Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 00:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 206 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2009, 08:51 
Ekspert
Ekspert

Jeden szkółkarz podał mi fajny sposób na sprawdzanie czy łoza jest zdrewniała.
Jedziesz od wyraźnie zdrewniałej części latorośli palcami po niej w strone koronki i zdrewniała latorośl jest taka jakby ciepła a niezdrewniała robi się zimna pod palcami. Oczywiście "oczu" też używamy :>

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2009, 09:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"] Po większych mrozach jest łatwiej: niezdrewniałe części są martwe, suche i wyraźnie różnią się od zdrewniałych - żywych.

Tak jest dopiero po dłuższym czasie. Bezpośrednio po pierwszych mrozach części niezdrewniałe przemarzają, stają się w dotyku jakby śliskie i przy potarciu palcem dostają połysku. Z czasem dopiero zasychają i marszczą się.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2009, 13:21 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Zdrewnienie łozy to jedno - równie ważne są żywe pąki, a to niestety nie to samo. Tu z rozpoznaniem jest jeszcze trudniej. Nawet, jeśli zbadamy przekrój pąka pod lupą i okaże się zielony, pewności, że jest żywy, mieć nie można.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2009, 14:28 
mistrz
mistrz

[quote="olmek"][quote="_Andrzej_"] uznałem, że tnę krótko już na jesieni.
Mam nadzieję, że nic nie zgnije, nie zmarnieje, nie przemarznie, nie złapie żadnego choróbska i nie będę klął z tego powodu wiosną.

Postaraj się przyciąć conajmniej kilka dni przed kopczykowaniem , niech świeża rana trochę podeschnie , dodatkowo warto opryskać Topsinem.

no właśnie... PODESCHNIE... Przy obecnej pogodzie chyba trzeba poczekać z moim cięciem. Ciągle deszcz, wilgotność 90-100%, stosunkowo wysoka temperatura - to chyba nie są sprzyjające warunki do cięcia? Czy może jednak nie przejmować się tymi okolicznościami i ciąć?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2009, 20:52 
Ekspert
Ekspert

[quote="_Andrzej_"][quote="olmek"][quote="_Andrzej_"] uznałem, że tnę krótko już na jesieni.
Mam nadzieję, że nic nie zgnije, nie zmarnieje, nie przemarznie, nie złapie żadnego choróbska i nie będę klął z tego powodu wiosną.

Postaraj się przyciąć conajmniej kilka dni przed kopczykowaniem , niech świeża rana trochę podeschnie , dodatkowo warto opryskać Topsinem.

no właśnie... PODESCHNIE... Przy obecnej pogodzie chyba trzeba poczekać z moim cięciem. Ciągle deszcz, wilgotność 90-100%, stosunkowo wysoka temperatura - to chyba nie są sprzyjające warunki do cięcia? Czy może jednak nie przejmować się tymi okolicznościami i ciąć?

Jak są zdrewniałe (a o tej porze roku powinny) to ciąć!!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2009, 21:04 
Ekspert
Ekspert

Pamiętacie jeszcze temat postu???????????
Autor odezwał się dwa razy i po nim!
Wiem,że wątek zboczył (jak zwykle) z tematu, ale gościu mógłby się zainteresować!

Odpowiem więc autorowi!
Regent to jedna z najlepszych odmian na wino czerwone w Polsce.
Myślę, że pierwsza trójka!!!
Nie ważne jak ci smakowały to nie deserówka :wink:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2009, 18:37 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki. Wreszcie powrót do tematu.
Chodziło mi bardziej o odpowiedź jakie jest ryzyko, że Regent nie dojrzeje na Podkarpaciu. Pierwsze przymrozki zawsze występują już ok. 5-10 października i mam spore, chyba uzasadnione wątpliwości, bo Regent jak na polskie warunki ma dość długi okres wegetacji. No i ta słaba trawka w smaku, czy to normalne? O Rondo też wypisywano jaka jest cudowna ta odmiana, a teraz pojawiają się mieszane opinie. Sprawdziłem i w Niemczech już praktycznie nie występuje przyrost powierzchni pod uprawę Regenta, jak na razie zatrzymała się na ok. 2200 ha.
Wystarczy przewertować stare roczniki Działkowca, a można prześledzić jak zmieniały się polecane przez fachowców odmiany, dlatego mam wątpliwości.
Byłbym bardzo wdzięczny gdybyście podawali przy odpowiedziach jak długo uprawiacie Regenta.

PS. Nie chodzi m czy sadzić Regenta ale o to w jakich proporcjach go sadzić w stosunku do innych czerwonych odmian. Polska to nie Włochy i trzeba sadzić to co się ma.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2009, 20:11 
Ekspert
Ekspert

Regent dojrzewa u nas . W Niemczech nie dosadzają bo stwierdzili że Regent to mieszaniec [ jakiś zw. chemiczny -patrz na linki DW ] . Możesz sadzić i Rondo .Widziałem jak owocuje i jestem pod wrażeniem . Jak chcesz coś lepszego bierz Dornfeldera .

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2009, 20:35 
Kiper
Kiper

[quote="rimo"]Pierwsze przymrozki zawsze występują już ok. 5-10 października i mam spore, chyba uzasadnione wątpliwości, bo Regent jak na polskie warunki ma dość długi okres wegetacji.

W Rzeszowie 8O ???

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2009, 20:59 
Ekspert
Ekspert

[quote="zypsek"]Regent dojrzewa u nas . W Niemczech nie dosadzają bo stwierdzili że Regent to mieszaniec [ jakiś zw. chemiczny -patrz na linki DW ] . Możesz sadzić i Rondo .Widziałem jak owocuje i jestem pod wrażeniem . Jak chcesz coś lepszego bierz Dornfeldera .

1. W Niemczech dosadzają Regenta.
2. Co do wyższości Dornfeldera nad Rondem spierałbym się długo.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2009, 21:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="rimo"].....
Chodziło mi bardziej o odpowiedź jakie jest ryzyko, że Regent nie dojrzeje na Podkarpaciu. Pierwsze przymrozki zawsze występują już ok. 5-10 października i mam spore, chyba uzasadnione wątpliwości....

Przecież w październiku regent już dawno będzie w gąsiorze!!!!!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2009, 21:05 
Ekspert
Ekspert

[quote="rimo"].... Sprawdziłem i w Niemczech już praktycznie nie występuje przyrost powierzchni pod uprawę Regenta, jak na razie zatrzymała się na ok. 2200 ha

A co sadzą obecnie????

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2009, 21:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"][quote="zypsek"]Regent dojrzewa u nas . W Niemczech nie dosadzają bo stwierdzili że Regent to mieszaniec [ jakiś zw. chemiczny -patrz na linki DW ] . Możesz sadzić i Rondo .Widziałem jak owocuje i jestem pod wrażeniem . Jak chcesz coś lepszego bierz Dornfeldera .

To co..........karczować????? (dornfeldera) póki nie zaowocował??? :wink:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 listopada 2009, 22:17 
Ekspert
Ekspert

[quote="heavy"][quote="Maciej"][quote="zypsek"]Regent dojrzewa u nas . W Niemczech nie dosadzają bo stwierdzili że Regent to mieszaniec [ jakiś zw. chemiczny -patrz na linki DW ] . Możesz sadzić i Rondo .Widziałem jak owocuje i jestem pod wrażeniem . Jak chcesz coś lepszego bierz Dornfeldera .

To co..........karczować????? (dornfeldera) póki nie zaowocował??? :wink:

A tam, zaraz karczować. Dornfelder jest całkiem przyzwoitą odmianą. Nie zgadzam się jedynie ze stwierdzeniem Możesz sadzić i Rondo. (...) Jak chcesz coś lepszego bierz Dornfeldera.

No i nie zgadzam się z tym: Przecież w październiku regent już dawno będzie w gąsiorze!!!!!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 listopada 2009, 23:22 
Ekspert
Ekspert

Odezwe sie pierwszy bo widzę że heavy nie ma śmiałości . W czym problem Maćku . Rondo jest plenne , więc jak na nasze warunki nie jest to zła odmiana . Ma inne plusy . No ale z Ludwikiem , sorry Dorni . nie może sie równac jest aż albo tylko mieszancem . I ma wady mieszanców . I już z tym sie nic nie zrobi , mam kilka krzaków i sam nie wiem co robić karczować czy dosadzać . Raczej dosadzę z pewnych innych względów .Zbyszek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 206 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1