Teraz jest niedziela, 8 czerwca 2025, 06:47

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 307 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 28 października 2014, 21:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5491
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ja Regenta nie okrywam. Za wyjątkiem tamtej bezśnieżnej mroźnej zimy (wtedy wypadło mi kilka krzewów) wszystko jest ok.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 05:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Coś na temat Regenta

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 07:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2890
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Ciekawe, ja powiem, że prowadzę go w niskiej formie i mimo deszczowego sezonu parametry miał całkiem niezłe.
Zerwałam go też wcześnie bo 13.09., a mógł sobie jeszcze wisieć, gdyby nie sójki.

Średnio motyczkowałam ziemię pod krzaczkami co dwa tygodnie.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 09:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1175
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
jokaer napisał(a):
Ciekawe, ja powiem, że prowadzę go w niskiej formie i mimo deszczowego sezonu parametry miał całkiem niezłe.
Zerwałam go też wcześnie bo 13.09., a mógł sobie jeszcze wisieć, gdyby nie sójki.

.

Wcześnie, ale do jedzenia już był dobry. Na wino jeszcze daleko. Regent jest taką odmianą że zawsze obrodzi, nawet przy przypadkowym cięciu. Co do artykułu i parametrów, to myślę że tak wiele czynników ma na to wpływ, że nie wiadomo który jest decydujący.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 13:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3956
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Tam głównie chodzi o dwie rzeczy:
1. Winnica nieściółkowana daje lepsze owoce niż ściółkowana (u nich czarna mata).
2. Niższe obciążenie krzewu = lepsze parametry owoców.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 14:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2890
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
No i właśnie ja te warunki, że tak powiem spełniłam.
I chyba dlatego wyniki mnie zaskoczyły, mimo, prawie półtoramiesięcznych opadów,
akurat w porze dojrzewania owoców.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 listopada 2014, 21:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1175
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Byłem dzisiaj z kolegą z forum na Małopolskich dni wina. http:/
Cytuj:
http://www.winogrona.org/forum/wydarzenia/ma-opolskie-dni-wina-t9403.html
/.Więkrzość winiarzy, którzy prezentowali tam swoje wyroby miało w ofercie Regenta. Był solo lub w cuvee z Rondo. W rozmowie twierdzili że na nasze skromne warunki pogodowe, najmniej zawodną odmianą jest i będzie Regent. Wina dobre, rocznik 2013, różniące się między sobą w smaku i zapachu. Nie mają problemu ze zbyciem produkcji.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2014, 07:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Regent u mnie 7.10.2014.tuż po zerwaniu kwasy miał 7,65g/l . Nie robiłem jeszcze odmianowego.
Czy ktoś może podać jaki poziom kwasów w praktyce można uzyskać przy normalnej winifikacji w gotowym winie?

P. S.
Ostatnie wytrawne francuskie cuvee 2013 jakie zmierzyłem miało 4,95g/l.

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2014, 08:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4626
Lokalizacja: Rybnik
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Czy ktoś może podać jaki poziom kwasów w praktyce można uzyskać przy normalnej winifikacji w gotowym winie?

Około 5 a nawet poniżej.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2014, 16:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Dzięki Mietek.

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2014, 23:15 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 11 kwietnia 2014, 06:28
Posty: 190
Lokalizacja: Zagórze, gmina Halinów, woj. mazowieckie
Czy mogę prosić o opinie o formie prowadzenia Regenta (nieokrywanego na zimę)?
Chodzi mi oczywiście o praktyczne wnioski.

Umyśliłem sobie stałe ramię na 70 cm pniu ale po jakimś czasie nie jestem pewien czy to dobry pomysł.

_________________
Pozdrawiam wszystkich, Krzysztof B.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2014, 23:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Napisz jakie masz uwagi co do prowadzenia Regenta w tej formie?
Przeważnie ta odmiana prowadzona jest na Guyota.
___________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2014, 09:16 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 października 2010, 14:00
Posty: 54
Lokalizacja: Białystok
Ja niestety w tym roku nie zdążyłem zrobić kopczyków, a biorąc pod uwagę mój klimat, w następnym roku czeka mnie ogromna niespodzianka jeżeli coś ruszy bądź całkowita klapa i kilka lat w plecy :( Dam znać na wiosnę, oby wiadomość była pozytywna.

_________________
Pozdrawiam
Mariusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2014, 09:41 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2890
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Jeszcze może być jakieś ocieplenie i będziesz mógł to zrobić.
Niekoniecznie też muszą być takie straszne mrozy, Regent ma przecież sporą wytrzymałość, -24 C

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2014, 09:48 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 października 2010, 14:00
Posty: 54
Lokalizacja: Białystok
jokaer napisał(a):
Regent ma przecież sporą wytrzymałość, -24 C

U nas czasami bywa -30 C.

_________________
Pozdrawiam
Mariusz


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 307 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 21  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO