
...jaki u Ciebie był zapach przy prasowaniu?
Prawdę mówiąc miałem wczoraj tyle roboty, że nie zwróciłem uwagi na zapach.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 08:47 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2867
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
kapitan napisał(a):
W tym sezonie sektorowe zasychanie szypułek i jagód występuje z większą intensywnością niż w innych latach. U mnie może to być efekt suszy, bo w ostatnim miesiącu opad był chyba tylko raz. Regenta nie podlewałem bo dobrze sobie radził, natomiast po zauważeniu wiodczenia jagód u Ronda podalałem obficie i sytuacja się poprawiła. Również SP jakby więcej jagód infekuje niż przeciętnie w innych latach. U mnie średnia dla Regenta zebranego 19.09 to 2 kg z krzewu, Bx- 22,2.



U mnie niestety jest odwrotnie. Suszy nie było, a zasychanie szypułek zdecydowanie w większym stopniu niż w zeszłym roku.
W zeszłym roku śladowe ilości.

W tym sezonie bardzo dużo. Regent nie był najpiękniejszy.

Raczej mnie to utwierdza w mniemaniu, że przyczyną jest jakiś patogen.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 20:14 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 14 czerwca 2013, 21:34
Posty: 72
Lokalizacja: Inowrocław - Kujawy
Erikos napisał(a):
Mój Regent już od wczoraj wyciśnięty po fermentacji w miazdze.
Kwas mierzyłem samocieku 6,8g/l, więc jest dobrze.

W jakiej temperaturze najlepiej fermentować Regenta w miazdze , na wino wytrawne .

_________________
A remedium na zły stan ducha znajdziesz w dobrym winie...
Kiedy wychylamy kielich wina... człowieka ogarnia płomień radości, ogarnia go serdeczność wobec świata . Bela Hamvas


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 20:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Zalecają ciepło, ja fermentowałem w chłodzie, max jaki odnotowałem przez niedługi czas w środku kadzi to 21 stopni C.
Tamtego roku było podobnie i wyszedł smaczny.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2019, 17:44 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 29 maja 2019, 09:20
Posty: 22
Lokalizacja: Smolnica
Witam,
w tym roku będę miała pierwsze zbiory Regenta z 30 krzewów. I zastanawiam się nad fermentacją...
Jeśli owoce będą dobrej jakości planuję fermentację w miazdze ok 2 tyg na drożdżach Lalvin RC 212.
I pytanie co później, czy po wyciśnięciu i dofermentowaniu konieczna jest fjm (po dodaniu odpowiednich bakterii), czy wykonuję się ją tylko jeśli za dużo kwasu jest w winie.

W zeszłym tygodniu piłam 2 wina z regenta i były zupełnie inne, oba z poprzedniego rocznika, jedno z winnicy na Śląsku i a drugie
z Małopolski (400m npm). Wino z winnicy małopolskiej było poddane fjm i było bardzo dobre, a z winnicy na śląsku było kwaśne i nijakie.
Oczywiście trzeba brać pod uwagę dojrzałość owoców, obciążenie krzaków i wiele innych umiejętności winiarza.

Jednak zastanawiam się czy przy zamawianiu drożdży zamówić od razu bakterie do fjm czy obserwować (badać) sytuację w trakcie fermentacji?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2019, 18:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Cześć,
Fermentacja w miazdze 7 dni wystarczy dla Regenta.
Drożdże - tych Lalvinów nie znam, ja używam "Enartis Red Fruit" i jestem zadowolony.

Co do FJM - Regent zebrany przy odpowiednich parametrach kwaśny nie będzie, FJM jak zajdzie to samoistnie ewentualnie, bakterii do niego nigdy nie dodawałem.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2019, 05:53 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 29 maja 2019, 09:20
Posty: 22
Lokalizacja: Smolnica
Dziękuję za odp. tak zrobię :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2019, 06:40 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
ZbyszekTW napisał(a):
FJM jak zajdzie to samoistnie ewentualnie, bakterii do niego nigdy nie dodawałem.

Nie mam zimnej piwnicy i samoistna FJM rusza mi zazwyczaj w czerwcu. Prawda jest taka, że wino czerwone, które nie przeszło FJM, ma niskie pH i nie zawiera dużej dawki SO2 jest po prostu niestabilne.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2019, 10:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Ja muszę się jeszcze doszkolić z FJM.

Zazwyczaj, po zakończeniu fermentacji, organoleptycznie sprawdzam wino. Jak jest za kwaśne, to zostawiam bez siarkowania na 1-4 tygodnie, w iepłym miejscu. W tym czasie na powierzchni pojawiają się pęcherzyki/pianka - wg opisów podobne to jest do objawów FJM.
Zapachu masła, aromatów FJM nie umiem wyczuć...
Ale końcowo, wino po tym zabiegu u mnie robi się mniej kwaśne, wtedy zlewam, siarkuje.

W tym roku zamówiłem sobie bakterie FJM - spróbuje ich dodać i sprawdzić.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO